Λύση για τις χιλιάδες δηλώσεις φόρου κληρονομιάς που έχουν μπλοκάρει στις εφορίες επιχειρεί να δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με απόφασή της, που ανοίγει τον δρόμο για την ηλεκτρονική υποβολή τους, ώστε να περιοριστούν η χαρτούρα και η ταλαιπωρία των πολιτών και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Στον ηλεκτρονικό κόμβο myPROPERTY προστίθεται πλέον μία νέα εφαρμογή, που δίνει τη δυνατότητα της ψηφιακής υποβολής για δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, με κληρονόμους φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που έχουν εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

Από χθες οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς υποβάλλονται προαιρετικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myPROPERTY - Δήλωση Φόρου Κληρονομιάς μέσω ΔΟΥ, ενώ από την 1/1/2024 καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή τους από όλους τους πολίτες.

1)Μέσω της πλατφόρμας προβλέπεται ότι μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά όλα τα είδη δηλώσεων φόρου κληρονομιάς για θανάτους έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ για τους θανάτους από την 1 Ιανουαρίου 2022 υποβάλλονται:

  • Οι αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς (εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες) που δεν υποστηρίζονται από την εφαρμογή myPROPERTY - Δήλωση Φόρου Κληρονομιάς.
  • Οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς εφόσον έχει ήδη υποβληθεί δήλωση (αρχική ή τροποποιητική) σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά μέσω της Δήλωσης Φόρου Κληρονομιάς μέσω ΔΟΥ.
  • Οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με αίτημα αναβολής φορολογίας και οι δηλώσεις που υποβάλλονται μετά τη λήξη της αναβολής φορολογίας.
2) Ανά ζεύγος κληρονομούμενου - κληρονόμου, ανά αιτία επαγωγής και ανά χρόνο φορολογίας συντάσσεται μία δήλωση, ανεξαρτήτως του αριθμού των μεταβιβαζόμενων περιουσιακών στοιχείων.

Σε περίπτωση περισσότερων του ενός κληρονόμων συντάσσονται αντίστοιχα περισσότερες δηλώσεις.

3) Κατ’ εξαίρεση σε έντυπη μορφή εξακολουθούν να υποβάλλονται:

  • Δηλώσεις φόρου κληρονομιάς που υποβάλλονται από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς.
  • Δηλώσεις φόρου κληρονομιάς στις οποίες δεν έχει ΑΦΜ ο κληρονομούμενος ή δεν έχει ΑΦΜ ο αποβιώσας κληρονόμος, στην περίπτωση που η δήλωση υποβάλλεται από τον καθολικό διάδοχο αυτού.
  • Δηλώσεις φόρου κληρονομιάς που υποβάλλονται από νόμιμο αντιπρόσωπο ή εκπρόσωπο του καθολικού διαδόχου του κληρονόμου.
  • Δηλώσεις φόρου κληρονομιάς που υποβάλλονται λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας υποβολής της δήλωσης μέσω της εφαρμογής αυτής.
4) Με τη δήλωση συνυποβάλλονται υποχρεωτικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία αναγράφεται η αγοραία ή η δηλωθείσα αξία αυτών αντίστοιχα.

Σε όλες τις δηλώσεις συμπληρώνονται οι τυχόν απαλλαγές, εκπτώσεις ή μειώσεις και αναγράφονται οι προγενέστερες δωρεές ή γονικές παροχές που έχουν υποβληθεί σε έντυπη μορφή, εφόσον υπάρχουν, καθώς και ο φόρος που βεβαιώθηκε σε κάθε δήλωση. Εφόσον ζητείται απαλλαγή πρώτης κατοικίας, η υποβολή της δήλωσης κληρονομιάς επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης κατά το άρθρο 8 του νόμου 1599/1986, ως προς τη συνδρομή των προϋποθέσεων της απαλλαγής.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 28/11