Νέο σηµαντικό deal έκλεισε µέσα στην εβδοµάδα η MYTILINEOS, η οποία από κοινού µε την GE Vernova υπέγραψαν σύµβαση ύψους 1 δισ. λιρών για την κατασκευή της πρώτης υψηλής µεταφορικής ισχύος υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο Ηνωµένο Βασίλειο. Η σύνδεση θα επιτρέψει τη µεταφορά «πράσινης» ενέργειας για την τροφοδοσία περισσότερων από 2 εκατ. σπιτιών. Πρόκειται για ένα από τα µεγαλύτερα έργα µεταφοράς που έγιναν ποτέ στο Ηνωµένο Βασίλειο.

Πιο αναλυτικά, η MYTILINEOS Energy & Metals και η Grid Solutions της GE Vernova γνωστοποίησαν ότι αναλαµβάνουν σύµβαση ύψους 1 δισ. λιρών από τη National Grid Electricity Transmission και τη SP Transmission, µέρος του SP Energy Networks (SPEN), για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής µεταφορικής ισχύος στην ανατολική ακτή του Ηνωµένου Βασιλείου.

mytilineos_2

Το deal της ΜYTILINEOS µε την GE Vernova

Συγκεκριµένα, η κοινοπραξία GE Vernova και MYTILINEOS επιλέχθηκε για την προµήθεια και κατασκευή δύο σταθµών µετατροπής συνεχούς ρεύµατος υψηλής τάσης (HVDC), για τη διασύνδεση Eastern Green Link 1 (EGL1). Η EGL1 -µια κοινοπραξία της National Grid Electricity Transmission και της SP Transmission- θα επιβλέπει την κατασκευή µιας HVDC, 525kV, 2GW, διπολικής Voltage-Sourced Converter (VSC) τεχνολογίας, υποθαλάσσιας διασύνδεσης από το Torness στο East Lothian της Σκωτίας στο Hawthorn Pit στην κοµητεία Durham της Αγγλίας, επιτρέποντας τη µεταφορά «πράσινης» ανανεώσιµης ενέργειας για την τροφοδοσία περισσότερων από 2 εκατ. σπιτιών.

Η διασύνδεση EGL1 αποτελεί βασικό µέρος της νέας υποδοµής δικτύου για την υποστήριξη των προσπαθειών του Ηνωµένου Βασιλείου για απαλλαγή από εκποµπές άνθρακα, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η διασφάλιση της ηλεκτρικής επάρκειας.
Η GE Vernova, επικεφαλής της κοινοπραξίας, και η MYTILINEOS θα παρέχουν τη µελέτη και τον τεχνολογικό εξοπλισµό για τους δύο σταθµούς µετατροπής VSC HVDC, οι οποίοι αποτελούν τους τερµατικούς σταθµούς για τη σύνδεση του καλωδίου HVDC και θα µετατρέπουν το συνεχές ρεύµα σε εναλλασσόµενο, επιτρέποντας τη µεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στο ηπειρωτικό δίκτυο µεταφοράς. Το καλωδιακό σύστηµα HVDC έχει µήκος περίπου 190 χλµ. Η τεχνολογία VSC είναι η πιο προηγµένη τεχνολογία HVDC, παρέχοντας το πιο αποτελεσµατικό και αξιόπιστο µέσο υποθαλάσσιας µεταφοράς µεγάλων ποσοτήτων ισχύος σε µεγάλες αποστάσεις. Η έναρξη της φάσης σχεδιασµού αναµένεται τον Ιανουάριο του 2024, ενώ η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2025.

«Μαζί µε τον εταίρο µας, τη MYTILINEOS, έχουµε την τιµή να µας ανατεθεί η σύµβαση HVDC για το EGL1, ένα από τα µεγαλύτερα έργα µεταφοράς που έγιναν ποτέ στο Ηνωµένο Βασίλειο. Αυτό το κρίσιµο έργο για τις προσπάθειες απανθρακοποίησης και ενεργειακής ασφάλειας του Ηνωµένου Βασιλείου προστίθεται σε ένα αυξανόµενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που χρησιµοποιούν την προηγµένη τεχνολογία HVDC της GE Vernova», δήλωσε ο κ. Philippe Piron, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Grid Solutions της GE Vernova.

