Mέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2023 καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί, ο εργοδότης βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμα. Ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας και να κάνει την καταγγελία.

Σημειώνεται ότι το Δώρο Χριστουγέννων 2023 δεν μπορεί να καταβληθεί σε είδος και δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε αξίωση του εργοδότη για επιστροφή των χρημάτων μετά την καταβολή τους στον εργαζόμενο.

Διαβάστε ακόμα: Σειρά πληρωμών από σήμερα: Στα ΑΤΜ για επιδόματα, δώρα, συντάξεις και μισθούς - Αναλυτικά οι πληρωμές ως τα Χριστούγεννα


Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Ειδικότερες κατηγορίες, ενδεικτικά:

α. Υπολογισμός του δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2019 μέχρι 31-12-2019. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

β. Υπολογισμός του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2019 έως 31/12/2019.

γ. Υπολογισμός του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση).

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2019 έως 31/12/2019.

Προσοχή: Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Δείτε εδώ την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ για να υπολογίσετε μόνοι σας το δώρο που θα λάβετε: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Διαβάστε ακόμα: Δώρο Χριστουγέννων: Εύκολος υπολογισμός με εφαρμογή

Σε τρεις δόσεις μπορεί να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων 

Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα το Δώρο Χριστουγέννων να καταβληθεί σε τρεις δόσεις. Σύμφωνα με το ΦΕΚ που έχει δημοσιευτεί, η τμηματική καταβολή των χρημάτων γίνεται από το κράτος σε:

  1. Εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας,
  2. επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές (π.χ. πλημμύρες)
  3. επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιίας, οι οποίες πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Στην περίπτωση κατά την οποία η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, καθώς και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε ακόμα: Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται - Πώς το διεκδικεί ο εργαζόμενος αν δεν καταβληθεί – Τι ισχύει στην απόλυση


Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων 2023 σε τρεις δόσεις

Το Δώρο Χριστουγέννων 2023 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους, ως ακολούθως:

  • Για το διάστημα υπαγωγής μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023, η καταβολή των χρημάτων πραγματοποιείται μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2023,
  • για το διάστημα υπαγωγής από 1 Δεκεμβρίου 2023 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων μπορεί να γίνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024. Η συγκεκριμένη πληρωμή της αναλογίας πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διά του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Τα χρήματα μπαίνουν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων.
Διευκρινίζεται ότι η αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων 2023 πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) εκάστου μισθωτού. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επεξεργάζεται τα απολύτως αναγκαία στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για τον σκοπό του ελέγχου και της πληρωμής της αναλογίας του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2023, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.


Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων 2023 και ασφαλιστικές εισφορές

Οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη) επί του Δώρου Χριστουγέννων 2023, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές, και οι οποίες αντιστοιχούν στον χρόνο αναστολής της σύμβασης εργασίας, υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου του εργαζομένου, και καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και το Τ.Ε.Κ.Α. επί του Δώρου Χριστουγέννων 2023 για τους ανωτέρω εργαζόμενους προσδιορίζονται μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2023, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Πιο συγκεκριμένα:

  • Για την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων 2023 που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα πραγματικής απασχόλησης καταχωρίζονται στην ΑΠΔ τα στοιχεία της πραγματικής απασχόλησης.
  • Για την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων 2023 που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας καταχωρίζονται στην ίδια ΑΠΔ τα στοιχεία του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου, με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση με βάση τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, όπως αυτά θα καταχωρίζονταν εάν δεν είχαν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας.


Η συμπλήρωση των σχετικών πεδίων της ΑΠΔ γίνεται με βάση τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης και με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e-Ε.Φ.Κ.Α. και του Τ.Ε.Κ.Α. Στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις – εργοδότες έχουν καταβάλει σε εργαζόμενους αποδοχές οικειοθελώς ή εξ ελευθεριότητας ή λόγω διακοπής της αναστολής της σύμβασης εργασίας για ορισμένο χρονικό διάστημα, τα ποσά των αποδοχών αυτών καταχωρίζονται στην ΑΠΔ για το Δώρο Χριστουγέννων 2023 με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e- Ε.Φ.Κ.Α. και του Τ.Ε.Κ.Α.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές για το Δώρο Χριστουγέννων και τον υπολογισμό του, προκειμένου να μπορούν οι εργαζόμενοι να μάθουν με λίγα κλικ πόσα είναι τα χρήματα που καταβάλλονται από τον εργοδότη στο ATM του τραπεζικού λογαριασμού.