Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν το πρώτο "καμπανάκι" για τον φετινό χειμώναΗ θερμοκρασία έπεσε αισθητά λόγω της κακοκαιρίας και οι πολίτες μπήκαν σε σκέψεις για το κόστος της θέρμανση πους θα τους απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης εξηγεί στο Star πόσο κοστίζει η κάθε μέθοδος θέρμανσης ώστε να διαπιστώσουν οι πολίτες τι συμφέρει. Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης ερωτώμενος τι θα πληρώσουν κάθε μήνα ανάλογα με τον τρόπο θέρμανσης, σε ένα διαμέρισμα όπου ζει μια τετραμελής οικογένεια και απάντησε ότι αν λλειτουργεί το σύστημα θέρμανσης 10 ώρες την ημέρα με θερμοκρασία χώρου 20 βαθμούς το κόστος είναι:

-Με καυστήρα πετρελαίου 195 ευρώ τον μήνα
-Με καυστήρα φυσικού αερίου 142 ευρώ
-Με κλιματιστικά 130 ευρώ
-Με τζάκι 120 ευρώ και
-Με αντλία θερμότητας 95 ευρώ.

Ο οικονομικότερος τρόπος για να ζεσταθεί το σπίτι

Προφανώς αρκετοί δεν έχουν την άνεση να αλλάξουν τελευταία στιγμή το σύστημα θέρμανσης σε κάτι οικονομικότερο. Ωστόσο ένα κλιματιστικό υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι. Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μ. Χριστοδουλίδης εξηγεί πώς να κάνουμε οικονομία:

«Καλό είναι το κλιματιστικό να το σετάρουμε στους 22 βαθμούς Κελσίου γιατί για κάθε ένα βαθμό πάνω από τους 22 βαθμούς αυξάνεται η κατανάλωση γύρω στο 10%. Από εκεί που θα πληρώναμε 130 ευρώ τον μήνα τώρα θα πληρώνουμε 142 ευρώ».

Ένας τρόπος εξοικονόμησης για να κρατήσουμε το σπίτι ζεστό είναι να ξεκινήσουμε καίγοντας το τζάκι πέντε ώρες. Στη συνέχεια ανάβουμε το κλιματιστικό στους 22 βαθμούς Κελσίου για τις υπόλοιπες πέντε ώρες.