Ένα ακόμη ισχυρό όπλο στα χέρια των δανειοληπτών προσφέρει με πρόσφατη απόφασή του το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Το δικαστήριο, εξετάζοντας την υπόθεση δανείου που είχε υπαχθεί σε ρύθμιση βάσει του νόμου Κατσέλη, απεφάνθη ότι «ο υπολογισμός του τόκου πρέπει να γίνεται με βάση τη μηνιαία δόση και όχι πάνω στο εναπομείναν κεφάλαιο του δανείου». Με αυτό τον τρόπο, η μηνιαία δόση θα έχει ελάχιστη προσαύξηση κάθε μήνα και σε καμία περίπτωση δεν θα καταλήγει να είναι διπλάσια από το ποσό της δόσης που ορίζει η απόφαση για τη διάσωση της κύριας κατοικίας, όπως συνέβη με την κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων. Κατά τους νομικούς, η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον δρόμο να διεκδικηθεί το ίδιο αποτέλεσμα για χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση για τη διάσωση της κύριας κατοικίας τους και να κηρυχθούν έκπτωτοι από τον νόμο Κατσέλη με ένα απλό εξώδικο από τις τράπεζες ή τις εταιρείες διαχείρισης.

Η δραματική άνοδος των επιτοκίων

Ο νόμος Κατσέλη ευεργέτησε πλήθος ελληνικών νοικοκυριών που κατάφεραν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να διασώσουν την κύρια κατοικία τους. Ήταν, επί της ουσίας, ένα καταφύγιο για χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά εν μέσω μνημονίων.
Παρ’ όλα αυτά, το όνειρο σύντομα έγινε εφιάλτης, όταν ο Έλληνας δανειολήπτης βίωσε τη δραματική άνοδο των επιτοκίων μετά την κρίση στην Ουκρανία. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδήγησαν στα ύψη τις έντοκες δόσεις για τη διάσωση της κύριας κατοικίας. Με τις εξελίξεις αυτές, οικογένεια που πλήρωνε π.χ. 300 ευρώ τον μήνα, τώρα καλείται να καταβάλλει υπερδιπλάσια δόση, καθώς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης υπολόγιζαν τον τόκο στο κεφάλαιο και όχι στη μηνιαία δόση. Αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρώνονται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και πολλά νοικοκυριά να κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση.

«Βιώσιμη δόση που προστατεύει από τους κραδασμούς της μεγάλης ανόδου των επιτοκίων»

Κατά τον δικηγόρο κ. Νικολεκέα, «η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον δρόμο να διεκδικήσουμε το ίδιο αποτέλεσμα για χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση για τη διάσωση της κύριας κατοικίας τους και να κηρυχθούν έκπτωτοι από τον νόμο Κατσέλη με ένα απλό εξώδικο από τις εταιρείες διαχείρισης (servicers). Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουμε μια δόση βιώσιμη που να προστατεύει την ελληνική οικογένεια από τους κραδασμούς της μεγάλης ανόδου των επιτοκίων, τόσο της ΕΚΤ όσο και του Euribor, πετυχαίνοντας την τήρηση της απόφασης για διάσωση της κύριας κατοικίας με όρους βιώσιμους και σε καμία περίπτωση καταχρηστικούς που καταλήγουν να υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντοχές τους».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»