Στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει το Ταμείο Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση έργων που στοχεύουν στη βιωσιμότητα και την πράσινη ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαθανάσης στο συνέδριο του Economist.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, χαρακτήρισε ''εργαλείο'' για τη βιωσιμότητα το Ταμείο Ανάκαμψης, κάνοντας λόγο για μια ‘’κίνηση γενναιοδωρίας της ΕΕ’’ που στηρίζει έργα, projects και δράσεις που οδηγούν ταχύτερα στην πράσινη μετάβαση.

Όπως είπε, το αναθεωρημένο ‘’Ελλάδα 2.0’’ (36 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός για την Ελλάδα) είναι ένα από τα τέσσερα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία για πράσινες επενδύσεις, το οποίο συνεισφέρει το ‘’40% των διαθέσιμων κονδυλίων για το αύριο’’. Τα άλλα τρία είναι:

ΕΣΠΑ 2021 – 2027 (26 δισ. ευρώ για την Ελλάδα)

Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (18 δισ. ευρώ για την Ελλάδα)

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης (10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα).

Πρόκειται για 700 δράσεις και projects, που πρέπει να ακολουθούνται από μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει εκταμίευση των χρημάτων από την Ευρώπη, όπως συνέβη με τα ηλεκτρικά λεωφορεία. Σε αυτές τις δράσεις περιλαμβάνονται επίσης η αναδάσωση, η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, όπως και τα projects για να γίνουν οι επιχειρήσεις περισσότερο «πράσινες» όσον αφορά στην ενέργεια.

Νίκος Παπαθανάσης: Τον Δεκέμβριο η εκταμίευση της τρίτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης

To Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που «βασίζεται στις επιδόσεις και όχι στις δαπάνες», συνέχισε ο Νίκος Παπαθανάσης. Πρέπει να πληροίς όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του σημείωσε ότι η έγκριση για την τρίτη δόση, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, αναμένεται τον Δεκέμβριο στη συνεδρίαση του Ecofin.

Κλείνοντας, έδωσε έμφαση στην αλλαγή πλεύσης όσον αφορά στο Ταμείο Αλληλεγγύης, ζητώντας αύξηση κονδυλίων, καθώς η σύστασή του έγινε σε μια χρονική περίοδο που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν ορατές στον βαθμό που είναι σήμερα. ‘’Συστάθηκε σε μια εποχή που ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν ίδιος. Το επίπεδό του είναι χαμηλό και πρέπει να ενισχυθεί. Ειδικά σε χώρες του Νότου, υπάρχουν ζημιές που μπορούν να επηρεάσουν πολύ τη δημοσιονομική εικόνα’’.

Για το 2024 ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση 15% στις επενδύσεις, εξέλιξη που «θέτει την Ελλάδα στην προμετωπίδα των οικονομικών επιδόσεων σε όλη την Ευρώπη». Επίσης, γνωστοποίησε ότι σημαντικά κονδύλια από την Ευρώπη στρέφονται στην έρευνα για το υδρογόνο και τις δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας και η Ελλάδα βρίσκεται -και εδώ- στην πρώτη γραμμή για να απορροφήσει κεφάλαια, που θα συμβάλουν στην επίτευξη βιωσιμότητας και πράσινης μετάβασης.

Έμφαση στο υδρογόνο

‘’Το υδρογόνο αποτελεί κορυφαίας σημασίας καύσιμο με μηδενική έκθεση στον άνθρακα. Υπάρχει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (2021-2027). Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έχει ένα τέτοιο σχέδιο: Να στηρίξει περιοχές όπου παραγόταν λιγνίτης -Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, όπως και όμοροι δήμοι όπως η Τρίπολη. Πρόκειται για project ύψους 6 δισ. ευρώ. Υπάρχει, επίσης, και χωριστό project για το υδρογόνο και ήδη δύο εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον’’.

‘’Έχουμε χρήματα που κατευθύνονται στο υδρογόνο. Έχουμε 795 εκατ. ευρώ από το REPowerEU, με προϋπολογισμό 795 εκατ. ευρώ, μαζί με τα 5 δισ. σε δάνεια για τη χρηματοδότηση της έρευνας στην αξιοποίηση του υδρογόνου’’.

Πηγή: powergame.gr