Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια και αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα το λάβουν επίσης αυξημένο κατά 192-480 ευρώ σε ετήσια βάση και με νέο ανώτατο όριο τα 972 ευρώ τον μήνα. Μέχρι σήμερα, οι οικογένειες που ενισχύονται με το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα είναι 273.000. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από την 1η Δεκεμβρίου 2023 και μετά. Σήμερα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ξεκινά από 200 ευρώ και φθάνει έως και τα 400 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του ωφελούμενο νοικοκυριού. Από τον Δεκέμβριο θα κυμαίνεται μεταξύ 216 και 432 ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια: Ποιους αφορά η αύξηση

Τα ποσά αναδιαμορφώνονται με την αύξηση του 8% και ανέρχονται για τις αιτήσεις εκείνες που θα εγκριθούν από την 1/12/2023 σε 216 ευρώ αντί 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 108 ευρώ αντί 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 54 ευρώ αντί 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 972 ευρώ μηνιαίως ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Επιπλέον, η αύξηση του εγγυημένου ποσού συμπαρασύρει και τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, το δηλούμενο εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, τους 6 τελευταίους μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει πλέον το ποσό των 5.832 € (έναντι 5.400 € προ της αυξήσεως) ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Συνεπώς, εκτός της αύξησης του ποσού που λαμβάνουν οι ωφελούμενοι, αναμένεται και αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.

Νέα εισοδηματικά κριτήρια

Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια, σήμερα προβλέπεται πως το εισόδημα του ωφελούμενου νοικοκυριού κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Κατά συνέπεια, για έναν ενήλικα το εισόδημα κατά το εξάμηνο πριν από την αίτηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.200 ευρώ. Με την αύξηση κατά επίσης 8% από την 1η Δεκεμβρίου 2023 θα ανέλθει σε 1.296 ευρώ. Για έναν ενήλικα με ανήλικο τέκνο (μονογονεϊκή οικογένεια) σήμερα ισχύει όριο εισοδήματος τα 1.800 ευρώ, που θα αυξηθούν στα 1.944 ευρώ. Για ζευγάρι χωρίς παιδιά, από τα 1.800 ευρώ το όριο θα ανέλθει επίσης στα 1.944 ευρώ, ενώ για ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα από 2.400 ευρώ το όριο θα αυξηθεί στα 2.592 ευρώ.

Επίσης, για ζευγάρι με ένα επιπλέον ενήλικο μέλος και ένα ανήλικο τέκνο, σήμερα το εισοδηματικό κριτήριο ανέρχεται σε 2.700 ευρώ και με την υπογραφή της νέας υπουργικής απόφασης θα ανέβει στα 2.916 ευρώ στο εξάμηνο. Το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί επίσης κατά 8% και θα ανέλθει στα 5.832 ευρώ. Αλλαγή δεν προβλέπεται για τα περιουσιακά κριτήρια καταβολής του επιδόματος.

Συγκεκριμένα:

● Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

● Κινητή περιουσία: α) Η αντικειμενική δαπάνη των οχημάτων του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ. β) Το συνολικό ύψος των καταθέσεων κ.λπ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια ανάλογα με κάθε τύπο νοικοκυριού μέχρι και το ποσό των 14.400 ευρώ.

Κατηγορίες ωφελούμενων

Για την καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ωφελούμενες ομάδες θεωρούνται οι εξής:

● Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν/σπουδάζουν.
● Για πολυπρόσωπο νοικοκυριό, όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Σε αυτό εντάσσονται: α) φιλοξενούμενα άτομα ή οικογένεια και β) ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν/σπουδάζουν, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής.
● Για άστεγους: Τα άτομα που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων στους δήμους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»