Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 οφείλουν οι οδηγοί να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2024. Τα ειδοποιητήρια έχουν ήδη εκδοθεί και βρίσκονται στην πλατφόρμα myCar της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να μπουν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και να τυπώσουν ή να αποθηκεύσουν ψηφιακά το ειδοποιητήριο τους και να προχωρήσουν στην εξόφληση του ποσού που τους αναλογεί.

Σημειώνεται ότι τα ειδοποιητήρια έχουν κωδικό πληρωμής σε τράπεζα, αλλά και QR Code, για την εξυπηρέτηση των πληρωμών σε φυσικό κατάστημα τράπεζας ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής του ποσού με φυσική επίσκεψη στα ΕΛΤΑ.

Για τους κατόχους πιστωτικών καρτών υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πώς εκτυπώνουμε το ειδοποιητήριο με κωδικούς TaxisNet

- Μπαίνουμε στην πλατφόρμα MyCar μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://www.aade.gr/mycar.

- Επιλέγουμε «Είσοδος στην Εφαρμογή».

- Πληκτρολογούμε του κωδικούς μας στο Taxisnet και επιλέγουμε «Σύνδεση».

- Πατάμε στην επιλογή «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων».

- Πατάμε στην επιλογή «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».

- Ελέγχουμε το ΑΦΜ, το έτος (2024) και συμπληρώνουμε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

- Στη συνέχεια πατάμε το «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» για να κατεβάσουμε το ειδοποιητήριο και να το σώσουμε στη συσκευή (κινητό ή υπολογιστή) ή να το τυπώσουμε αν θέλουμε.

Πώς εκτυπώνουμε το ειδοποιητήριο χωρίς κωδικούς TaxisNet

Μπαίνουμε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/ohimata/teli-kykloforias-horis-kodikoys-taxisnet

Συμπληρώνουμε τον Α.Φ.Μ., που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας

Συμπληρώνουμε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας

Επιλέγουμε το έτος τελών κυκλοφορίας

Επιλέγουμε «Εκτύπωση»

Τα πρόστιμα εκπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας

Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.

Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Πώς θα θέσετε το όχημα σε ψηφιακή ακινησία

- Συνδέεόμαστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.

- Επιλέγουμε ή καταχωρούμε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρούμε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

- Δηλώνουμε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

- Υποβάλουμε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα μας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

- Σε περίπτωση που χώρος στάθμευσης του οχήματος κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι διαφορετικός θα πρέπει να προμηθευτούμε πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), προκειμένου να γίνει η μεταφορά του οχήματος στο νέο χώρο.

Εάν συμπληρώθουν λάθος τα στοιχεία στάθμευσης του οχήματος στην αίτηση ψηφιακής ακινησίας έχουμε τη δυνατότητα εντός της ίδιας ημέρας, να διορθώσουμε τη διεύθυνση στάθμευσης. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να απευθυνθούμε στη Δ.Ο.Υ. μας.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ.

Στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Η ακινησία του οχήματος δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις εξής περιπτώσεις:

- Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.

- Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.

- Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

- Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.

- Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.

- Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.

- Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.

- Πλειστηριασμού του οχήματος.

- Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.

- Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).