«Πρεμιέρα» κάνει σήμερα το «καλάθι των Χριστουγέννων», την ώρα που η ακρίβεια «καλπάζει» και οι καταναλωτές περιμένουν το δώρο για να ψωνίσουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο φέτος θα είναι περίπου κατά 20% ακριβότερο.

Ήδη από την κυβέρνηση έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα που στοχεύουν στην οικονομική ελάφρυνση των καταναλωτών, όπως είναι η μόνιμη μείωση τιμής, το «καλάθι του νοικοκυριού», ενώ ενεργοποιείται από σήμερα και «το καλάθι των Χριστουγέννων», το οποίο θα περιλαμβάνει γαλοπούλα, σοκολάτα, τσουρέκι, βασιλόπιτα (τσουρέκι), αρνί και κατσίκι.

*Διαβάστε εδώ: Καιρός: Άνοιξη ως την Πέμπτη, τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο - Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα - Η πρόγνωση Μαρουσάκη


Στο «κόκκινο» η τιμή του κρέατος

Στο «κόκκινο» παραμένει και η τιμή του κρέατος, καθώς πωλείται κατά 8,1% ακριβότερα από πέρσι.

Οι ανατιμήσεις των προϊόντων, ειδικά σε κρέας, λάδι και γλυκά, δε γινόταν να αφήσουν ανεπηρέαστο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θα είναι ακριβότερο έως και 20%, με τους καταναλωτές να μετρούν τόσο τα άτομα που θα βρίσκονται γύρω από το τραπέζι, όσο και τα προϊόντα που θα αγοράσουν.

Πάντως σύμφωνα με τον ΙΝΚΑ, το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων για 4 άτομα θα κοστίσει, περίπου, 147,15€ ενώ για τα ίδια είδη, το κόστος πέρσι ήταν στα 119,25€.

Ο υπεύθυνος κρεοπωλείου σε κατάστημα στον Ρέντη, Αντώνης Βαλτετσιώτης, μίλησε για τις ανατιμήσεις στο κρέας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη.

«Υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 10% σε σύγκριση με πέρσι, προσπαθούμε να απορροφήσουμε όσο μπορούμε μια μικρή αύξηση», επισήμανε.

Ένα κοτόπουλο ολόκληρο κοστίζει 3,50 ευρώ και έχει μεγάλη ζήτηση στα Χριστούγεννα για όποιον δεν τρώει γαλοπούλα.

Το αρνί και το κατσίκι κοστίζει 11,98 ευρώ το κιλό και μετά διαμορφώνεται ανάλογα το κομμάτι και φτάνει μέχρι και τα 16 ευρώ/κιλό το παϊδάκι, ενώ ένα κομμάτι χοιρινού χωρίς κόκκαλο για μαγείρεμα ξεκινά από τα 5,98 ευρώ το κιλό.

Αντιστοιχία ένα κομμάτι ντόπιου μοσχαριού ξεκινά από 11.,98 ευρώ το κιλό, ενώ το μοσχάρι εξαγωγής είναι στα 7,98 ευρώ/ κιλό.