''Η παραγωγή ελαιολάδου φέτος θα είναι μειωμένη στο ένα τρίτο σε σχέση με πέρυσι λόγω και της κλιματικής αλλαγής'', δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Πρωινές Ιστορίες'' με τον Γιάννη Αργυρό ο Αντιπρόεδρος Αγροτικών συλλόγων Ηρακλείου Κρήτης, Μύρωνας Χιλετζάκης. Είπε πως σήμερα το λάδι είναι στα 13 ευρώ στον καταναλωτή με τιμή 5 ευρώ που πούλησαν πέρυσι οι ελαιοπαραγωγοί. Ανέφερε ότι φέτος στον παραγωγό θα ειναι 7,5 έως 8 ευρώ και θα φτάσει στον καταναλωτή πάνω από 20 ευρώ το λίτρο. Σημείωσε πως το λάδι ειναι χρηματιστήριο τους τελευταίους 12 μήνες και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που θα ανέλθει η τιμή.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του Μύρωνα Χιλετζάκη

«Η Ελλάδα πέρσι παρήγαγε 350.000 τόνους ελαιόλαδο, φέτος βία θα παράξει 100.000 τόνους. Η παραγωγή είναι στο 1/3 της περυσινής. Έχουμε πολύ μεγάλη ξηρασία και έχουμε και την εμφάνιση του δάκου. Έχουμε αυτά τα δύο ζημιογόνα αίτια, τα οποία συρρικνώνουν την παραγωγή πάρα πολύ.

Σχετικά με τις τιμές απάντησε πως «Για τον καταναλωτή σήμερα είναι στα 13 ευρώ, ενώ πέρσι πουλήσαμε στα 5 ευρώ».

«Για τον παραγωγό κυμαίνεται από 7,5 μέχρι και 9,5 ευρώ το λίτρο. Στον καταναλωτή, οι τιμές θα περάσουν τα 20 ευρώ το λίτρο», εκτίμησε.

«Το λάδι είναι ‘’χρηματιστήριο’’ τους τελευταίους 12 μήνες. Δε μπορεί κανένας να προβλέψει σε τι τιμή θα φτάσει. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για πτώση της τιμής», κατέληξε ο κος Χιλετζάκης.