Είναι το πολιτικό πρόσωπο των ηµερών, ο... υπουργός ειδικών αποστολών, όπως τονίζουν στο υπουργικό συµβούλιο οι συνάδελφοί του. Ο υπουργός Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, άνοιξε τα χαρτιά του στην «Α», µετά το πέρας της διαβούλευσης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.


Κωστής Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει καµία απολύτως στοχοποίηση στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Όπως τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης «δεν υπάρχει καµία απολύτως στοχοποίηση. Ο µέσος ελεύθερος επαγγελµατίας πληρώνει 867 ευρώ σε φόρους ετησίως, ενώ ο µέσος εργαζόµενος πληρώνει 1.160».

Ακόµα, ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι κάθε ελεύθερος επαγγελµατίας, που θεωρεί ότι δεν καλύπτεται ούτε από αυτές τις αλλαγές, έχει τη δυνατότητα να πάει στις αρµόδιες Αρχές και να αποδείξει ότι δικαιούται να καταβάλει λιγότερα χρήµατα απ’ όσα προβλέπει το τεκµήριο, αφού υποβληθεί στον αντίστοιχο έλεγχο. Επίσης, θα σταµατήσουν φαινόµενα όπως, π.χ., αυτό µε τους 21.000 ελεύθερους επαγγελµατίες οι οποίοι δήλωναν εισόδηµα κάτω από 2.500 ευρώ τον χρόνο και εισέπρατταν κάθε µήνα από 200 έως 400 ευρώ ως επίδοµα κοινωνικής αλληλεγγύης!

Κύριε υπουργέ, από όλη αυτή την εξέλιξη, την οποία έχετε αναγάγει σε βασικό πυλώνα της πολιτικής σας, πόσα έσοδα προσδοκάτε;

Προχωράµε σε µία πολυεπίπεδη παρέµβαση µε 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων: ολοκληρώνουµε τη διασύνδεση των POS µε τις ταµειακές µηχανές, γενικεύουµε την ηλεκτρονική τιµολόγηση, περιορίζουµε τη χρήση των µετρητών, υιοθετούµε αυστηρά µέτρα για την καταπολέµηση του λαθρεµπορίου, εκσυγχρονίζουµε το πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες µισθώσεις, προωθούµε ένα δικαιότερο σύστηµα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελµατιών.

Ποιο θα είναι το όφελος για το κράτος;

Προσδοκούµε σηµαντικά έσοδα, τα οποία θα συντελέσουν στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών για την Υγεία (20% αύξηση της επιχορήγησης για τα νοσοκοµεία, δηλαδή 481 εκατ. ευρώ) και για την Παιδεία (255 εκατ. ευρώ επιπλέον). Συνολικά, όλες µαζί οι δράσεις για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής εκτιµούµε ότι στην πλήρη εφαρµογή τους, µέχρι το 2027, θα προσεγγίσουν τα 3 δισ. επιπλέον ετήσια φορολογικά έσοδα!

Ωστόσο, πολλοί ελεύθεροι επαγγελµατίες θεωρούν ότι το φορολογικό νοµοσχέδιο τους στοχοποιεί. Τι απαντάτε;

∆εν υπάρχει καµία απολύτως στοχοποίηση. Ταυτόχρονα, δεν µπορούσαµε να αγνοήσουµε ορισµένα στοιχεία: Το 71% των ελεύθερων επαγγελµατιών δηλώνουν εισόδηµα κάτω από το εισόδηµα του µισθωτού που αµείβεται µε τον κατώτατο µισθό. Το 54% δήλωσαν µηδενικό εισόδηµα ή ζηµιές. Και το 27% δήλωσαν ζηµιές ή µηδενικό εισόδηµα επί 5 συναπτά έτη! Και το ερώτηµα είναι: Πρέπει να κλείσει τα µάτια της η κυβέρνηση σε αυτή την πραγµατικότητα; Το σύστηµα, άλλωστε, είναι άδικο και για τους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελµατίες. Το 4% των ελεύθερων επαγγελµατιών καταβάλλει το 50% των φόρων του κλάδου! Επιλέγουµε, λοιπόν, να µην αφήσουµε τις παθογένειες να διαιωνίζονται, αλλά να τις αντιµετωπίσουµε µε έναν τρόπο δίκαιο, ισορροπηµένο και αποτελεσµατικό!

Εδώ υπάρχει µία πρώτη ένσταση: Μήπως η χρήση νέων τεχνολογιών θα ήταν πιο αποδεκτή από τους ελεύθερους επαγγελµατίες;

Μα αξιοποιούµε τις νέες τεχνολογίες! Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιµολόγια, η καθολική επέκταση του MyDATA, η υποχρεωτική δυνατότητα για πληρωµές µέσω IRIS. Από µόνες τους, όµως, δεν αρκούν. Γι’ αυτό και συµπληρώνουµε την προσπάθεια µε το νέο αυτό σύστηµα. Πρώτον, δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ελλάδα. Ισχύουν τόσα χρόνια και µε όλες τις κυβερνήσεις οι αντικειµενικές αξίες στα ακίνητα και τα τεκµήρια διαβίωσης στο Ε1. ∆εύτερον, αντίστοιχο σύστηµα λειτουργεί µε παραλλαγές και σε χώρες πιο προηγµένες από εµάς, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Τρίτον, µε το νέο σύστηµα η εισφορά των ελεύθερων επαγγελµατιών στα φορολογικά έσοδα, η οποία σήµερα είναι 0,8% του ΑΕΠ, θα πάει στο 1,1%, ενώ στην Ευρώπη ο µέσος όρος είναι 2,1% του ΑΕΠ!

