Oι τιμές του πετρελαίου ταλαντεύονται, καθώς οι νέες ανησυχίες σχετικά με τη φθίνουσα ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, σε συνδυασμό με τα μεικτά μηνύματα από Fed, κρατούν τις αγορές αβέβαιες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent για τον Ιανουάριο υποχωρούσαν κατά 8 σεντς, στα 81,35 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, αφού έχασαν 1 δολάριο στις προηγούμενες συναλλαγές, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο βρίσκονταν στα 77,11 δολάρια, μειωμένα κατά 6 σεντς.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν σχεδόν 2% την Παρασκευή, καθώς το Ιράκ εξέφρασε την υποστήριξή του στις περικοπές πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+, αλλά έχασαν περίπου 4% για την εβδομάδα, καταγράφοντας ένα σερί απωλειών τριών εβδομάδων για πρώτη φορά από τον Μάιο.

«Οι επενδυτές επικεντρώνονται περισσότερο στην αργή ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ οι ανησυχίες για τις πιθανές διαταραχές της προσφοράς από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχουν κάπως υποχωρήσει», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μιας μονάδας της Nissan Securities.

Σε χαμηλό δύο δεκαετιών θα μειωθεί η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ

Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος θα αυξηθεί ελαφρώς λιγότερο απ' ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ενώ η ζήτηση θα μειωθεί.

Το επόμενο έτος η κατά κεφαλήν κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, ανέφερε.
Οι αγορές ήταν επιφυλακτικές ως προς το ενδεχόμενο σύσφιγξης της αμερικανικής πολιτικής, αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια, εάν η πρόοδος στην ανάσχεση του πληθωρισμού σταματήσει.

Η πιο γερακίσια ομιλία της Fed «δεν είναι μια προοπτική που το αργό πετρέλαιο θα καλωσορίσει, δεδομένου ότι τα πρόσφατα στοιχεία στην Κίνα και τις ΗΠΑ έφεραν ξανά στην επιφάνεια τους φόβους για την ανάπτυξη», δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς στην IG.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, αύξησαν τους φόβους για παραπαίουσα ζήτηση, με τα διυλιστήρια να ζητούν λιγότερη προμήθεια από τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, για τον Δεκέμβριο.

Τον Οκτώβριο, οι τιμές καταναλωτή της Κίνας υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα της εποχής της πανδημίας, προκαλώντας ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Παρ' όλα αυτά, αν το WTI πλησιάσει τα 75 δολάρια το βαρέλι, «πιθανότατα θα δούμε αγορές στήριξης λόγω των προσδοκιών ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα αποφασίσουν να συνεχίσουν τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς τους μετά τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Kikukawa της NS Trading.

Οι κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου Σαουδική Αραβία και Ρωσία επιβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα συνεχίσουν τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση και την οικονομική ανάπτυξη συνεχίζουν να παρασύρουν τις αγορές αργού.

Ο ΟΠΕΚ+, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αναμένεται να συνεδριάσουν στις 26 Νοεμβρίου.

Πηγή: powergame.gr