Νέα πτώση παρουσιάζουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη με την αγορά τόσο γεμάτη με προμήθειες που ακόμη και το ενδεχόμενο κλείσιμο μιας μονάδας LNG στο Τέξας δεν προκαλεί προς το παρόν ανησυχία.

Σημειώνεται πως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση έως και 2,4% την Τρίτη, μετά από μια μέτρια άνοδο αργά τη Δευτέρα, που πυροδότησε η είδηση για τα προβλήματα στο εργοστάσιο LNG του Φρίπορτ στο Τέξας.

Φυσικό αέριο: Γεμάτες αποθήκες και ήπιος καιρός

Αξίζει να σημειωθεί πως στη μείωση των τιμών συμβάλλουν τόσο ο ήπιος καιρός όσο και το γεγονός ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο είναι γεμάτες σε ποσοστό άνω του 99% .

Ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός αναμένεται να παραταθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής Ευρώπης μειώνοντας την ανάγκη για θέρμανση, σύμφωνα με τη Maxar Technologies Inc. Η καταιγίδα Ντέμπι ώθησε τις Αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές της Βρετανίας, καθώς συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους, που όμως συμβάλλουν στην παραγωγή αιολικής ενέργειας στη χώρα μειώνοντας ακόμη περισσότερο τη χρήση φυσικού αερίου στον τομέα παραγωγής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμα: Σωληνουργεία Κορίνθου: Σύμβαση για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου για το έργο Neptun Deep της OMV Petrom στη Μαύρη Θάλασσα

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης βρίσκεται σε πολύ πιο σταθερή βάση από ό,τι ήταν στην κορύφωση της περυσινής ενεργειακής κρίσης, μολονότι έχει ξεκινήσει πλέον η χρήση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Ωστόσο, η πληρότητα στις δεξαμενές έχει φτάσει τα μέγιστα επίπεδα νωρίτερα από ό,τι συνήθως τέτοια εποχή.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία - σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης – υποχώρησαν κατά 1,37% στα 47,22 € ανά μεγαβατώρα στις 9:15 π.μ. ώρα Άμστερνταμ, ενώ υποχώρησαν και οι τιμές των αντίστοιχων συμβολαίων στη Βρετανία.