Κάνουν λόγο όµως οι επαγγελµατίες για φοροκαταιγίδα...

Πού είναι η «φοροκαταιγίδα», για την οποία ορισµένοι µιλούν; Στην πραγµατικότητα πρόκειται για µία ζυγισµένη παρέµβαση, που αντιµετωπίζει την κοινωνική αδικία: ο µέσος ελεύθερος επαγγελµατίας, που δηλώνει εισοδήµατα αποκλειστικά από το ελεύθερο επάγγελµα, πληρώνει 867 ευρώ σε φόρους ετησίως, ενώ ο µέσος εργαζόµενος πληρώνει 1.160. Πρέπει να έχουµε στο µυαλό µας ολόκληρη την κοινωνία!

Εχετε πει ότι θα υπάρχει µία σειρά διευκολύνσεων σε σχέση µε το νέο σύστηµα. Ποιες θα είναι αυτές;

Οπως γνωρίζετε, το σηµείο αναφοράς για το τεκµήριο είναι ο µισθός που λαµβάνει ο εργαζόµενος που αµείβεται µε τον κατώτατο µισθό. ∆εν είναι ούτε ο µέσος µισθός ούτε κάτι άλλο. Αντικειµενικά, λοιπόν, η βάση δεν έχει τεθεί ψηλά. Καθαρές κουβέντες! Στην Ελλάδα ζούµε όλοι. Παρ’ όλ’ αυτά, είχαµε ήδη στο αρχικό σχέδιο νόµου προβλέψει µία σειρά από διευκολύνσεις...

Να τις δούµε;

Πλήρης απαλλαγή από το τεκµήριο για τους ανάπηρους µε ποσοστό πάνω από 80%. Πλήρης απαλλαγή για τους αυτοαπασχολούµενους µε µπλοκάκι σε έως τρεις εργοδότες, καθώς και για τους αγρότες. Πλήρης απαλλαγή για τα τρία πρώτα χρόνια και σηµαντική απαλλαγή για τα επόµενα δύο χρόνια για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Εκπτωση 50% για τα µικρά νησιά και τα µικρά χωριά, αλλά συνυπολογίζεται και το αγροτικό εισόδηµα, πράγµα που οδηγεί σε πολύ µεγάλη ελάφρυνση. Τις διευκολύνσεις αυτές τις επεκτείναµε µάλιστα µετά τη δηµόσια διαβούλευση, καθώς στη λίστα των ελεύθερων επαγγελµατιών, που εντάσσονται στο µειωµένο κατά 50% τεκµήριο, προσθέσαµε επίσης όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 67%-79 %, τις µονογονεϊκές οικογένειες µε ανήλικα τέκνα, τους γονείς µε εξαρτώµενα τέκνα που έχουν νοητική ή σωµατική αναπηρία τουλάχιστον 67% και τους γονείς πολύτεκνων οικογενειών...

Σηκώθηκε όµως κουρνιαχτός και ως προς το µαχητό του τεκµηρίου... Εκεί τι έχουµε;

Είχαµε εξαρχής πει ότι το τεκµήριο θα είναι µαχητό. Γι’ αυτό, και επιπλέον των προηγούµενων εξαιρέσεων, είχαµε συµπεριλάβει στο νοµοσχέδιο οκτώ διαφορετικές εξαιρέσεις από το τεκµήριο όπως ιδίως για λόγους ανωτέρας βίας, λόγους υγείας, φυσικών καταστροφών, στρατιωτικής θητείας, εγκυµοσύνης κ.λπ. Το νοµοσχέδιο πριν από αυτές τις εξαιρέσεις περιλαµβάνει και τη λέξη «ιδίως».

Γιατί µπήκε αυτή η λέξη;

Μπήκε ώστε κάθε ελεύθερος επαγγελµατίας, που θεωρεί ότι δεν καλύπτεται ούτε από αυτές, να έχει τη δυνατότητα να πάει στις αρµόδιες Αρχές και να αποδείξει ότι δικαιούται να καταβάλει λιγότερα χρήµατα, απ’ όσα προβλέπει το τεκµήριο. Αφού υποβληθεί στον αντίστοιχο έλεγχο, φυσικά. Αυτό που κάναµε µετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης ήταν ότι αυτή τη διαδικασία, την οποία είχαµε ήδη περιγράψει, την εντάξαµε στο ίδιο το νοµοσχέδιο. Και αυτό προκειµένου να µην υπάρχει η οποιαδήποτε σύγχυση ή αµφισβήτηση. Υπογραµµίζω ότι στην περίπτωση του τεκµηρίου διαβίωσης, που ήδη ισχύει, την τελευταία χρονιά πήγαν και το αµφισβήτησαν µόλις 46 συµπολίτες µας σε όλη την Ελλάδα!

