Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας 2024, μια από τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών που πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, εντείνεται η συζήτηση για το αν θα δοθεί παράταση από το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στον ορίζοντα το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας 2024, γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν το ποσό που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο εντός της προθεσμίας, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους.

Διαβάστε ακόμα: Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής – Αγωνία για το εάν δοθεί παράταση

Τα τέλη κυκλοφορίας 2024 και οι τρεις τρόποι πληρωμής

Το πρώτο βήμα είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων να «κατεβάσουν» στον υπολογιστή τους ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας. Στη συνέχεια μπορούν να προχωρήσουν σε πληρωμή του ποσού με τρεις τρόπους:

  • Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.
  • Να μπουν στο e-banking και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
  • Να πληρώσουν σε κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη πληρωμή

Σημειώνεται ότι η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2024, όπως και η μη καταβολή τους, επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Πιο συγκεκριμένα, το ύψος του προστίμου είναι:

  • Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.
  • Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • Μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η συζήτηση για πιθανή παράταση στα τέλη κυκλοφορίας 2024 συνεχίζεται, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί απόφαση. Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξει έκπληξη της τελευταίας στιγμής, όπως συνέβη πέρυσι με τη σχετική υπουργική απόφαση.