Τις τρεις πιο σύγχρονες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων της Ελλάδας και μεταξύ των πλέον σύγχρονων της Ευρώπης διαθέτει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Υλοποιώντας μια επένδυση ύψους 167 εκατ. ευρώ (70 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ), η Περιφέρεια Πελοποννήσου εισέρχεται στην εποχή της κυκλικής οικονομίας, ανακτώντας και αξιοποιώντας άνω του 80% των βιοαποδομήσιμων υλικών, ποιοτικών ανακυκλώσιμων υλικών, εκτρέποντας από την ταφή τουλάχιστον 50.000 τόνους υγρών αποβλήτων και παράγοντας πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

ΜΕΑ Αρκαδίας: Αλλεπάλληλα τα ρεκόρ συμβατικής απόδοσης

Ηδη η μεγαλύτερη εκ των τριών μονάδων, η ΜΕΑ Αρκαδίας, διαχειρίζεται με επιτυχία περισσότερο από το 50% των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ το υπόλοιπο 50% υπόκειται σε επεξεργασία σήμερα στις Μεταβατικές Μονάδες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, οι οποίες αναμένεται εντός του 2024 να έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία επίσης. Επίσης, στον σύντομο χρόνο ολοκληρωμένης διαχείρισης στη ΜΕΑ Αρκαδίας, εκτός από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ συμβατικής απόδοσης, η περιφέρεια απαλλάχθηκε οριστικά από τα ευρωπαϊκά πρόστιμα που σχετίζονταν με τις παράνομες πρακτικές του παρελθόντος.

Τα στοιχεία αυτά, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Παπαθανάση, του υφυπουργού Πολιτισμού, Χρ. Δήμα, των γενικών γραμματέων Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δ. Σκάλκου, και Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Εμμ. Γραφάκου, και του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, Γ. Ζερβού.

mitsotakis
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η Περιφέρεια της Πελοποννήσου θα πετύχει τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για μείωση του ποσοστού ταφής κάτω από το 10% έως το 2030

«Είναι πράγματι, πιστεύω, μια σπουδαία μέρα για την Πελοπόννησο, με ένα έργο το οποίο κυριολεκτικά αλλάζει τη ζωή της. Οι άθλιες χωματερές, οι όγκοι σκουπιδιών οι οποίοι απειλούσαν τη δημόσια υγεία, αλλοιώνοντας τη μοναδική φύση αυτού του τόπου, γίνονται πλέον παρελθόν», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτή η μονάδα δεν απαλλάσσει απλώς την περιφέρεια από τον βραχνά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αλλά, ταυτόχρονα, ανακουφίζει και φορολογουμένους από βάρη εκατομμυρίων ευρώ, που συνεπάγονταν -θέλω να θυμίσω- τα συνεχή πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, θα προσφέρει καθαρή, φθηνή ενέργεια, δημιουργώντας και νέες αγορές ταυτόχρονα για ανακυκλώσιμα υλικά, για δευτερογενές καύσιμο. Η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θέτει τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή, η οποία το 2019 διέθετε μόλις έναν νόμιμο ΧΥΤΑ, ενώ παράλληλα υπήρχαν δεκάδες χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Με τα νέα δεδομένα εκτιμάται πως η Πελοπόννησος θα είναι μια από τις πρώτες περιφέρειες που θα πετύχουν τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για μείωση του ποσοστού ταφής κάτω από το 10% έως το 2030», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα στην Πελοπόννησο, με τη λειτουργία των τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων και των δύο σταθμών μεταφόρτωσης για τους 26 δήμους της περιφέρειας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του, τονίζοντας πως η εξέλιξη και η ολοκλήρωση του έργου στηρίχθηκαν στη «διαχρονική προσπάθεια της περιφέρειας, τη συναντίληψη με τον ΦOΔΣΑ και την αποτελεσματική» -όπως σημείωσε- «συνεργασία της περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή».

peristeris
Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακήσ, Γιώργος Περιστέρης, έκανε λόγο για ευεργετήματα στη δημόσια υγεία και Στο περιβάλλον της Πελοποννήσου

Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Γιώργος Περιστέρης, μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. «Η δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Πελοποννήσου έχουν ανεκτίμητα ήδη ευεργετηθεί από αυτή την επένδυση, ενώ τα οφέλη μόνο πολλαπλάσια θα γίνονται όσο περνούν τα χρόνια. Η Πελοπόννησος μπορεί, με την περηφάνια που ιστορικά τη χαρακτηρίζει, να δηλώνει πως έχει το πιο σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Ελλάδας και ένα από τα πιο εξελιγμένα στην Ευρώπη. Εχουμε την τιμή να προσυπογράφουμε εμείς αυτό το σπουδαίο έργο, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει τόσο στην υλοποίηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα όσο και στον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία έργων ΣΔΙΤ».

Τι θα περιλαμβάνει το έργο

Στις 14/06/2018 υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της εταιρείας «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής) η σύμβαση σύμπραξης για την υλοποίηση του έργου, η οποία και τέθηκε σε ισχύ στις 29/01/2021.

Το έργο αναπτύσσεται σε τρεις (3) υποενότητες - διαχειριστικές ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και περιλαμβάνει:

• Τρεις (3) μονάδες ΟΣΔΑ, και ειδικότερα:
• Τρεις (3) Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ).
• Τρεις (3) Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
• Δύο (2) Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
• Τρεις (3) Μονάδες Μεταβατικής Διαχείρισης (ΜΜΔ), οι οποίες θα λειτουργήσουν μέχρι την ολοκλήρωση των Μονάδων ΟΣΔΑ.
• Εργα βελτίωσης των οδών πρόσβασης στις ΜΕΑ και στους ΣΜΑ.

Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους δήμους.

Στο πλαίσιο του έργου, έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’MoneyPro’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά»