H σταθερά πτωτική πορεία της ανεργίας στη χώρα τα τελευταία χρόνια, η οποία μάλιστα βρέθηκε σε μονοψήφιο αριθμό (9,6%) τον Οκτώβριο, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο 14ετίας, ανοίγει και τυπικά πλέον τον δρόμο για την επαναφορά των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, αυτή η (σημαντική) αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων ενδέχεται να προσκρούσει στην… απροθυμία των εργοδοτών να αυξήσουν το μισθολογικό κόστος στην επιχείρησή τους.

Πώς λοιπόν θα κινηθεί ο εργαζόμενος, αν ο εργοδότης του -νέος ή παλαιός- αμφισβητήσει τα έτη εργασίας πριν από το 2012, όταν και «πάγωσαν» οι τριετίες; O χρόνος προϋπηρεσίας των εργαζομένων αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση για την καταβολή της τριετίας, αν αποδεδειγμένα τη γνωστοποιεί ο εργαζόμενος στον εργοδότη.

apodoxes_2

Πώς αποδεικνύει ο εργαζόμενος την προϋπηρεσία του - Αναλυτικά η διαδικασία

Οι ειδικοί απαντούν ότι η προϋπηρεσία αποδεικνύεται μέσα από ασφαλιστικές διαδικασίες, εφόσον αμφισβητηθεί από τον νέο εργοδότη.

Συγκεκριμένα:

● Από τα βιβλιάρια κύριας ή άλλης επικουρικής ασφάλισης του εργαζομένου.
● Από επίσημα δημόσια έγγραφα/αρχεία του ΕΦΚΑ, αφού τα ένσημα μετά το 2002 έχουν αναρτηθεί εκεί ηλεκτρονικά.
● Η γνωστοποίηση αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση και σφραγίδα του εργοδότη σε ακριβές αντίγραφο της προϋπηρεσίας ή με αποδεικτικό επίδοσης δικαστικού επιμελητή.
● Για να καταγραφεί η προϋπηρεσία του μισθωτού, πρέπει να παραδώσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία θα μπορέσει ο υπεύθυνος του τμήματος της Διεύθυνσης Προσωπικού να εξακριβώσει τα χρόνια προϋπηρεσίας του.
● Αποδεικτικά στοιχεία θεωρούνται τα βιβλιάρια ενσήμων, οι μισθολογικές καταστάσεις, οι βεβαιώσεις προϋπηρεσίας εργοδοτών.
● Όλα τα επίσημα έγγραφα οφείλει ο προσωπάρχης της επιχείρησης να τα καταχωρίσει στον ατομικό φάκελο του εργαζομένου.
● Αν ο μισθωτός δεν μπορεί να τα παραδώσει άμεσα με την πρόσληψή του, ώστε να πιστοποιήσει την προϋπηρεσία του, μπορεί να συμπληρώσει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία να καταγράφει την προϋπηρεσία του, την οικογενειακή του κατάσταση και τη δέσμευση να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Προηγούμενοι εργοδότες

Η προϋπηρεσία του εργαζομένου σε προηγούμενους εργοδότες αποδεικνύεται με πιστοποιητικό του εργοδότη ή των εργοδοτών, στη χορήγηση του οποίου υποχρεούνται, εφόσον τους ζητηθεί με αίτηση του μισθωτού.

Αν δεν ενημερώσει τον εργοδότη ο μισθωτός εντός της προθεσμίας που ορίζει η συλλογική ρύθμιση, αυτό δεν συνεπάγεται την έκπτωση του δικαιώματός για προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας. Δηλαδή, την προσαύξηση δικαιούται να λάβει ο μισθωτός από την ημερομηνία γνωστοποίησης της προϋπηρεσίας στον εργοδότη και της υποβολής των σχετικών πιστοποιητικών. Αν δεν πρόκειται για προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη, ο υπολογισμός της αρχίζει από την -κατά τα παραπάνω- υποβολή στον εργοδότη κάποιου εκ των νόμιμων προβλεπόμενων πιστοποιητικών προϋπηρεσίας.

Η εκπλήρωση της υποχρέωσης του εργοδότη να καταβάλει μισθολογικές προσαυξήσεις, όπως η προϋπηρεσία, η ιδιότητα του εγγάμου ή έχοντος άλλα οικογενειακά βάρη, προϋποθέτει ότι ο υπόχρεος εργοδότης τελεί εν γνώσει των συνθηκών αυτών. Για να λάβει ο μισθωτός από τον εργοδότη, στον οποίον ήδη υπηρετεί, το επίδομα τριετίας με υπολογισμό και της υπηρεσίας που έχει διανύσει σε άλλους εργοδότες πρέπει να υποβάλει στον εργοδότη του τα σχετικά πιστοποιητικά εργασίας των άλλων εργοδοτών, στους οποίους είχε εργασθεί.

Άδωνις Γεωργιάδης στην «Α»: Να ξεκολλήσουν οι μισθοί από τον πάτο του βαρελιού

Όπως τονίζει στην «Α» ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης: «Είμαστε πλέον σε στέρεο έδαφος. Η ανεργία πέφτει με μεγάλη ταχύτητα. Η ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι πάρα πολύ μεγάλη και, άρα, με τα μέτρα που λαμβάνουμε πιστεύουμε ότι θα είμαστε κάτω από το 10% της ανεργίας πάρα πολύ σύντομα. Ο λόγος που προχωράμε με ταχύτητα το “ξεπάγωμα” των τριετιών είναι γιατί θέλουμε να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του βαρελιού εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν με τον βασικό μισθό πάνω από δέκα χρόνια. Το θεωρούμε απαράδεκτο για εργαζόμενους να περνούν τα χρόνια και να μην αυξάνεται ο μισθός τους ούτε ένα ευρώ. Στη νομοθετική διάταξη προβλέπεται ρητώς η μη αναδρομικότητα της εφαρμογής και θέλω να εξηγήσω και το γιατί. Ο σκοπός μίας κυβερνήσεως είναι να βρει την ισορροπία μεταξύ ενός δικαίου αιτήματος και των αντοχών της οικονομίας. Αν πηγαίναμε να επιβάλουμε με νόμο 30% αύξηση γενικά στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, οι μισοί θα έχαναν τη δουλειά τους, γιατί οι επιχειρήσεις θα κατέρρεαν. Άρα, πρέπει η άσκηση αυτού του δικαιώματος να γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο ισορροπίας και αντοχών της οικονομίας. Γι’ αυτό και προβλέπεται ρητά αυτό στη διάταξη».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»