Σε λειτουργία τέθηκε από το απόγευμα της Τετάρτης (1/11/2023) η πλατφόρμα όπου οι κάτοχοι οχημάτων καλούνται να πληρώσουν Τέλη κυκλοφορίας.

Οι κάτοχοι των οχημάτων έχουν διορία να κάνουν την πληρωμή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή την τελευταία ημέρα του έτους, που είναι η καταλητική ημερομηνία πληρωμής. Σημειώνεται ότι συνηθίζεται να δίνεται μία παράταση μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου για την πληρωμή τους.

Ποιοι είναι οι τρόποι πληρωμής

Οι κάτοχοι αυτοκινήτων μπορούν να κατεβάσουν τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας από την εφαρμογή MyCar της ΑΑΔΕ και να προχωρήσουν στην εξόφληση του ποσού. Οι τρόποι πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας είναι οι εξής:

Στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.

Μέσω web banking εφόσον υπάρχει πρόσβαση του κατόχου στη διαθέσιμη εφαρμογή από την τράπεζα. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί ο κωδικός RF, που είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».

Στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ., έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.

Ποιοι εξαιρούνται από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας

Ό,τι εφαρμόσθηκε και πέρυσι αναμένεται να ισχύσει και εφέτος. Πλήρη απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας δικαιούνται οι γονείς ανήλικων παιδιών με αναπηρία. Η απαλλαγή ισχύει έως και το έτος ενηλικίωσης του αναπήρου για ένα μόνο όχημα. Από τα τέλη κυκλοφορίας απαλλάσσονται και τα ενήλικα άτομα με αναπηρία, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Πλήρης παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.

- Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.

- Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.

- Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.

- Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40.

- Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία).

- Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία.

- Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού.

- Αυτισμός, εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και έχει ανάγκη βοήθειας.

Ποια αυτοκίνητα δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας

Από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας εξαιρούνται και τα φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα καινούργια οχήματα που εκπέμπουν έως και 122 gr/km CO2, μεγάλη μερίδα των Plug-in Hybrid, αφού τα περισσότερα βρίσκονται πολύ πιο χαμηλά σε εκπομπές CO2 και φυσικά όλα τα αμιγώς ηλεκτρικά.

Σε περίπτωση μεταχειρισμένου ή παλαιότερου οχήματος ισχύουν τα παρακάτω:

Περίοδος ταξινόμησης πριν από την 1η Νοεμβρίου 2010: Αν το συμβατικό αυτοκίνητο έχει ταξινομηθεί στην Ελλάδα, πληρώνονται πάντα τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία υπολογίζονται με βάση τα κυβικά του.

Περίοδος ταξινόμησης μέχρι 30 Οκτωβρίου 2010: Στα υβριδικά αυτοκίνητα με κυβικά που δεν ξεπερνούν τα 1.549 cc, τα τέλη κυκλοφορίας είναι μηδενικά.

Περίοδος ταξινόμησης από 01 Νοεμβρίου 2010 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 (Συμβατικό ή Υβριδικό): Τα τέλη κυκλοφορίας είναι μηδενικά, μόνο στην περίπτωση που το αυτοκίνητο εκπέμπει έως και 90 gr/ km CO2.

Περίοδος ταξινόμησης από 1η Ιανουαρίου 2021 - σήμερα (Συμβατικό ή Υβριδικό): Το αυτοκίνητο θεωρείται καινούργιο κι αν το όριο εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα δεν ξεπερνά τα 122 gr/km CO2, τότε απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας.