Σύγχυση στους καταναλωτές με τα καινούρια χρωματιστά τιμολόγια ενέργειας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με τον Γιάννη Αργυρό, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους καταναλωτές να επιλέξουν.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης τόνισε πως στα νέα τιμολόγια θα υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής, καταργείται η οριζόντια επιδότηση και πως παραμένει υπό προϋποθέσεις το κοινωνικό τιμολόγιο.

Όπως είπε, το μπλε έχει σταθερή τιμή για ένα χρόνο, αλλά δεν την έχουν δώσει.

Διαβάστε ακόμα: Νέα τιμολόγια ρεύματος: Ποιο συμφέρει περισσότερο και γιατί

Ακόμη, ανέφερε πως το πράσινο θα ισχύει για έναν μήνα, η τιμή του θα αυξομειώνεται κάθε μήνα, θα είναι μικτό και θα έχει σταθερή κυμαινόμενη τιμή.

Είπε πως το πορτοκαλί απευθύνεται σε όσους διαθέτουν έξυπνους μετρητές, ενώ το κίτρινο δίνει μια τιμή ανά κιλοβατώρα, αλλά το ρίσκο είναι τζόγος.

Επιπλέον, είπε πως στα νέα τιμολόγια θα υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής και καταργείται η οριζόντια επιδότηση.

Τέλος, ανέφερε πως παραμένει το κοινωνικό τιμολόγιο αλλά υπό προϋποθέσεις.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γιώργου Λεχουρίτη (προέδρου ΙΝΚΑ) στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή τα νέα τιμολόγια ρεύματος:

Γ.ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ: Με τα καινούργια χρωματιστά τιμολόγια μόνο σύγχυση δημιουργήθηκε στο καταναλωτικό κοινό και όχι αντίληψη του τι ακριβώς θα συμβεί. Μας ζητούν να τους πούμε ποιο τιμολόγιο θα επιλέξουν, πως είναι δυνατόν να επιλέξουμε ένα τιμολόγιο που δεν το καταλαβαίνουμε και εμείς!

Γ.ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ: Εκτός από το μπλε τιμολόγιο όλα τα υπόλοιπα είναι τζόγος δηλαδή ανάλογα με την τιμή του ενεργειακού χρηματιστηρίου θα καθορίζεται και η τιμή αυτή. Οι εταιρείες ενέργειας θέλουν το κίτρινο τιμολόγιο γιατί είναι χωρίς ρίσκο, το ρίσκο το αναλαμβάνει 100% ο καταναλωτής.

Γ.ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ: Στα νέα τιμολόγια εννοείται ότι θα υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής και μάλιστα έρχεται και χωρίς επιδότηση από 1/1/24. Καταργείται η οριζόντια επιδότηση θα παίρνουν επιδότηση μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά. Παραμένει το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο αλλά με προϋποθέσεις τις οποίες θα τις ανακοινώσουν οι εταιρείες. Όλα αυτά δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα, είμαστε ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας και καλείται ο καταναλωτής κατά τα άλλα να επιλέξει χρώμα!