Νέα, χρωματιστά, τιμολόγια ρεύματος. Θα πάρει χρόνο μέχρι να κατανοήσουμε όλοι πώς θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας τα νέα τιμολόγια ρεύματος.

Τα 4 τιμολόγια είναι το πράσινο, το μπλε, το κίτρινο και το πορτοκαλί και το καθένα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Την 1η Δεκεμβρίου όλοι οι καταναλωτές θα κληθούν από τους παρόχους τους να επιλέξουν το πρόγραμμα ηλεκτρικής ενέργειας που επιθυμούν με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες. 

Διαβάστε επίσης: Απαντήσεις για 18 γρίφους - Τι σημαίνουν τα χρώματα στους λογαριασμούς ρεύματος, ποια επιλογή συμφέρει, ποιοι ενισχύονται και το 2024

Και αυτό οφείλουν να το κάνουν καθώς τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος έρχονται από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, εξηγεί στην εκπομπή «Ελένη» τι είναι το κάθε τιμολόγιο και τι συμφέρει τους καταναλωτές ανάλογα με τη χρήση που κάνουν αλλά και πότε και πώς πρέπει να επιλέξουμε ένα από τέσσερα τιμολόγια.

 «Ο καταναλωτής θα επιλέγει από τα χρωματιστά τιμολόγια ανάλογα με το ενεργειακό του προφίλ», εξήγησε.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των νέων τιμολογίων ρεύματος

Μπλε τιμολόγιο: Αφορά μια σταθερή τιμή τιμολογίου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχει ρίσκο μιας μελλοντικής αύξηση τιμών και ρήτρα αποχώρησης. Συμφέρει καταναλωτές έως 200 κιλοβατώρες.

Κίτρινο τιμολόγιο: Συνδέεται με την τιμή  και μεταβάλλεται κάθε μήνα ενώ γίνεται εκκαθάριση στο τέλος του μήνα. Έχει ρήτρα αποχώρησης και συμφέρει έως 500 κιλοβατώρες. Στο κίτρινο αγοράζεις το προϊόν αλλά το πληρώνεις στο τέλος.

Πορτοκαλί τιμολόγιο: Αφορά όσους έχουν τοποθετήσει “έξυπνους” μετρητές και η χρέωση γίνεται ανά ημέρα. Αφορά πάνω από 500 κιλοβατώρες και συμφέρει τους εμπόρους.

Πράσινο τιμολόγιο: Ανακοινώνουν οι πάροχοι την τιμή της ενέργειας την πρώτη του μήνα, η τιμή παραμένει σταθερή όλο το μήνα, αλλά μπορεί τον επόμενο να αλλάξει. Αφορά έως 300 κιλοβατώρες.

Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης, αν μέχρι 31 Δεκεμβρίου δεν επιλέξουμε ένα από τα τιμολόγια τότε πάμε αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο.