Οι μεγάλες τράπεζες της Γερμανίας πρέπει να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς αυξάνονται οι εταιρικές αφερεγγυότητες και οι πιστωτικοί κίνδυνοι, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Bundesbank Κλαούντια Μαρία Μπουχ.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους οικονομολόγους ως ο «άρρωστος άνθρωπος της Ευρώπης», αφού εισήλθε σε τεχνική ύφεση νωρίτερα φέτος, ενώ η οικονομική δραστηριότητα αντιμετωπίζει περαιτέρω καθοδικές πιέσεις από την κατάρρευση των κατασκευών.
Οι νομοθέτες στο Βερολίνο προσπαθούν εν τω μεταξύ να βρουν λύσεις σε μια εξελισσόμενη δημοσιονομική κρίση που θα μπορούσε να απειλήσει το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας.

Όπως και η υπόλοιπη ευρωζώνη, η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει μια ραγδαία αύξηση των επιτοκίων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την κύρια καταθετική της διευκόλυνση από το χαμηλό ρεκόρ του -0,5% τον Σεπτέμβριο του 2019 στο υψηλό ρεκόρ του 4% τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις της Γερμανίας αντιμετωπίζουν προκλήσεις


Οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις της Γερμανίας μπορεί να είναι καλά κεφαλαιοποιημένες τώρα, αλλά αντιμετωπίζουν προκλήσεις που κυμαίνονται από την αύξηση των δαπανών για τόκους και την αδύναμη ζήτηση δανείων έως τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες, η Κλαούντια Μαρία Μπουχ.

«Θα πω ότι, στην πραγματικότητα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετώπισε αρκετά καλά αυτή την αύξηση των επιτοκίων. Ταυτόχρονα, οι πλήρεις επιπτώσεις δεν είναι ακόμη ορατές, οπότε δεν έχουν πραγματικά λειτουργήσει στους ισολογισμούς των τραπεζών, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προειδοποιούμε τις τράπεζες ως συνήθως», δήλωσε η Μπουχ μιλώντας στο CNBC την Τετάρτη.

«Η ανθεκτικότητα είναι πραγματικά υψίστης σημασίας στην παρούσα συγκυρία. Οι τράπεζες είναι εξαιρετικά κερδοφόρες αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι είναι καλό αν χρησιμοποιήσουν αυτή την κερδοφορία για να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους – επαρκή κεφάλαια, επαρκή ρευστότητα, αλλά και επενδύσεις στην πληροφορική για τη θωράκιση έναντι των κινδύνων στον κυβερνοχώρο», ανέφερε.

Οι γερμανικές τράπεζες είχαν ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο, με την Deutsche Bank να καταγράφει καθαρά κέρδη 1,031 δισ. ευρώ (1,13 δισ. δολάρια) και την Commerzbank να υπερτριπλασιάζει τα καθαρά κέρδη της από το προηγούμενο έτος στα 684 εκατ. ευρώ.

Η Μπουχ σημείωσε ωστόσο ότι οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αυξήθηκαν τόσο σημαντικά όσο θα ήθελε η κεντρική τράπεζα, δεδομένης της απότομης αύξησης των επιτοκίων και του «πολύ αβέβαιου περιβάλλοντος» για την οικονομία.

«Οι προβλέψεις αυξήθηκαν λίγο, αλλά αν τις συγκρίνετε με τους ιστορικούς μέσους όρους, εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο και το ίδιο ισχύει στην πραγματικότητα και για τις εταιρικές αφερεγγυότητες, οπότε οι εταιρικές αφερεγγυότητες, οι οποίες στην πραγματικότητα μειώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, αυξήθηκαν ελαφρώς, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους», δήλωσε.

«Κατά πάσα πιθανότητα, δεδομένης της διαρθρωτικής αλλαγής που έχουμε, δεδομένης της αβεβαιότητας που έχουμε γύρω μας, οι εταιρικές αφερεγγυότητες είναι πιθανό να αυξηθούν, ο πιστωτικός κίνδυνος είναι πιθανό να αυξηθεί, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς – και από τις δύο πλευρές, από την πλευρά της μακροπροληπτικής εποπτείας και από την πλευρά της μικροπροληπτικής εποπτείας – πραγματικά καθιστούμε τις τράπεζες ενήμερες για αυτούς τους κινδύνους και τις παροτρύνουμε να αυξήσουν ό,τι μπορούν, την ανθεκτικότητά τους».

«Σχεδόν τα δύο τρίτα των ταμιευτηρίων και των πιστωτικών συνεταιρισμών έχουν τώρα μη πραγματοποιηθείσες ζημίες σε όλο το τραπεζικό τους χαρτοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει δάνεια καθώς και τίτλους», ανέφερε η Μπουχ. «Οι ασφαλιστές ζωής βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση», πρόσθεσε.

Ως αποτέλεσμα, οι λογιστικές αξίες είναι συχνά υψηλότερες από τις τρέχουσες αγοραίες αξίες, οπότε η πώληση τίτλων θα οδηγούσε σε ζημίες, οι οποίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε ελλείψεις ρευστότητας σε περιόδους πίεσης, προειδοποίησε η Bundesbank σε έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η Μπουχ προειδοποίησε ότι οι δαπάνες για τα επιτόκια είναι πιθανό να αυξηθούν στο μέλλον, γεγονός που θα συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους και θα επιβαρύνει τα κέρδη.

«Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι αν οι τράπεζες είχαν μετακυλήσει τα υψηλότερα επιτόκια με παρόμοιο ρυθμό όπως έκαναν στο παρελθόν, τα καθαρά έσοδά τους από τόκους θα ήταν φέτος 29 δισ. ευρώ, ή κατά ένα τρίτο, χαμηλότερα», δήλωσε η Μπουχ.

Οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος μέσω της αύξησης του όγκου των δανείων, δεδομένου ότι η εταιρική ζήτηση είναι αδύναμη εν μέσω ενός υφεσιακού περιβάλλοντος.

Η αγορά εμπορικών ακινήτων αυξάνει τους κινδύνους


Στα προβλήματα προστίθεται ότι η αγορά εμπορικών ακινήτων εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη, αυξάνοντας τους πιστωτικούς κινδύνους.

Παρόλα αυτά, προς το παρόν, τα κέρδη των τραπεζών είναι υγιή, γεγονός που θα επιτρέψει στους δανειστές να εξοικονομήσουν κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τις πιθανές δυσκολίες, δήλωσε η Μπουχ.

«Ακόμη και σε δυσμενή σενάρια, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν επαρκή επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας ώστε να μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς από μόνα τους», πρόσθεσε η Μπουχ.