Αρκετοί εργαζόμενοι βρίσκονται προ εκπλήξεως στις γιορτές, όταν διαπιστώνουν ότι όχι μόνο δεν έχουν εισπράξει ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις τούς ζητείται να επιστραφεί το ποσό που πιστώθηκε λόγω… λάθους!

Άλλοι υπέστησαν σοκ όταν οι εργοδότες τους απάντησαν ότι δεν δικαιούνται Δώρο, ενώ η πιο φοβερή περίπτωση ήταν η απαίτηση εργοδότη να επιστραφεί το ποσό υπό την απειλή της απόλυσης!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά λοιπόν, τονίζοντας -όσο πιο εμφατικά γίνεται- ότι το Δώρο δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση! Κατά τα λοιπά, ας δούμε τι δικαιούνται σήμερα οι εργαζόμενοι και με ποια μέσα μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Διαβάστε ακόμα: Δώρο Χριστουγέννων 2023: Μέχρι την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου η καταβολή του - Ποιοι το δικαιούνται

Τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι για το Δώρο των Χριστουγέννων

Αναλυτικά:

1. Ποιοι το δικαιούνται.

Όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη.

2. Η πληρωμή του Δώρου.

Καταβάλλεται κάθε χρόνο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου.

3. Άνευ κρατήσεων.

Το Δώρο Χριστουγέννων δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

4. Για τον υπολογισμό, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής.

Αν δηλαδή ο μισθωτός αμείβεται με μισθό ή με ημερομίσθιο.

5. Οι άνεργοι δικαιούνται δώρο 479 ευρώ.

Το ποσό εξαρτάται από τους μήνες επιδοτούμενης ανεργίας. Η περίοδος υπολογισμού που λαμβάνει υπόψη της η ΔΥΠΑ ξεκινά από την 1η Μαΐου, όπως και για τους μισθωτούς.

6. Ο χρόνος πληρωμής ισχύει για το διάστημα από 1ης Μαΐου έως 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Το λαμβάνουν ολόκληρο και ίσο με έναν μηνιαίο μισθό οι έχοντες σχέση εξαρτημένης εργασίας, ενώ φτάνει στα 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

7. Τμηματικό Δώρο.

Το λαμβάνουν όλοι όσων η εργασιακή σχέση δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12). Αυτοί λαμβάνουν τμήμα του Δώρου, ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης τους.

8. Ο υπολογισμός του αναλογικού Δώρου.

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν απασχολήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα Μαΐου-Δεκεμβρίου, δικαιούται τα 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβεται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του Δώρου.

9. Ετήσια κανονική άδεια ή άδεια μητρότητας.

Στο διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου συνυπολογίζονται για τον υπολογισμό του Δώρου και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους με ετήσια άδεια ή με άδεια μητρότητας.

10. Σε περίπτωση ασθένειας.

Εδώ λαμβάνονται υπόψη τα τριήμερα ασθενείας. Δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας. Αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται σχετικό επίδομα από τον ασφαλιστικό φορέα.

11. Παροχή σε είδος.

Απαγορεύεται να πληρωθεί το Δώρο Χριστουγέννων σε είδος. Μόνο με μετρητά εξοφλείται νόμιμα και καμία παροχή δεν συμψηφίζεται με αυτό το ποσό ανεξαρτήτως αξίας.

12. Δώρο ωρομίσθιων.

Εδώ ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών από την 1 Μαΐου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Διαιρούνται οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό διά του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάστηκε ή διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

13. Δώρο μερικής απασχόλησης.

Σε αυτή την περίπτωση θα λάβει ως Δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια εισπράττει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση. Βάσει υπολογισμού όμως, οι μειωμένες αποδοχές είναι ανάλογες του χρόνου απασχόλησής του από 1/5 έως 31/12.

14. Δώρο με εκ περιτροπής απασχόληση.

Όσοι εργάζονται πενθήμερο και λιγότερες από έξι ημέρες την εβδομάδα δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων ένα ημερομίσθιο για κάθε οκτώ πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια από 1/5 έως 31/12.

15. Το «δωράκι» του Δώρου!

Το Δώρο προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

16. Η βάση υπολογισμού.

Είναι οι αποδοχές που καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά τη 10η Δεκεμβρίου. Αν η εργασιακή σχέση έχει λυθεί προηγουμένως, το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Ως καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο λαμβάνεται το σύνολο των τακτικών αποδοχών.

17. Δώρο και τακτικές αποδοχές.

Εδώ λαμβάνονται υπόψη ο μισθός, το ημερομίσθιο και κάθε άλλη παροχή.

18. Παραγραφή αξίωσης Δώρου.

Ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 250, παρ. 17) ορίζει ότι οι αποδοχές των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται έπειτα από πενταετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές.

19. Τι κάνω αν δεν μου καταβάλει Δώρο ο εργοδότης;

Το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να πληρωθεί έως τις 21/12. Αν δεν καταβληθεί, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά, η οποία διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/ και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

20. Τι πρέπει να αναφέρεται στην καταγγελία;

Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

21. Παρέμβαση ΣΕΠΕ.

Οι επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να παρεμβαίνουν άμεσα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων σε περίπτωση μη καταβολής.

Δημοσιεύθηκε στην Απογεματινή