Πρόστιμο συνολικού ύψους 2.000.000 ευρώ στην εταιρεία «Dixon South – East Europe Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ηλεκτρικών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών», μετά από έλεγχο της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), επέβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, το πρόστιμο αφορά παράβαση του άρθρου 15, παρ. 2α του νόμου του ν. 4177/2013 (περί παραπλανητικών εκπτώσεων). Συγκεκριμένα, στο ηλεκτρονικό κατάστημα της επιχείρησης, διαπιστώθηκε ότι οι πληροφορίες που παρέχονταν για συγκεκριμένα προϊόντα που πωλούνταν υπό καθεστώς ανακοίνωσης μείωσης τιμής δεν περιελάμβανε την τιμή πώλησης πριν και μετά την εφαρμογή μείωσης της τιμής.

Διαβάστε ακόμα: Πού ήχησαν οι καμπάνες των 10,6 εκατ. ευρώ - Τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια που επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης (πίνακας)

Κώστας Σκρέκας: Η αγορά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, έχει νόμους και κανόνες λειτουργίας για όλους

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Το είπαμε και το κάνουμε. Οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης και η επιβολή των προστίμων θα συνεχιστούν με μοναδικό κριτήριο την εφαρμογή του νόμου. Η αγορά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, έχει νόμους και κανόνες λειτουργίας για όλους. Ελέγχουμε την αγορά, προστατεύουμε τον καταναλωτή. Δεν θα επιτρέψουμε την ασυδοσία. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται».

Κώστας Σκρέκας στα Παραπολιτικά 90,1: 12 εκατ. συνολικά τα πρόστιμα που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή και μεταξύ άλλων, είπε πως επιβλήθηκε πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών για παράβαση του νόμου περί παραπλανητικών εκπτώσεων.

Παράλληλα, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε πως σε 12 εκατ. ανέρχονται συνολικά τα πρόστιμα που έχουν επιβεβαιωθεί, μέχρι τώρα. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εισπραχθούν, όσα δεν εισπραχθούν θα βεβαιωθούν στην εφορία και θα τα πληρώσουν οι εταιρείες μέσω της εφορίας» ανέφερε ο υπουργός.

«Δεν θα επιτρέψουμε την ασυδοσία» τόνισε.

Τέλος, ο Κώστας Σκρέκας είπε πως: «Έχει ξεκινήσει μέσω της εφαρμογής e-katanalotis, η δυνατότητα ο πολίτης να βγάζει φωτογραφία από ένα προϊόν με αυξημένη τιμή ή παραπλανητική προσφορά, να το στέλνει στην εφαρμογή και οι υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν έρευνα».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Κώστα Σκρέκα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την επιβολή προστίμων:

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Το είπαμε, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν θα επιτρέψουμε την ασυδοσία στην αγορά. Οι έλεγχοι είναι εντατικοί, συνεχίζονται και σε ότι αφορά την αισχροκέρδεια αλλά και τις παραπλανητικές εκπτώσεις. Ήδη πριν λίγο εκδώσαμε δελτίο τύπου για νέα παράβαση η οποία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ, συγκεκριμένα είναι η αλυσίδα Dixon, Κωτσόβολος δηλαδή όπου εκεί βρέθηκαν συγκεκριμένα προϊόντα να παραβιάζουν το νόμο περί παραπλανητικών εκπτώσεων.

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Ο νόμος περί αθέμιτης κερδοφορίας έχει μέγιστο πλαφόν της τάξης του 1 εκ. €, η διάταξη για τις παραπλανητικές εκπτώσεις είναι άνευ ορίου μπορεί να πάει μέχρι το 2% του τζίρου της αλυσίδας βεβαίως εξαρτάται από το πόσα προϊόντα βρίσκονται να παραβιάζουν το νόμο για παραπλανητικές εκπτώσεις. Συγκεκριμένα είχαμε 50 προϊόντα τα οποία περίπου παραβιάζανε το νόμο και επιβλήθηκαν 2 εκατομμύρια. Δηλαδή είτε δεν είχε αποτυπωθεί σωστά η έκπτωση είτε είχαν αυξηθεί το προηγούμενο διάστημα για να μειωθεί η τιμή την περίοδο των προσφορών.

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Ο έλεγχος της αγοράς θα φέρει αποτελέσματα και φέρνει αποτελέσματα γιατί ήδη βλέπουμε ότι οι συμπεριφορές των εταιρειών έχουνε αλλάξει, βλέπουμε ότι συμμορφώνονται με το νόμο. Όποιος παραβιάζει το νόμο θα πληρώνει πολύ ακριβό τίμημα, τέτοιο τίμημα που θα είναι αποτρεπτικό να το επαναλάβει. Δεν θα σταματήσουμε να κυνηγάμε ούτε την αισχροκέρδεια ούτε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Ο καταναλωτής πρέπει να κάνει έλεγχο αγοράς. Εμείς βοηθούμε τον καταναλωτή μέσα από την πλατφόρμα e-Καταναλωτής, του δίνουμε τη δυνατότητα να συγκρίνει τις τελικές τιμές των προϊόντων που επιθυμεί να αγοράσει μεταξύ των διαφορετικών αλυσίδων super market. Επίσης του δίνουμε τη δυνατότητα μέσα από αυτή την εφαρμογή να κάνει καταγγελία, να βγάλει μια φωτογραφία και να την αποστείλει. Αυτό αυτή τη στιγμή στην εφαρμογή e –Καταναλωτής υπάρχει πεδίο που δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να στείλει καταγγελία.

Για το πρόστιμα:

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Μέχρι τώρα, αν υπολογίσουμε και το τελευταίο πρόστιμο, έχουν επιβληθεί 12 εκατομμύρια πρόστιμα. Να ξέρετε ότι όλα τα πρόστιμα εισπράττονται και αν δεν εισπραχτούν σε εύλογο διάστημα βεβαιώνονται στην εφορία και εισπράττονται από την εφορία από τις επιχειρήσεις. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση κάποιο πρόστιμο να μην εισπραχθεί.