Εκπτώσεις από 45 έως 480 ευρώ στους νέους λογαριασμούς ρεύματος -που αλλάζουν πλήρως από την Πρωτοχρονιά- θα δουν περισσότερα από 1.200.000 νοικοκυριά, τα οποία για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης, εφόσον επιλέξουν να ζεσταθούν με κλιματιστικά, θερμάστρες και άλλα κατά το ψυχρό τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024.


Διαβάθμιση

Το ύψος της ενίσχυσης, που συνολικά υπολογίζεται σε 120.000.000 ευρώ για το 2024, δεν θα είναι ενιαίο για όλους, αλλά θα προκύπτει με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες (βαθμοημέρες) κάθε περιοχής, οικισμού ή γειτονιάς.

*Διαβάστε εδώ: Επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα: Ποιοι είναι δικαιούχοι, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Υπολογίζεται ότι θα ισχύσουν διαφορετικά κριτήρια για περίπου 12.000 οικιστικές ζώνες, με τη μέση ενίσχυση να προσδιορίζεται στα 60 ευρώ. Για αυτό και η ανώτατη επιδότηση των 480 ευρώ θα δοθεί σε νοικοκυριά περιοχών με πολύ κρύο που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και η κατώτατη σε πιο ζεστές περιοχές. Με απλά λόγια, πολύ μεγαλύτερη θα είναι η ενίσχυση για το Νευροκόπι και πολύ μικρότερη για την Αθήνα ή την Κρήτη.

Για το επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας θα ισχύουν τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπονται και για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, πέλετ κ.λπ. Δηλαδή 16.000 ευρώ για άγαμο με ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ, 24.000 για έγγαμο με ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, 29.000 για μονογονεϊκή οικογένεια, ενώ θα ισχύει η προσαύξηση κατά 5.000 για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Προϋπόθεση για να λάβουν την έκπτωση τα νοικοκυριά είναι να μην παίρνουν κάποιο άλλο επίδομα θέρμανσης και να μην έχουν ενταχθεί σε Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Η ενίσχυση δεν θα πιστώνεται στους καταναλωτές, αλλά θα εμφανίζεται ως έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος κάθε παρόχου, εφόσον εγκριθεί η αίτηση που θα υποβάλουν οι δυνητικοί δικαιούχοι στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση», που θα ανοίξει τον Ιανουάριο. Η πληρωμή του επιδόματος σχεδιάζεται να γίνει σε τρεις δόσεις: έως τα τέλη Δεκεμβρίου, έως τις 29 Φεβρουαρίου και έως τις 28 Απριλίου.


Ενιαίο τιμολόγιο

Εκατομμύρια οικιακοί καταναλωτές, οι οποίοι από την 1/1/2024 δεν θα ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους με τη ΔΕΗ και τους άλλους προμηθευτές, επιλέγοντας κάποιο από τα τρία νέου τύπου τιμολόγια που θα βγουν στην αγορά, θα μεταφερθούν αυτομάτως σε νέο ενιαίο τιμολόγιο. Η ιδιαιτερότητα του κοινού τιμολογίου είναι ότι θα έχει εκ των προτέρων γνωστοποιημένη τιμή κιλοβατώρας, η οποία όμως θα αυξάνεται ή θα μειώνεται στον επόμενο λογαριασμό ανάλογα με την κίνηση των τιμών στην αγορά.

Οι καταναλωτές από το 2024 θα έχουν πάντως να λύσουν μια σπαζοκεφαλιά, ποιο θα είναι το πιο συμφέρον τιμολόγιο.

Τα βασικά τιμολόγια είναι: ● τα σταθερά για όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης (μπλε), ● τα κυμαινόμενα (κίτρινα), με γνωστοποίηση της τιμής και ● τα προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης (πορτοκαλί) για όσους έχουν έξυπνους μετρητές.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 3/11/2023