Με ισχύ 660 MW και εγχώριο καύσιμο από τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, η νέα, υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δοκιμαστική της λειτουργία και παραδόθηκε «με το κλειδί στο χέρι» από την ΤΕΡΝΑ στη ΔΕΗ, έτοιμη να ριχτεί στη μάχη της επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος από τον φετινό χειμώνα.

Η ενεργειακή κρίση, που ήρθε ως απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην απεξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα, ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη για χρήση των εγχώριων ενεργειακών πηγών, δηλαδή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και του λιγνίτη. Η «Πτολεμαΐδα 5», όμως, χωρίς την προσθήκη της οποίας κανείς στο ενεργειακό γίγνεσθαι δεν μπορεί να φανταστεί το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού σήμερα, έδωσε σκληρές μάχες επιβίωσης κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους της περιόδου των δέκα ετών που μεσολάβησαν από τα τέλη Μαρτίου του 2013 και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ μέχρι σήμερα. 

Το μεγαλύτερο και πλέον απαιτητικό ενεργειακό έργο της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα και μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ ξεκίνησε να κατασκευάζεται τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ενώ μεγάλο μέρος της κατασκευής του έπρεπε να υλοποιηθεί εν μέσω ρεαλιστικών φόβων περί οικονομικής κατάρρευσης της ίδιας της ΔΕΗ, υπό το βάρος των δυσθεώρητων ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχε συσσωρεύσει μέχρι το 2019 από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Χρειάστηκε η συμβολή της ίδιας της κατασκευάστριας ΤΕΡΝΑ, που μέσω των συνεργασιών της με τους υπεργολάβους και προμηθευτές τής εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 800 εκατ. ευρώ από τον γερμανικό οίκο Εuler Hermes για λογαριασμό της ΔΕΗ στην αρχή του έργου.

Επιπλέον, η θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέλαβε πολλές φορές ευθύνες που δεν της αναλογούσαν, ενώ χρειάστηκε και να γεφυρώσει το χάσμα που προέκυπτε πριν από το 2019 λόγω αδυναμίας της ΔΕΗ να καταβάλει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την πληρωμή των εργασιών και των προμηθευτών, χρηματοδοτώντας άτοκα η ίδια για μήνες οφειλές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μη διακοπούν οι πληρωμές προς τους 2.000 εργαζομένους στο εργοτάξιο και τους δεκάδες προμηθευτές και υπεργολάβους και να αποφευχθεί, ως εκ τούτου, ο κίνδυνος διακοπής των εργασιών. 

Κολοσσιαίο

Ακόμα, όμως, και όταν ξεπεράστηκαν, σταδιακά από το 2019 και μετά, τα ταμειακά προβλήματα της ΔΕΗ, το έργο χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες προκλήσεις που έθετε η πανδημία, τόσο ως προς την ασφάλεια των εργαζομένων όσο και ως προς την εξασφάλιση της παράδοσης του εξοπλισμού, δεδομένων και των σοβαρών ζητημάτων που δημιούργησε η COVID-19 στην εφοδιαστική αλυσίδα διεθνώς. Σήμερα πια, τίποτα δεν θυμίζει τις σκοτεινές ημέρες του παρελθόντος.

Η ΔΕΗ και το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έχουν στη διάθεσή τους ένα υπερόπλο για την παραγωγή ρεύματος και την ευστάθεια του Δικτύου, ενώ η ΤΕΡΝΑ έχει προσθέσει στο βιογραφικό της ένα κολοσσιαίο έργο, που πιστοποιεί την κατασκευαστική της υπεροχή, αλλά και την ικανότητά της να κερδίζει κατασκευαστικά στοιχήματα που λίγοι όμιλοι θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολύ περισσότερο σε ελληνικό.

Παρότι, όμως, η νέα μονάδα μπορεί να κάνει ντεμπούτο ως λιγνιτική, δεν αποκλείεται ο ενεργειακός και κατασκευαστικός αυτός άθλος να κληθεί να μετεξελιχθεί περαιτέρω τα προσεχή χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως η μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ μπαίνει στο σύστημα ως λιγνιτική, αλλά μπορεί να μετεξελιχθεί και σε μονάδα φυσικού αερίου, με αυξημένη ισχύ στα 1.000 MW, αν η ΔΕΗ το κρίνει θεμιτό στο πλαίσιο του ευρύτερου στρατηγικού της σχεδιασμού.

Αλλωστε, η ΔΕΗ του σήμερα ουδεμία σχέση έχει με την εικόνα της αποδυναμωμένης δημόσιας επιχείρησης που εμφάνιζε μέχρι το 2019. Η στρατηγική και η αποτελεσματικότητα της διοίκησης υπό τον Γιώργο Στάσση έθεσαν μέσα σε μία τετραετία τα θεμέλια για τη μεγέθυνση της ΔΕΗ, γεγονός που οδηγεί την εταιρεία σε ηγετική θέση στην αγορά ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 2/12