Η βιωσιμότητα είναι το ζητούμενο των επόμενων δεκαετιών, σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε «στοίχημα» την επίτευξή της, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πολλαπλές κρίσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος.

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στο συνέδριο του Economist «The Seventh Sustainability Summit for SE Europe and the Mediterranean», ο καθηγητής Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια η βιωσιμότητα και το πώς θα επιτευχθεί σε περιόδους κρίσεις αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Η ανάγκη για λύσεις στο σήμερα συνδέεται με το γεγονός ότι για δεκαετίες ως ανθρωπότητα δεν κάναμε τίποτα».

Διαβάστε ακόμα: Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο συνέδριο του Economist: Οδηγός της πράσινης μετάβασης η τεχνολογία

Και εξήγησε: «Σήμερα μιλάμε για πολυκρίσεις. Μόνο πέρυσι αντιμετωπίσαμε ενεργειακή κρίση, υψηλό πληθωρισμό, πανδημία, αυξανόμενο προστατευτισμό, εισβολή στην Ουκρανία. Έχουμε επίσης επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, με το ChatGPT να εγείρει πολλά ερωτήματα για τις εν δυνάμει απειλές. Η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε σε ένα στάδιο που πιστεύαμε ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να μας εκπλήξει».

Όπως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου, η ενεργειακή μετάβαση, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την επίτευξη βιωσιμότητας, απαιτεί συνεργασία. «Πώς όμως μπορούμε να προωθήσουμε αυτήν τη συνεργασία εν μέσω έλλειψης ειρήνης;», αναρωτήθηκε. Για να δώσει στη συνέχεια την απάντηση: «Το κοινό συμφέρον να σώσουμε τον πλανήτη είναι το κλειδί. Η κλιματική διπλωματία δείχνει ότι η συνεργασία δεν είναι ο στόχος, αλλά το μέσο για να πετύχουμε τα πάντα. Πρέπει όλοι να βρούμε ένα κοινό έδαφος και να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που μας χωρίζουν, όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή (με τον εμπορικό πόλεμο) ανάμεσα σε Δύση και Κίνα».

Ανδρέας Παπανδρέου: Το εμβόλιο για τον κορονοϊό και οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα στη ναυτιλία

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο συνέδριο του Εconomist για τη βιωσιμότητα, ο Ανδρέας Παπανδρέου υπενθύμισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που η ανθρωπότητα συνεργάστηκε, όπως συνέβη με το εμβόλιο για την πανδημία κορονοϊού.

Όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, υπογράμμισε ότι τα νεότερα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι το 2100 η μέση θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι είναι «ανέφικτος» ο στόχος για συγκράτηση της θερμοκρασίας μέχρι τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν παρέλειψε, πάντως, να εκφράσει την αισιοδοξία του, επισημαίνοντας: «Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά είμαστε καλύτερα σε σχέση με πριν από 10 χρόνια». Και έδωσε ως παράδειγμα τη σημαντική πρόοδο για απανθρακοποίηση στη ναυτιλία. Όπως είπε, ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας (IMO) έχει θέσει ως στόχο τις μηδενικές εκπομπές των πλοίων μέχρι το 2050 και ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιεί τον σχεδιασμό.

«Η βιωσιμότητα χρειάζεται ολιστικές προσεγγίσεις, συνεργασία οικονομικών, τεχνολογίας και επιστήμης», συνέχισε ο συν-επικεφαλής στο Ελληνικό Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UN Sustainable Development Solutions Network) και εκτίμησε: «Χρειαζόμαστε μια νέα διακυβέρνηση που να επικεντρώνεται σε αυτήν τη συνεργασία», κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο του Economist με τη φράση «η εμπλοκή όλων των χωρών και των μερών είναι απαραίτητη. Ζητούμενα παραμένουν ο διάλογος και η συνεργασία».