Η Ελλάδα θα εξοφλήσει τον επόμενο μήνα πριν από το χρονοδιάγραμμα 5,3 δισ. ευρώ (5,8 δισ. δολάρια) από δάνεια που οφείλονται σε χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης και ελπίζει να επαναλάβει την κίνηση αυτή το 2024, δήλωσαν την Τρίτη στο Reuters αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μαζί δάνεισαν στην Ελλάδα περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έληξε το 2018.

«Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. ευρώ σε χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή αφορά δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025.

Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική της πιστοληπτική αξιολόγηση, αφού μαράζωνε επί 13 χρόνια στην κατηγορία «σκουπίδια», αναφέρει το πρακτορείο.

Πέρυσι, αποπλήρωσε το ΔΝΤ, το οποίο της χορήγησε 28 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2010 και 2014 – δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Αποπλήρωσε επίσης πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της και ελπίζει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο το 2024.

«Μπορεί να αποπληρώσουμε νωρίτερα περισσότερα διμερή δάνεια το επόμενο έτος», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό ή το χρονοδιάγραμμα.

Η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά περίπου 13 δισ. ευρώ το 2023

Οι χώρες της ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 53 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια, τα λεγόμενα δάνεια του Greek Loan Facility (GLF), κατά τη διάρκεια του πρώτου πακέτου διάσωσης, με λήξεις που εκτείνονται μέχρι το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά περίπου 13 δισ. ευρώ.

Το Reuters σημειώνει ότι από τότε που βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.

Διαθέτει ένα απόθεμα ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ, λόγω των υψηλότερων του αναμενόμενου φορολογικών εσόδων, της ισχυρής ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η Ελλάδα βλέπει την οικονομική ανάπτυξη στο 2,9% το 2024 μετά από μια επέκταση 2,4% φέτος, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ελπίζει επίσης να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, χάρη στις υψηλότερες επενδύσεις και τα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό, καταλήγει το πρακτορείο.