«Σεισμός» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από καταγγελίες πολιτών για e-shops που δεν κόβουν αποδείξεις «τσεπώνοντας» τον ΦΠΑ και για δημόσιους υπαλλήλους που παραβιάζουν τα καθήκοντά τους. Οι δέκα επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες την ημέρα για φοροδιαφυγή έχουν γίνει 100 που αποτελεί ρεκόρ για τη μία εβδομάδα λειτουργίας της ειδικής φόρμας, στην οποία οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να «καρφώνουν» διάφορα περιστατικά με «κομπίνες» και φορολογικές παραβάσεις, με αναλυτικά στοιχεία για το είδος, τον χρόνο και την ταυτότητα του παραβάτη, υποθέσεις διαφθοράς με υπαλλήλους που εμπλέκονται σε χρηματισμό αλλά και κρούσματα απάτης και παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων.

Οι καταγγελίες για τα «πλοκάμια» της φοροδιαφυγής έχουν πλέον περάσει σε άλλο επίπεδο και δεν γίνονται, όπως παλιά, με ένα τηλέφωνο ή σε μια «κόλα χαρτί» που τις περισσότερες φορές χανόταν κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Πλέον οι καταγγελίες για να πιάσουν τόπο καταχωρίζονται σε ειδικό ηλεκτρονικό φάκελο, παρακολουθείται η πορεία τους σε όλα τα στάδια και στο μέλλον θα υπάρχει και χρηματική επιβράβευση με υψηλά μπόνους, ανάλογα με αυτά που προβλέπονται για όσους αποκαλύπτουν πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής appodixi στα κινητά τηλέφωνα και τα οποία κυμαίνονται από 100 έως 3.000 ευρώ.

Μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής έχουν εντοπισθεί έπειτα από καταγγελία

Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη δεν είναι λίγες οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν εντοπισθεί έπειτα από καταγγελία. Σημειώνεται ότι με φορολογικές παραβάσεις εντοπίζονται σχεδόν οι μισές από τις επιχειρήσεις που ελέγχουν οι «Ράμπο» της ΑΑΔΕ, οι οποίοι θα πηγαίνουν πλέον στοχευμένα αξιοποιώντας πληροφορίες και δεδομένα σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροκλοπής.

Το ενδιαφέρον για την ώρα επικεντρώνεται στον πρώτο κύκλο καταγγελιών που έχουν γίνει για ηλεκτρονικά καταστήματα που δεν έχουν… φυσική παρουσία, αλλά πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω ιστοσελίδων που είναι ενταγμένες στο Facebook ή σε άλλα Μέσα, όπως το Instagram ή το Tik Tok ή ακόμη και μέσω ιστοσελίδων που λειτουργούν αυτόνομα ως e-shops. Επειδή ακριβώς οι τιμές πώλησης των προϊόντων που αναφέρονται στις ιστοσελίδες είναι ιδιαίτερα δελεαστικές τα περισσότερα από αυτά διατίθενται χωρίς παραστατικά με αποτέλεσμα να παραμένουν αφορολόγητα. Όπως τονίζουν αρμόδιες παράγοντες η φοροδιαφυγή μέσω διαδικτύου εξελίσσεται σε νέα γάγγραινα και για αυτό τον λόγο όλες οι καταγγελίες ελέγχονται εξονυχιστικά με τη βοήθεια ειδικού αλγόριθμου που τρέχει συνδυαστικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό υποθέσεων παράνομου πλουτισμού. Παράλληλα, σε εγρήγορση βρίσκεται η ΑΑΔΕ με τις ανώνυμες καταγγελίες για κρούσματα διαφθοράς στις εφορίες και τα τελωνεία, είτε αυτές αφορούν πληροφορίες για δωροληψίες υπαλλήλων από τρίτους είτε αποτελούν προσωπική εμπειρία του καταγγέλλοντος, πράξεις που αυτόματα κινητοποιούν την επέμβαση του εισαγγελέα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»