Η καταβολή της 6ης δόσης του επιδόματος το παιδιού και το Επίδομα Αλληλευγγύης θα καταβληθεί στις 6 Δεκεμβρίου, όπως σημειώνει ο ΟΠΕΚΑH πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων για το Α21 - Επίδομα Παιδιού θα είναι ανοικτή από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου 2024.

Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚΑ διευκρινίζει: «Λόγω των αναγκαίων τεχνικών επεξεργασιών για την καταβολή τόσο του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης κατά την 22η Δεκεμβρίου, όσο και λόγω του γεγονότος ότι την ίδια ημέρα θα γίνει και η καταβολή της 6ης δόσης του επιδόματος παιδιού, δεν θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων. Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη για την υποβολή αιτήσεων έτους 2023 και πάλι, στις 22 Δεκεμβρίου και έως την 15η Ιανουαρίου 2024. Σημειώνεται ότι όσοι δικαιούχοι υποβάλλουν τις αιτήσεις στην προαναφερθείσα χρονική περίοδο, θα λάβουν και την έκτακτη επιδότηση του Επιδόματος Αλληλεγγύης».

Όταν ανοίξουν οι αιτήσεις, οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, ή μέσω του διαδικτυακού ιστοτόπου, με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet.

Να σημειωθεί πως η 6η δόση και το αυξημένο επίδομα παιδιού θα πληρωθεί στις 22 Δεκεμβρίου.

Επίδομα Παιδιού: Οι αυξήσεις και το χριστουγεννιάτικο «δώρο»

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του εισοδήματος, ένα από τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκε είναι η αύξηση του επιδόματος παιδιού Α21, από την 1η Ιανουαρίου 2024, αλλά και το «χριστουγεννιάτικο» δώρο που θα δοθεί στις οικογένειες με προστατευόμενα μέλη, που το δικαιούνται.

Τα ποσά που αναμένεται να λάβουν οι περίπου 800.000 δικαιούχοι ξεκινούν από 98 ευρώ και φθάνουν έως και 1.960 ευρώ.

Τα ποσά πληρωμών, από το επίδομα διμήνου και το δώρο, που θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι οικογένειες με 1 ως 5 παιδιά διαμορφώνονται ως εξής:

  • Οικογένεια με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ θα πάρει 56 ευρώ επίδομα 6ου διμήνου και 42 ευρώ επίδομα δώρο, δηλαδή συνολικά 98 ευρώ.
  • Οικογένεια με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 15.250 ευρώ θα πάρει 168 ευρώ επίδομα 6ου διμήνου και 126 ευρώ επίδομα δώρο, δηλαδή συνολικά 294 ευρώ.
  • Οικογένεια με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 17.750 ευρώ θα πάρει 336 ευρώ επίδομα 6ου διμήνου και 252 ευρώ επίδομα δώρο, δηλαδή συνολικά 588 ευρώ.
  • Οικογένεια με 4 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 17.750 ευρώ θα πάρει 504 ευρώ επίδομα 6ου διμήνου και 378 ευρώ επίδομα δώρο, δηλαδή συνολικά 882 ευρώ.
  • Οικογένεια με 5 παιδιά και πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα ως 15.250 ευρώ θα πάρει 1.120 ευρώ επίδομα 6ου διμήνου και 840 ευρώ επίδομα δώρο, δηλαδή συνολικά θα πληρωθεί 1.960 ευρώ μέσα στις γιορτές.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα υπάρξει αύξηση του επιδόματος για το παιδί.

Συγκεκριμένα:

-Το επίδομα για ένα παιδί, από τα 50 ευρώ θα ανέλθει στα 70 ευρώ. 


-Για δύο παιδιά από τα 70 ευρώ θα αυξηθεί στα 120 ευρώ 


-Για τρία παιδιά το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ ευρώ

-Για τέσσερα παιδιά οι δικαιούχοι θα λάβουν 220 ευρώ από 170 ευρώ που εισέπραξαν φέτος.

Με προπληρωμένες κάρτες η καταβολή του επιδόματος

Μέσω προπληρωμένης κάρτας θα πληρώνεται το μισό ποσό από το επίδομα παιδιού από το 2024 και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η έκδοση της νέας κάρτας είναι μια απόφαση που θα ληφθεί σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS και με ηλεκτρονικές αγορές με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους. Προβλέπονται επίσης κίνητρα για όποιον επιλέξει να μην κάνει ανάληψη του υπολοίπου αλλά να το χρησιμοποιήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, κατά το πρότυπο των φορολοταριών που πραγματοποιεί σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Με βάση το σχέδιο το 50% του ποσού θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο με προπληρωμένη κάρτα και το άλλο 50% θα μπορεί ο δικαιούχος να το κάνει ανάληψη μετρητών.

Για παράδειγμα κάποιος που παίρνει επίδομα παιδιού ύψους 70 ευρώ θα μπορεί τα 35 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 35 ευρώ μέσω μετρητών.

Να σημειωθεί ότι φυσικά θα μπορεί να ξοδέψει και όλο το ποσό μέσω της κάρτας όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.

Τα πρώτα βήματα προβλέπουν την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης για το πως θα εφαρμοστεί, την προκήρυξη διαγωνισμού για τις τράπεζες προκειμένου να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση αλλά και τη διανομή τους και στην συνέχεια το 2024 η υλοποίηση του μέτρου.

Οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS και με ηλεκτρονικές αγορές με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.                                                   

Ποιες είναι οι αλλαγές

Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.α.

Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο.

Με αυτό τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει την συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μία απαγορευμένη δαπάνη.