Αύξηση κατά 150% από τον Δεκέμβριο στο επίδομα τέκνων του ΟΠΕΚΑ για 800.000 οικογένειες με παιδιά και χαμηλά εισοδήματα.

Συγκεκριμένα η μιάμιση δόση του επιδόματος παιδιού διαμορφώνεται στα 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Με τα νέα δεδομένα μια οικογένεια με δύο τέκνα που λαμβάνει επίδομα 140 ευρώ, θα λάβει 350 ευρώ πριν από τις γιορτές.

Σημειώνεται πως πλέον η πλειονότητα των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλεται μέσω προπληρωμένης κάρτας, με όριο αναλήψεων μετρητών μέχρι το 50% του ποσού κάθε επιδόματος. Η κάρτα θα εκδίδεται από την τράπεζα που έχει λογαριασμό ο δικαιούχος και θα υπάρχει κόφτης για τα μετρητά που μπορεί να σηκώσει ο δικαιούχος.

Με προπληρωμένη κάρτα θα καταβάλλεται η πλειονότητα των επιδομάτων της ΔΥΠΑ, όπως το τακτικό επίδομα ανεργίας και του ΟΠΕΚΑ, όπως:

  • το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • το επίδομα παιδιού
  • το επίδομα γέννησης

Για τη χρήση της κάρτας και για το υπόλοιπο 50% προβλέπεται η παροχή κινήτρων κατά τα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ (κοινό έργο με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης).

Με αυτόν τον τρόπο απλοποιείται η διαδικασία πληρωμής από διαφορετικούς φορείς και αυξάνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προς όφελος των δημοσίων εσόδων.

Σημειώνεται πως από την καταβολή, μέσω προπληρωμένης κάρτας, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, με κυριότερες τα αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα ενοικίου.