Μονοψήφια αύξηση θα δοθεί από το 2024 στα διόδια όλης της χώρας, όπως συμφωνήθηκε στην προ ημερών συνάντηση εκπροσώπων των παραχωρησιούχων με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

Η συγκεκριμένη συμβιβαστική λύση επιτρέπει και στους παραχωρησιούχους να απορροφήσουν τμήμα των αυξήσεων κόστους, να τηρηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης και τα συμφωνηθέντα με τις τράπεζες που χρηματοδότησαν τα έργα, αλλά και η δέσμευση του υπουργείου πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στα διόδια.

*Διαβάστε εδώ: Τουρισμός για Όλους: Νέος κύκλος για περισσότερους δικαιούχους με αυξημένο ποσό - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Οι ετήσιες αυξήσεις υπολογίζονται με βάση την αύξηση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κάθε Σεπτέμβριο. Ο δείκτης αυξήθηκε το 2023 κατά 1,65% σε σχέση με το 2022. Σε αυτήν την αύξηση θα προστεθεί το ήμισυ της αύξησης από το 2021 στο 2022, που ήταν 12%, δηλαδή 6%. Επομένως, η συνολική αύξηση που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου θα είναι 7,63%.

Aν τελικώς επιβεβαιωθεί η αύξηση, το κόστος των διοδίων για ένα ΙΧ στη διαδρομή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα ανέλθει σε 33,75 ευρώ από 31,35 ευρώ, η διαδρομή Αθήνα-Πάτρα στα 12,70 ευρώ έναντι 11,80 ευρώ και η Αθήνα-Καλαμάτα στα 15 ευρώ από 13,95 ευρώ σήμερα.

Αναμένεται η ανακοίνωση του υπουργείου από την οποία θα προκύπτει πώς ακριβώς θα μεταφερθούν οι αυξήσεις διοδίων που δεν έγιναν φέτος στις επόμενες χρονιές.

*Πηγή: powergame.gr