Για δυο ακόμα χρόνια, θα επιβαρύνονται με το τέλος επιτηδεύματος επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αφού το 2026 το «χαράτσι» που επιβλήθηκε στα χρόνια των μνημονίων καταργείται.

Με βάση τον νέο νόμο, οι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι θα πληρώσουν μειωμένο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος, ενώ συνεχίζουν να ισχύουν οι απαλλαγές για επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που αύξησαν το προσωπικό τους. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο έτος εξαιρέθηκαν από το τέλος επιτηδεύματος 65.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αύξησαν το προσωπικό τους.

Διαβάστε ακόμη: Τέλος επιτηδεύματος: Όλες οι αλλαγές - Ποιοι θα πληρώσουν το μισό, οι εξαιρέσεις

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι εξαιρούνται


Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται το 2024:

  • Όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
  • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ
  • Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είχε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
  • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί Εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.
  • Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

Πηγή: ThePowerGame.gr