Ημερήσιο πρόστιμο 250 ευρώ θα «κόβει» η εφορία σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν διαβιβάζουν στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ από το 2024.

Το νέο ποινολόγιο είναι ηπιότερο σε σχέση με το αρχικό, που προέβλεπε «καμπάνες» 100.000 ευρώ τον χρόνο, οι οποίες αφαιρέθηκαν στο τελικό κείμενο.
Ωστόσο, δεν παύει να είναι «τσουχτερό», καθώς με την επιβολή της ημερήσιας χρηματικής ποινής το ύψος του προστίμου μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 91.250 ευρώ τον χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα: ΑΑΔΕ: Πρόστιμα-φωτιά για τους ασυνεπείς που δεν θα διαβιβάζουν στοιχεία για έσοδα και δαπάνες στην πλατφόρμα myDATA

Την ίδια στιγμή, διατηρείται η διάταξη της δημοσιοποίησης των ονομάτων των παραβατών, ενώ αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός πέντε ετών, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζονται.


Τι προβλέπεται


Αναλυτικότερα, ο «χάρτης» με τα πρόστιμα στο myDATA έχει ως εξής:
► Αν ο επαγγελματίας δεν διαβιβάσει συνόψεις εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογήν ειδικών φορολογικών διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 10% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ σε ημερήσια βάση.

► Αν δεν διαβιβάσει δεδομένα που αφορούν εγγραφές μισθοδοσίας, αποσβέσεων και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων για σκοπούς προσδιορισμού του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος, ή δεν διαβιβάσει, ως εκδότης τιμολόγησης ή ως λήπτης αυτοτιμολόγησης, τα δεδομένα των εσόδων, με αποτέλεσμα να μην περιληφθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

► Αν διαβιβάσει ως εκδότης σύνοψη εκδοθέντος παραστατικού, ύστερα από διαβίβαση παράλειψης ή απόκλισης από τον λήπτη, εφόσον η αρχική διαβιβασθείσα αξία είναι μικρότερη της πραγματικής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 5% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου.

► Αν δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ σε ημερήσια βάση και τις 20.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

► Αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης.

► Σε περίπτωση παραβάσεων εκπρόθεσμης διαβίβασης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης.

► Αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός πέντε ετών από την κοινοποίηση πράξης επιβολής προστίμου, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζονται, χωρίς να υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια ανά φορολογικό έτος. Μάλιστα, η ΑΑΔΕ μπορεί να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των επιχειρήσεων που κατ’ επανάληψη δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία τους στο myDATA.

Αγοραπωλησίες


Πρόστιμα-φωτιά που φθάνουν ακόμα και τις 500.000 ευρώ για όσους προχωρήσουν στην αγοραπωλησία ακινήτων με μετρητά προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά είναι άκυρο και απαγορεύεται η μεταγραφή του.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά. Το πρόστιμο είναι κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ για κάθε παράβαση.