Στον έλεγχο της ΔΕΗ περνά οριστικά η αλυσίδα Κωτσόβολος, με τη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της χώρας να αποκτά πρόσβαση και στο λιανικό εμπόριο. Η συμφωνία με τη βρετανική Currys, που είναι η ιδιοκτήτρια της Κωτσόβολος, έκλεισε χθες και προβλέπει την εξαγορά της αλυσίδας στο πρώτο τρίμηνο του 2024 έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200.000.000 ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και τα μισθώματα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία, το τίμημα για την εξαγορά της αλυσίδας από τη ΔΕΗ ανέρχεται σε 268.000.000 ευρώ μετά τις απαραίτητες προσαρμογές και τους υπολογισμούς για ταμειακά διαθέσιμα, το κεφάλαιο κίνησης και το καθαρό χρέος, ενώ η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα εισπράξει καθαρά 179.000.000 ευρώ. Το καθαρό τίμημα που θα πληρώσει η ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου 100.000.000 ευρώ, καθώς η Currys θα κρατήσει τα ρευστά διαθέσιμα της Κωτσόβολος.

Παροχές - υπηρεσίες της Κωτσόβολος

Για τη ΔΕΗ η εξαγορά της Κωτσόβολος αποτελεί κίνηση στρατηγικής σημασίας στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της σε ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς επιτρέπει στην εταιρεία να αξιοποιήσει το δίκτυο των 95 καταστημάτων της αλυσίδας σε Ελλάδα και Κύπρο, όχι μόνο για να εμπορεύεται ηλεκτρικές συσκευές, αλλά κυρίως για να πουλάει οτιδήποτε σχετίζεται με την ενέργεια: από νέα τιμολόγια και ολοκληρωμένα πακέτα ενεργειακών υπηρεσιών μέχρι φωτοβολταϊκά στέγης, έξυπνους μετρητές, αντλίες θερμότητας, φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και οτιδήποτε απαιτεί ένα σύγχρονο «έξυπνο» σπίτι, σε συνδυασμό και με τραπεζικές συμφωνίες χρηματοδότησης, ασφαλιστήρια συμβόλαια και άλλα.

Η κίνηση της ΔΕΗ θυμίζει την αντίστοιχη εξαγορά της αλυσίδας Γερμανός από τον ΟΤΕ προ 15ετίας και δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία, αντί να επενδύσει εξαρχής χρόνο και χρήμα σε έναν χώρο που δεν γνωρίζει, να αποκτήσει έτοιμο δίκτυο πωλήσεων λιανικής, εγκαταστάσεις logistics με ιδιόκτητες αποθήκες, στόλο οχημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις των συσκευών. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, από την εξαγορά η εταιρεία θα εξοικονομήσει περίπου 100.000.000 ευρώ, τα οποία θα δαπανούσε για τη δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής. Η Κωτσόβολος διαθέτει σήμερα συνολικά 95 καταστήματα (92 στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο), συνολικής έκτασης 143.000 τετραγωνικών μέτρων, απασχολεί πάνω από 1.500 εργαζόμενους, έχει πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα logistics, με κέντρα διανομής, τοπικά hubs και κέντρα διεκπεραίωσης, τα οποία μπορούν να διακινούν δεκάδες χιλιάδες προϊόντα κάθε μέρα, ενώ σχεδιάζει την κατασκευή ενός νέου κέντρου διανομής συνολικής έκτασης άνω των 50.000 τ.μ. στο Θριάσιο Πεδίο.

Μια άλλη εταιρεία...

Για την οικονομική χρήση που έκλεισε (1/5/2022- 29/4/2023) η Κωτσόβολος πραγματοποίησε τζίρο 733.000.000 ευρώ (+12%), λειτουργικά κέρδη 48.600.000 ευρώ και καθαρά κέρδη 13.055.532 ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός. Αναφερόμενος στην εξαγορά της Κωτσόβολος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, σχολίασε ότι «με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η ΔΕΗ θα είναι μία άλλη εταιρεία: ένας ολοκληρωμένος, πελατοκεντρικός πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών σε ψηφιακό και φυσικό επίπεδο».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Δωρόθεος Λογοθέτης