190 χλµ. περίπου θα είναι το µήκος του καλωδιακού συστήµατος µε τεχνολογία VSC, που είναι η πιο προηγµένη για µεταφορά ενέργειας υψηλής τάσης


Ευάγγελος Μυτιληναίος: Είµαστε ιδιαίτερα ικανοποιηµένοι από την ψήφο εµπιστοσύνης της National Grid και της SP Transmission 

Από την πλευρά του, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της MYTILINEOS, σχολίασε: «Είµαστε ιδιαίτερα ικανοποιηµένοι από την ψήφο εµπιστοσύνης της National Grid και της SP Transmission στις δυνατότητες της MYTILINEOS να υλοποιήσει το έργο EGL1 µαζί µε τον εταίρο µας GE Vernova. Η MYTILINEOS προσβλέπει στην αξιοποίηση της δεκαετούς εµπειρίας της στη διαχείριση και κατασκευή µεγάλων και σύνθετων έργων δικτύου, για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του ζωτικής σηµασίας έργου για την ενεργειακή µετάβαση στο Ηνωµένο Βασίλειο».

Σύµφωνα µε τη σύµβαση, η GE Vernova θα προµηθεύσει την τεχνολογία VSC HVDC από τις εγκαταστάσεις της στο Staff ord του Ηνωµένου Βασιλείου, συµπεριλαµβανοµένων του συστήµατος µετατροπής τάσης δεύτερης γενιάς (VSC Valves) και του υπερσύγχρονου συστήµατος ελέγχου eLumina™. Το σύστηµα eLumina™ είναι το πρώτο HVDC σύστηµα ελέγχου στον κλάδο που χρησιµοποιεί ψηφιακό σύστηµα µέτρησης πλήρως βασισµένο στο πρότυπο 61850 του IEC.

Η MYTILINEOS θα είναι υπεύθυνη για τη µελέτη, την προµήθεια και την κατασκευή έργων πολιτικού µηχανικού, τη µελέτη, προµήθεια και εγκατάσταση των βοηθητικών συστηµάτων, όπως και την εγκατάσταση όλου του εξοπλισµού.

Σηµαντική τεχνογνωσία σε έργα δικτύου µεταφοράς

Η στρατηγική εστίαση της MYTILINEOS στην ανάπτυξη δικτύων είναι κρίσιµη για την επιτυχή ενεργειακή µετάβαση και αξιοποίηση του δυναµικού των ΑΠΕ σε παγκόσµιο επίπεδο. Μέσω της ενίσχυσης της ικανότητας των δικτύων για µεταφορά ενέργειας, αυξάνεται η σταθερότητα και τα συστήµατα µεταφοράς γίνονται πιο ανθεκτικά. Η εταιρεία έχει σηµαντική τεχνογνωσία σε έργα δικτύου µεταφοράς, συµπεριλαµβανοµένων έργων µεταφοράς υψηλής τάσης (HV) και υπερυψηλής τάσης (UHV), όπως Υποσταθµοί και Γραµµές Μεταφοράς, καθώς και σε έργα σταθεροποίησης δικτύου, τα οποία έχουν υλοποιηθεί µε επιτυχία, καθιστώντας τη MYTILINEOS έναν αξιόπιστο συνεργάτη για τους διαχειριστές δικτύων µεταφοράς και διανοµής σε όλο τον κόσµο. Επιπλέον, η υψηλή τεχνογνωσία της MYTILINEOS στη διαχείριση και κατασκευή έργων τέτοιου µεγέθους και πολυπλοκότητας παγκοσµίως είναι το κλειδί για ένα επιτυχηµένο αποτέλεσµα, που θα ωφελήσει χιλιάδες ανθρώπους προς την εποχή του καθαρού µηδενικού ισοζυγίου.

Οι υποθαλάσσιες συνδέσεις, ιδίως στο πλαίσιο της ενεργειακής µετάβασης, διαδραµατίζουν καίριο ρόλο στη διευκόλυνση της ανάπτυξης και της ενσωµάτωσης ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, στη βελτίωση της σταθερότητας του δικτύου και στην προώθηση διεθνών συνεργασιών για ένα πιο βιώσιµο και διαφοροποιηµένο ενεργειακό µείγµα.

*Δημοσιεύθηκε στο «MoneyPro» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»