Στο πράσινο τιµολόγιο ρεύµατος ποντάρει η κυβέρνηση, για να µην προκύψουν επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου, οπότε καταργούνται οι οριζόντιες επιδοτήσεις και επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρµογής.

Το ζητούµενο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι να υπάρξει ένα τιµολόγιο του οποίου η τιµή να προκύπτει από ενιαία φόρµουλα για όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, δίνοντας έτσι στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κάνουν συγκρίσεις και να επιλέγουν αυτό που τους συµφέρει.

Γιατί πριν από την κρίση και το έκτακτο καθεστώς των ρυθµιζόµενων τιµολογίων ρεύµατος υπήρχε πανσπερµία τιµολογίων στην αγορά, µε αδύνατη τη σύγκριση. Πλέον, η σύγκριση τιµών είναι το κύριο χαρακτηριστικό του πράσινου τιµολογίου, για το οποίο πάντως αντιδρά µερίδα παρόχων.

Σε κάθε περίπτωση, από τις αρχές του νέου έτους µπαίνουν στη ζωή µας τέσσερις διακριτές κατηγορίες τιµολογίων, που θα προσφέρονται από όλους τους προµηθευτές:

- Το σταθερό τιµολόγιο, µε µπλε σήµανση και σταθερή τιµή προµήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύµβασης.

- Το ειδικό κοινό τιµολόγιο, µε πράσινη σήµανση, στο οποίο ο προµηθευτής θα ανακοινώνει την τιµή χρέωσης έως την πρώτη ηµέρα του µήνα εφαρµογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του µηνός την τιµή που θα πληρώνουν.

- Τα λοιπά κυµαινόµενα τιµολόγια, µε κίτρινη σήµανση, στα οποία περιλαµβάνονται τα τιµολόγια µε κυµαινόµενη χρέωση προµήθειας (€/kWh), όπου η τιµή θα µεταβάλλεται, σύµφωνα µε τις διακυµάνσεις της χονδρεµπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

- Στα δυναµικά τιµολόγια, µε πορτοκαλί σήµανση, περιλαµβάνονται τα τιµολόγια των οποίων η τιµή µεταβάλλεται, µε βάση τις τιµές της χονδρεµπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ηµέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριµένα τιµολόγια είναι η ύπαρξη «έξυπνου» µετρητή.

Θα γνωρίζουν

Σύµφωνα µε πηγές του ΥΠΕΝ, το ειδικό κοινό τιµολόγιο, που θα έχει την πράσινη σήµανση, έχει το πλεονέκτηµα ότι οι καταναλωτές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων την 1η ηµέρα του κάθε µήνα την τιµή χρέωσης. Ετσι ο καταναλωτής θα µπορεί να συγκρίνει τα κοινά τιµολόγια που προσφέρονται στην αγορά. Οι προµηθευτές είναι υποχρεωµένοι να ανακοινώνουν την τελική τιµή χρέωσης, συµπεριλαµβανοµένων όλων των παρεχόµενων εκπτώσεων, για λόγους συγκρισιµότητας. Σε αυτήν την κατηγορία (πράσινη) θα µεταπέσουν όλοι οι καταναλωτές από 1ης Ιανουαρίου, πλην εκείνων που θα επιλέξουν διαφορετικό τιµολόγιο.

Σύµφωνα µε την εκτίµηση του ΥΠΕΝ, η κατηγορία του ειδικού κοινού τιµολογίου, µε πράσινη σήµανση, αναµένεται ότι θα έχει ανταγωνιστικές τιµές, µε τις προσφορές των προµηθευτών να είναι άµεσα συγκρίσιµες. Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα οποτεδήποτε το επιθυµεί να επιλέξει οποιοδήποτε προσφερόµενο τιµολόγιο, υπογράφοντας νέα σύµβαση µε τον προµηθευτή της επιλογής του.

Η αλλαγή προµηθευτή ή τιµολογίου προµήθειας γίνεται οποτεδήποτε και δεν συνεπάγεται δικαίωµα αποζηµίωσης του προµηθευτή λόγω της πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός των περιπτώσεων που αφορούν σύµβαση σταθερής τιµής. Τέλος, θα είναι διαθέσιµο εργαλείο επαλήθευσης και σύγκρισης τιµών, καθώς στους λογαριασµούς ρεύµατος και στα άλλα µηνύµατα των προµηθευτών (sms, email) εισάγεται κωδικός QR (και link), ώστε οι καταναλωτές να µπορούν να επαληθεύσουν την τιµή κάθε µήνα για το ειδικό κοινό τιµολόγιο και να συγκρίνουν µε το σύνολο των προσφερόµενων τιµολογίων των προµηθευτών.

Εχει ψηφιστεί

Τι τελευταίες ηµέρες εκφράζουν ενστάσεις παράγοντες της αγοράς γύρω από το πράσινο τιµολόγιο.

Η νοµοθετική διάταξη για το νέο καθεστώς στα τιµολόγια έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή. Εκκρεµεί όµως η φόρµουλα υπολογισµού της χρέωσης στο νέο, κοινό για όλους τους παρόχους, πράσινο τιµολόγιο, όπως και ο τρόπος λειτουργίας της, ζητήµατα που θα περιγράφονται στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Ενα θέµα λοιπόν που ανησυχεί τους παρόχους είναι γιατί αυτό πρέπει να ορίζεται από το ΥΠΕΝ. «Σε µία απελευθερωµένη αγορά το να υπάρχει ένα ρυθµιζόµενο τιµολόγιο δηµιουργεί ερωτήµατα», λέγεται χαρακτηριστικά. Οπως υποστηρίζουν πηγές, το πράσινο τιµολόγιο ήρθε για τους καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν συµβάσεις. Αλλά αυτό δεν ξέρουµε πώς προκύπτει.

Ολοι έχουν συµβάσεις, αλλά το να καταργηθούν όλες οι παλαιότερες συµβάσεις και οι καταναλωτές να πέσουν αυτοµάτως σε ένα νέο τιµολόγιο αποτελεί ζήτηµα. Επιπλέον υποστηρίζουν ότι το πράσινο τιµολόγιο θα είναι «πιο ακριβό».

Το πράσινο τιµολόγιο θα υπολογίζεται µε συγκεκριµένο τύπο. Τα στοιχεία που λαµβάνονται υπόψη για να υπολογιστεί η τιµή του δεν είναι εύκολα διαχειρίσιµα από άποψη αντιστάθµισης κινδύνου. «Αρα εξ ορισµού θα είναι υψηλότερα», σηµειώνουν. Και συµπληρώνουν πως ο κάθε προµηθευτής ετοιµάζει τώρα τη δική του στρατηγική. Οι πραγµατικές συνθήκες λένε πως οι τιµές δεν αναµένεται να έχουν υψηλή µεταβλητότητα. Το πράσινο τιµολόγιο, επειδή ενσωµατώνει κάποιο ρίσκο, ενδεχοµένως θα είναι ακριβότερο από κάποιο ex post τιµολόγιο που δεν ενσωµατώνει ρίσκο. Ωστόσο, δεν αναµένεται να υπάρχει µεγάλη διαφορά.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής