Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ, αναλύθηκαν στο 27th Annual Economist Government Roundtable. Επιφανείς οικονομολόγοι, πολιτικοί και επιχειρηματίες αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις των νέων γεωπολιτικών αναταράξεων, στις δυσκολίες της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αδυνατεί να χαράξει μια κοινή γραμμή σε πολιτικό και δημοσιονομικό επίπεδο. Κοινή ήταν η ανησυχία όλων των ομιλητών στο συνέδριο για το ενδεχόμενο γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

eksarxou

Αλέξανδρος Εξάρχου: «Nα κλείσει το χάσμα Βορρά - Νότου στην Ευρώπη»

Την ανάγκη να προχωρήσουν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην Ευρώπη, ώστε να κλείσει η ψαλίδα του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας από το βήμα του 27th Economist Government Roundtable.

Στο πλαίσιο συζήτησης με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρόεδρο του Ινστιτούτου Jacques Delors, Enrico Letta, και τη συντάκτρια του «Economist» και αναλύτρια Joan Hoey, ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους οι πολίτες των χωρών του Νότου επωμίστηκαν ένα δυσβάσταχτο κόστος, χωρίς να διαθέτουν, όμως, κανέναν μηχανισμό αποσυμπίεσης, με αποτέλεσμα οι οικονομίες τους, και ιδιαίτερα εκείνη της Ελλάδας, να βρεθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός επενδυτικού χάρτη.

Ο επικεφαλής της Intrakat τόνισε ότι πλέον η Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο έπειτα από μια τεράστια προσπάθεια, ανακτώντας την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το χάσμα από την υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει μεγάλο, θέτοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά τεράστιους πόρους για την εθνική άμυνα, οι οποίοι κακώς προσμετρώνται στο έλλειμμα εξαιτίας των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης, χωρίς την ίδια στιγμή η χώρα να απολαμβάνει ευρωπαϊκή προστασία στο θέμα αυτό.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ο κ. Εξάρχου, η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου υπέστησαν τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και σήμερα αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών.
Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε, η διαχείριση των συνεπειών επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών, χωρίς να υπάρχει κανένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός για να στηρίξει τις πιο αδύναμες χώρες.

mitilinaios

Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή η μεγαλύτερη απειλή»

Την πεποίθηση ότι η μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως δεν προέρχεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά από τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Energy & Metals, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον νομπελίστα καθηγητή του Πανεπιστημίου Columbia, Joseph Stiglitz, στο συνέδριο του «Economist». «Μερικοί με ρωτάνε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Απαντάω πως θα πω αφότου μάθω το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία θα αποφασιστεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», είπε και πρόσθεσε πως, ενώ ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία αποφασίστηκε από τις κυβερνήσεις, αυτό που βλέπουμε στη Μέση Ανατολή αποφασίστηκε από τους ανθρώπους στον δρόμο.

«Πολλές κυβερνήσεις, όπως αυτή της Σαουδικής Αραβίας, θα ήθελαν να προχωρήσουν με το Ισραήλ και τη συμφωνία, αλλά μπορεί να συμβεί αυτό; Επίσης, τι θα συμβεί αν το Ισραήλ μπει στη Γάζα; Ποια θα είναι η αντίδραση του αραβικού κόσμου και ποιος ο ρόλος του Ιράν; Η Τουρκία τι θα κάνει;», διερωτήθηκε.

Για την Ευρώπη υπογράμμισε ότι «έχει μείνει πίσω σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο». Πρόσθεσε πως «από την κρίση στο Ισραήλ βλέπουμε πως η Ευρώπη δεν είναι τόσο αποφασιστική. Κάθε ηγέτης χώρας μιλάει για τον εαυτό του. Δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο. Κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του Παλαιστινιακού στο εσωτερικό τους. Χρειαζόμαστε μια πολιτική και δημοσιονομική Ευρώπη και, χωρίς αυτό, έχω μεγάλες αμφιβολίες για το μέλλον της».

Οπως είπε ο επικεφαλής της εταιρείας Mytilineos, «στην Ευρώπη συζητάμε κάποιο είδος IRA για έναν χρόνο, ένα πρωί ακούμε για τον αμερικανικό IRA και αρχίζουν οι αλληλοκατηγορίες στην Κομισιόν, η οποία αντιδρά με ανεύθυνο τρόπο».

peristeris_2

Γιώργος Περιστέρης: «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο, “πράσινο” ΑΕΠ»

«Χρειάζεται να προσφέρουμε σημαντική ανοδική οικονομική πορεία στην εθνική και παγκόσμια οικονομία, να δημιουργήσουμε ένα νέο, “πράσινο” ΑΕΠ, αντί να απαιτούμε από τους ανθρώπους να πληρώνουν απλώς υψηλότερες τιμές, “επειδή αυτό είναι το σωστό που πρέπει να πράξει κανείς για το περιβάλλον”. Αυτή είναι η πραγματική ουσία της μετάβασης στην “πράσινη” ενέργεια: να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε πολιτικές, στρατηγικές, σχέδια και μέτρα που όχι μόνο αποφέρουν μετρήσιμα περιβαλλοντικά και κλιματικά οφέλη, αλλά και μειώνουν το κόστος της ενέργειας και ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη σε νέους τομείς, οι οποίοι υπεραντισταθμίζουν και αναδιανέμουν εισόδημα από παραδοσιακούς ρυπογόνους τομείς, όπως τα ορυκτά καύσιμα».

Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, περιέγραψε το πλαίσιο των προτεραιοτήτων της «πράσινης» μετάβασης στην ενέργεια, στη συζήτηση που είχε με θέμα την κλιματική αλλαγή με τον sir David King, πρόεδρο του Advisory Group για την Κλιματική Κρίση και πρώην μόνιμο ειδικό εκπρόσωπο για την κλιματική αλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο του συνεδρίου του «Economist». Συγκεκριμένα, ο κ. Περιστέρης ανέφερε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα μια κλιματική κρίση πρωτόγνωρων διαστάσεων, με ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως καταρρακτώδεις βροχές, καταστροφικές αστικές και αγροτικές πλημμύρες και τεράστιες δασικές πυρκαγιές, που έχουν ρημάξει τη χώρα τους τελευταίους μήνες και πλέον γίνονται μια καθημερινή πραγματικότητα για το ορατό μέλλον. Στον αντίποδα, η αλλαγή σχεδίων και προτεραιοτήτων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, σημείωσε, ειδικά όταν συνοδεύεται από υψηλό οικονομικό κόστος, σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται υπό έντονη πίεση από τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τις πολυάριθμες σοβαρές γεωπολιτικές συγκρούσεις.

*Δημοσιεύθηκε στο MoneyPro της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 27/10