Σε παράταση του «παγώματος» των κυμαινόμενων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων για όλο το 2024 θα προχωρήσουν οι τράπεζες, προκειμένου να δώσουν «ανάσα» στους δανειολήπτες από τα υψηλά επιτόκια και την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα, θα μπορέσουν να συνεχίσουν να διατηρούν οι ίδιες υπό έλεγχο τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προφυλάσσοντας την ποιότητα του ενεργητικού τους και διαφυλάσσοντας τις αναβαθμίσεις που λαμβάνουν μετά την επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα.

*Διαβάστε εδώ: Συναγερμός στο Γκάζι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από γνωστό κλαμπ - Τρεις σοβαρά τραυματίες


Διαδοχικές αυξήσεις

Το μέτρο του «παγώματος» των επιτοκίων είχε ληφθεί από τις τράπεζες τον Απρίλιο του 2023, όταν ήδη η ΕΚΤ, με έξι διαδοχικές κινήσεις, είχε ανεβάσει το βασικό της επιτόκιο από 0% σε 3% (έκτοτε η ΕΚΤ προχώρησε σε άλλες τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, αθροιστικά στο 4%). Μπροστά στη μεγάλη αύξηση των μηνιαίων δόσεων για τους δανειολήπτες, οι τράπεζες «πάγωσαν» το επιτόκιο βάσης με το οποίο διαμορφώνονται τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, με ημερομηνία αναφοράς την 31η Μαρτίου 2023.

Το «πάγωμα» έγινε, μάλιστα, κατά 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίπεδα, στα οποία το επιτόκιο βάσης (Euribor μηνός και τριμήνου, SARONLibor για το ελβετικό φράγκο, επιτόκιο EKΤ κ.λπ.) βρισκόταν στις 31/3/2023 και ενεργοποιήθηκε στις 2 Μαΐου 2023 με ισχύ για ένα έτος. Στην παρούσα φάση, οι τράπεζες σχεδιάζουν ήδη να δώσουν παράταση στο μέτρο μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο που θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2024 για τον εκτοκισμό των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο θα είναι: 2,70% Euribor μηνός, 2,85% Euribor τριμήνου, 3,30% επιτόκιο ΕΚΤ, 1,20% SARON (για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο).


Μη εξυπηρετούμενα

Τα μέτρα πρόληψης των τραπεζών (ρυθμίσεις και «πάγωμα» επιτοκίων) για την αποφυγή νέων επισφαλειών έφεραν αποτέλεσμα, καθώς παρά την ακρίβεια λόγω πληθωρισμού που συμπίεσε τα εισοδήματα των νοικοκυριών, τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κρατήθηκαν χαμηλά.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», οι τράπεζες θα καταφέρουν να κλείσουν το 2023 με περαιτέρω μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και νέα «κόκκινα» δάνεια που κινούνται κάτω από 1 δισ. ευρώ. Τα νέα «κόκκινα» δάνεια αναμένονται ακόμη πιο περιορισμένα το 2024.

Οι νέες εισροές εκτιμώνται στα 500.000.000 ευρώ, με αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε ένα ή και δύο τρίμηνα του έτους.

Όσο για το συνολικό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, τραπεζικές πηγές αναφέρουν στην «Α» ότι αναμένεται να διαμορφωθεί το 2023 σε 9 δισ. ευρώ (δραστηριότητα ελληνικών σε τραπεζών σε Ελλάδα και εξωτερικό) και ο μέσος δείκτης ΝΡΕ γύρω στο 6%. Ειδικότερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας αναμένονται σε 1,4 δισ. ευρώ, της Alpha Bank και της Eurobank σε 1,5 δισ. ευρώ για την καθεμία, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2 δισ., ενώ στα 2 δισ. ευρώ αναμένονται τα NPEs της Παγκρήτιας και της Attica Bank, με το εναπομείναν ποσό μέχρι τα 9 δισ. να αφορά τις άλλες μικρές τράπεζες. Μετά την επενδυτική βαθμίδα που έλαβε η Ελλάδα, η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών σε επίπεδο ποιότητας ενεργητικού και βελτίωσης κεφαλαίων, ρευστότητας και κερδοφορίας, οδήγησε στην αναβάθμισή τους από τη Fitch και τη Standards & Poor΄s.

Οι δύο οίκοι επισημαίνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες πλέον να αξιοποιήσουν τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, την ανάκαμψη της ζήτησης, τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων και τη μείωση της ανεργίας.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή