Μια ανάσα πριν από τον στόχο, δηλαδή τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας κάτω από το 10%, ώστε να «ξεπαγώσουν» και επισήμως πια οι τριετίες για 1.500.000 εργαζόμενους, βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία. «Η πρόοδος που έχει γίνει είναι πολύ μεγάλη, αλλά θα πάμε ακόμη χαμηλότερα», δηλώνει στην «Α» ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 10%, που αντιστοιχεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών (2009). Ο υπουργός Εργασίας τονίζει παράλληλα ότι «το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο πηγάζει από τη μείωση στην ανεργία των νέων. Είμαστε ψηλά ακόμα, αλλά πλησιάζουμε τον μέσο όρο της ΕΕ με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Αυτό είναι μία συγκλονιστικά μεγάλη πρόοδος για τη χώρα. Όταν εξελέγη η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα ήταν η χώρα με την υψηλότερη γενική ανεργία και την υψηλότερη ανεργία των νέων σε όλη την ΕΕ». Η επερχόμενη αύξηση των τριετιών θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Τα κέρδη από το «ξεπάγωμα» των τριετιών

Πρώτοι που θα καρπωθούν τα οφέλη είναι όσοι είχαν ήδη πάνω από δύο έτη εργασίας τον Φεβρουάριο του 2012 και έτσι συμπληρώνουν τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς τρία ή έξι έτη προϋπηρεσίας. Συνολικά αυξήσεις στους μισθούς τους θα δουν περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 300.000 εντός του 2024. «Σήμερα ο μέσος μισθός στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 1.100 ευρώ. Πιστεύω ότι, αν δεν έχουμε διεθνή γεγονότα που θα μας ξεπεράσουν, στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση θα έχει επιτύχει τον στόχο της να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ», πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Το «ξεπάγωμα» των τριετιών, κατά τους ειδικούς του ΕΦΚΑ:

■ Οδηγεί σε αύξηση μισθού 10%-30% για όσους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έχουν προϋπηρεσία έως και τρεις τριετίες.
■ Σήμερα τριετίες εισπράττουν οι μισθωτοί εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει από τρία έως εννέα έτη υπηρεσίας έως τον Φεβρουάριο του 2012.
■ Το δεύτερο μνημόνιο «πάγωσε» τις τριετίες, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, έως τον Φεβρουάριο του 2012.
■ Αυτό δίνει στον εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.
■ Σύμφωνα με τον καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο, οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό χάνουν τον χρόνο από έναν έως τεσσερισήμισι μισθούς λόγω των περικοπών των τριετιών.

Οι απώλειες

Η έρευνα της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) δείχνει πόσα χρήματα έχασαν οι μισθωτοί εργαζόμενοι λόγω τριετιών την περίοδο 2012-2022:
►12 δισ. ευρώ έχασαν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα από τη μείωση / «πάγωμα» του κατώτατου μισθού.
►2 δισ. ευρώ έχασαν οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών λόγω του χαμηλού μισθού και ειδικότερα του «υποκατώτατου» μισθού και της στέρησης επιδομάτων και άλλων παροχών.
►2 δισ. ευρώ έχασαν οι δικαιούχοι 24 επιδομάτων, το ύψος των οποίων εξαρτάται από το ύψος του κατώτατου μισθού.
►2 δισ. ευρώ και πλέον ήταν οι απώλειες από εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή