Παράθυρο για περιορισμένες διορθώσεις στο νέο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς αλλαγές στον πυρήνα της μεταρρύθμισης, αφήνουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την κατάθεση του τελικού νομοσχεδίου στη Βουλή στο τέλος Νοεμβρίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξουν μεταβολές στα κριτήρια προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά μόνο σε επιμέρους παραμέτρους, που αφορούν εξαιρέσεις και εκπτώσεις από το νέο φορολογικό πλαίσιο. Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ζητούν την απόσυρσή του, παρά τα «γλυκαντικά» της τελευταίας στιγμής, με το «κούρεμα» 50% στην προκαταβολή του φόρου για το 2024 και τη διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα είναι μαχητό.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει μια «δεύτερη ματιά» στις διατάξεις με βάση τα σημεία της διαβούλευσης που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και αποτελούν «λεπτές» περιπτώσεις, χωρίς, όμως, κάτι το υπερβολικό, καθώς, όπως διαμηνύουν αρμόδιες πηγές, το νέο τεκμαρτό σύστημα των 10.920 ευρώ δεν αλλάζει στο παραμικρό. Οι υπηρεσίες στο υπουργείο έχουν ήδη βάλει στο τραπέζι κάποιες περιπτώσεις από το πρώτο κύμα των σχολίων, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξουν αλλαγές.

Φορολογικό νοσμοσχέδιο: Πέντε περιπτώσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών 

Ειδικότερα οι περιπτώσεις αυτές αφορούν:

1. Την κάλυψη τεκμηρίου: Εκτός των εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εξετάζεται στην κάλυψη του τεκμηρίου να συνυπολογίζονται και άλλες πηγές, όπως, για παράδειγμα, εισοδήματα από ενοίκια ή μερίσματα από επιχειρηματική δραστηριότητα στην οποία ο υπόχρεος είναι μέτοχος. Ενα δεύτερο σενάριο είναι να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα ή να αφαιρούνται από το τεκμαιρόμενο κέρδος τα ποσά που καταβάλλονται για ασφαλιστικές εισφορές. Πάντως, με τις υφιστάμενες διατάξεις, αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στα 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στα 5.000 ευρώ (12.000-5.000).

2.Τα επαγγέλματα που «σβήνουν»: Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι το τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του εισοδήματος θίγει επαγγελματίες σε κλάδους που έχουν παρακμάσει και έχουν αρχίσει να «σβήνουν», όπως, για παράδειγμα, οι απασχολούμενοι που σχετίζονται με την ενοικίαση DVD. Στις περιπτώσεις αυτές δεν ανήκουν πάνω από 500 ΑΦΜ ανά κλάδο σε ολόκληρη τη χώρα. Το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση προβλέπει ότι η προσαύξηση λόγω ΚΑΔ δεν ισχύει όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ ή όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο ΚΑΔ δεν υπερβαίνει τους 30. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι για τον υπολογισμό του μέσου όρου του κύκλου εργασιών δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό τζίρο.

3. Τους επαγγελματίες που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη: Δεν αποκλείεται να υπάρξει εξαίρεση όλων όσοι έχουν εισέλθει σε διαδικασία συνταξιοδότησης εντός του 2023. Επίσης, υπάρχει βροχή σχολίων από επαγγελματίες που κρατούν τα βιβλία της δραστηριότητας ανοικτά μόνο και μόνο για να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια.

4. Ζευγάρι επαγγελματιών: Σε περίπτωση ζευγαριών που είναι και οι δύο ελεύθεροι επαγγελματίες, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, κατά πώς φαίνεται, θα υπολογίζεται χωριστά για τον καθένα και σε καμία περίπτωση το εισόδημα του ενός δεν θα καλύπτει το εισόδημα του άλλου, εάν είναι μικρότερο του ελάχιστου εισοδήματος, καθώς δεν πρόκειται για τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και για τεκμαρτό εισόδημα.

5. «Κούρεμα» των συντελεστών προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και τον τζίρο: Επισημαίνεται ότι το ελάχιστο όριο ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει 6 έτη άσκησης επαγγέλματος δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 10.920 ευρώ, ενώ για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 10% και ανέρχεται σε 12.012 ευρώ. Για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 20% και διαμορφώνεται στα 13.104 ευρώ και για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο αυτοαπασχολούμενος έχει υπαλλήλους, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται:

α) Κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού της επιχείρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης τα 15.000 ευρώ.

Β) Κατά 35% έως 100%, όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολουμένου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορεί να φτάσει το ελάχιστο εισόδημα είναι 50.000 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στο «ΜoneyPro» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 18/11