Υπάρχει όµως και κάτι άλλο: το θέµα του τζίρου. Τι αλλάζει;

Το τι αλλάζει φαίνεται στο επιπλέον ποσό που τελικά θα εισπράξει το ∆ηµόσιο. Το επιπλέον έσοδο του ∆ηµοσίου θα είναι σε ετήσια βάση 552 εκατ. ευρώ. Αυτό συµβαίνει διότι µειώνουµε το τέλος επιτηδεύµατος για όλους κατά 50% και στη συνέχεια το καταργούµε. Συµβαίνει όµως και λόγω των παρεµβάσεων που κάναµε στην προσαύξηση λόγω τζίρου, διότι λάβαµε υπόψη µια σειρά επισηµάνσεων κατά τη διαβούλευση. Ετσι, οι προσαυξήσεις λόγω αυξηµένου τζίρου θα είναι µικρότερες, καθώς προσδιορίζονται σε 5% επί της διαφοράς, δηλαδή επί του ποσού κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον µέσο όρο. Επειτα από αυτές τις αλλαγές θα σταµατήσουν φαινόµενα, όπως π.χ. αυτό µε τους 21.000 ελεύθερους επαγγελµατίες, οι οποίοι δήλωναν εισόδηµα κάτω από 2.500 ευρώ τον χρόνο και εισέπρατταν κάθε µήνα από 200 έως 400 ευρώ ως επίδοµα κοινωνικής αλληλεγγύης. Από αυτή την παρέµβαση το ∆ηµόσιο θα έχει µία πρόσθετη εξοικονόµηση πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ποσόν που θα δοθεί σε πραγµατικά ευάλωτους συµπολίτες µας!

Υπουργέ, καταθέσατε τον Προϋπολογισµό του 2024. Η αντιπολίτευση µιλά για αναξιόπιστο Προϋπολογισµό. Τι απαντάτε;

Είχαν µία κακοτυχία... Την ώρα που µας κατακεραύνωναν, κατά σύµπτωση βγήκε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λέει ότι η Ελλάδα ανήκει στις µόλις 7 από τις 20 οικονοµίες της Ευρωζώνης που είναι πλήρως εναρµονισµένες µε τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου! Η ίδια η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισµού τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει ότι οι προϋπολογισµοί µας είναι απολύτως αξιόπιστοι και αρκετά συχνά έχουν και ευχάριστες ειδήσεις, όπως αύξηση των επενδύσεων, µείωση της ανεργίας και αρκετά άλλα! Με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσουµε από εδώ και πέρα µε δηµοσιονοµική σοβαρότητα και κοινωνική ευαισθησία!

Πέρα από τους δηµοσιονοµικούς στόχους, τα όσα αναφέρετε θα έχουν αντανάκλαση στην τσέπη του πολίτη;

Επιστρέφουµε τώρα στην κοινωνία 352 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν τα Χριστούγεννα σε 2,3 εκατοµµύρια ευάλωτους συµπολίτες µας. Θυµίζω, επίσης, γι’ αυτό τον ∆εκέµβριο: το επίδοµα προσωπικής διαφοράς, την αύξηση 8% στο ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα, το επίδοµα θέρµανσης, την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες µε παιδιά, τη µείωση του ΕΝΦΙΑ, το «YouthPass», τα δωρεάν φάρµακα λόγω ΕΚΑΣ, τις αυξήσεις στους µισθούς του ∆ηµοσίου µε µέσο όφελος 1.476 ευρώ ετησίως, τις αυξήσεις 3% στις συντάξεις... Ολα αυτά δεν θα ήταν σήµερα εφικτά αν δεν είχαµε βάλει την οικονοµία µας σε τάξη!

Καταθέσατε στη Βουλή και το νοµοσχέδιο για το τραπεζικό σύστηµα και τα δάνεια. Τι επιδιώκετε;

Θεσπίζουµε υποχρεώσεις διαφάνειας, ενηµέρωσης και προστασίας των δικαιωµάτων των δανειοληπτών από τη µεριά των servicers. Βελτιώνουµε τη λειτουργία του εξωδικαστικού µηχανισµού και κάνουµε υποχρεωτική για όλες τις πλευρές την εφαρµογή της λύσης του αλγορίθµου. Επεκτείνουµε το πρόγραµµα «Ηρακλής», προκειµένου να εξυγιανθούν περαιτέρω οι ισολογισµοί των τραπεζών. Προωθούµε τον ανταγωνισµό στο τραπεζικό σύστηµα προς όφελος των δανειοληπτών µε πρωτοβουλίες όπως η δυνατότητα χορήγησης στεγαστικών και επιχειρηµατικών δανείων και από µη τραπεζικά ιδρύµατα, όπως γίνεται ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Ολα αυτά είναι εκσυγχρονιστικές ρυθµίσεις, µε παράλληλη φροντίδα για όσους είναι πραγµατικά ευάλωτοι!

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής