Τρία σοβαρά εμπόδια που «μπλόκαραν» την επετηρίδα έκδοσης συντάξεων μπαίνουν σε δρόμο επίλυσης από τις αρχές του 2024.

Πρόκειται για τις 16.000 εκκρεμείς διεθνείς αιτήσεις συνταξιοδότησης με παράλληλη ασφάλιση σε Ελλάδα και ΕΕ, η τηλεφωνική ειδοποίηση από τον ΕΦΚΑ όλων όσοι βρίσκονται έξι μήνες πριν από τη σύνταξη, ώστε να συγκεντρώνουν τα δικαιολογητικά, καθώς και η έκδοση 15.000 επικουρικών συντάξεων που με το σημερινό καθεστώς δεν χορηγούνται σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Fast track διαδικασία

Συγκεκριμένα, από το νέο έτος θα ξεκινήσει η έκδοση των διεθνών συντάξεων, οι οποίες συγκαταλέγονται στην κατηγορία των «δύσκολων», καθώς -κατά τη διεκπεραίωσή τους- εμπλέκονται και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης του εξωτερικού, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι ο χρόνος εκκαθάρισης δεν καθορίζεται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Η έκδοση αυτών των συντάξεων επιταχύνεται με την ενεργοποίηση του λογισμικού που αφορά το «αναλογιστικό ισοδύναμο», ένα εργαλείο μέσω του οποίου γίνεται μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που έχουν οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ευρωπαϊκών οργανισμών και των συντονισμένων διεθνών οργανισμών, οι οποίοι πριν από την ανάληψη υπηρεσίας στους ως άνω οργανισμούς είχαν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση του εσωτερικού συνταξιοδοτικού συστήματος λόγω άσκησης μισθωτής ή μη μισθωτής δραστηριότητας. Στην ταχύτερη διεκπεραίωση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε και η πλήρης διασύνδεση του ΕΦΚΑ με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών για την Κοινωνική Ασφάλιση (EESSI).

Συγκεκριμένα, μέσω του συστήματος διασυνδέονται τα συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης 27 κρατών-μελών της ΕΕ, με σκοπό την πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση και την ανταλλαγή των αναγκαίων ασφαλιστικών πληροφοριών. Η ηλεκτρονική αυτή διασύνδεση συμβάλλει στη σημαντική μείωση του χρόνου διακίνησης πληροφορίας μεταξύ του e-ΕΦΚΑ και των φορέων των κρατών-μελών, στην κατάργηση της έντυπης ανταλλαγής πληροφοριών, στη βελτίωση της ποιότητας διακινούμενης πληροφορίας, μέσω της τυποποίησης των διαδικασιών και προτυποποίησης εγγράφων, στην αύξηση ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων, καθώς και στην παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων σχετικά με τους χρόνους διεκπεραίωσης και τον αριθμό των υποθέσεων.

Μέσω τηλεφώνου

Από τον Ιανουάριο -μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού- θα ξεκινήσει η έκδοση 15.000 επικουρικών συντάξεων που εκκρεμούν, καθώς με τη διάταξη που έρχεται θα ενοποιεί τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη για όλα τα τέως Ταμεία. Σήμερα, για να πάρει κάποιος επικουρική σύνταξη, εφόσον δικαιούται κύρια, πρέπει να έχει 20 ή 25 χρόνια ασφάλισης σε ένα Ταμείο, διαφορετικά περιμένει έως το 67ο έτος. Ταυτόχρονα, από τις αρχές του έτους ο ΕΦΚΑ, όπως ανέφερε χθες ο πρώτος υποδιοικητής του Παναγιώτης Κοκκόρης, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΠΣ, θα ενημερώνει τηλεφωνικώς τους δυνάμει συνταξιούχους του Δημοσίου 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης για τη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν. Πρόκειται για μία νέα πρωτοβουλία που έχει προληπτικό χαρακτήρα και θα «τρέξει» πιλοτικά σε 1.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 7/12