Το ενδεχόμενο να δοθεί επιταγή ακρίβειας σε ευάλωτες ομάδες τα Χριστούγεννα άφησε ανοιχτό, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε μεγάλο βαθμό δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τον κατώτατο μισθό και πλέον μπαίνουν κανόνες ότι η αξία της δουλειά τους δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τον κατώτατο μισθό ή τον μισθό που δίνει σε έναν υπάλληλό του», δήλωσε ακόμη ο Χάρης Θεοχάρης.

Διαβάστε ακόμα: Τα νέα μέτρα για τα νοικοκυριά - Τι θα ισχύσει με Market Pass, επίδομα θέρμανσης και επιταγή ακρίβειας

Επίσης, ο Χάρης Θεοχάρης είπε πως ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει «ανεβάσει ρυθμούς».


Η συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη στα Παραπολιτικά 90,1:

Για τις αλλαγές που έρχονται στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Δεν υπάρχει αύξηση των φόρων και αλλαγή των φορολογικών συντελεστών, αυτό που υπάρχει είναι το ήπιο και το αυτονόητο. Δηλαδή ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι σε πολύ μεγάλο βαθμό, το 71%, δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό και καταλαβαίνουμε ότι υπό κάποιες συνθήκες αυτό μπορεί να είναι αλήθεια για μια πολύ μικρή μερίδα αυτών των ανθρώπων, για τις περισσότερες των περιπτώσεων είτε με το να κρύβουν τζίρο είτε με το να φουσκώνουν έξοδα προφανώς υπάρχει κρυφή φορολογητέα ύλη και γι' αυτό ερχόμαστε να βάλουμε μερικούς αυτονόητους κανόνες. Δηλαδή λέμε ότι η αξία της δουλειάς που βάζει ο ίδιος στην επιχείρησή του, είσαι ένας ηλεκτρολόγος δουλεύεις και εσύ ο ίδιος ως υπάλληλος, η αξία της δουλειάς αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τον κατώτατο μισθό ή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τον μισθό που δίνεις σε έναν υπάλληλό σου.

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Η μάχη στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι βασική κατεύθυνση του ίδιου του πρωθυπουργού και προεκλογικά και μετεκλογικά. Είναι μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο ελληνικός λαός ο ίδιος με τα θέλω του την επιβάλλει στην κυβέρνηση. Συνεπώς το πρώτο πράγμα που κάναμε ερχόμενοι στο υπουργείο είναι να δούμε πρωτοβουλίες οι οποίες είχαν μείνει στη μέση, πρωτοβουλίες καινούργιες που πρέπει να πάρουμε ακριβώς ώστε να σταματήσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα μας για δεκαετίες.

Για τις εξαιρέσεις

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Θα πρέπει να δούμε την κάθε περίπτωση, αν αυτός ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει λίγα έσοδα γιατί για παράδειγμα δουλεύει και ως μισθωτός, λαμβάνουμε υπόψη την περίπτωσή του και το κομμάτι των εσόδων που έρχεται από τον μισθό μειώνει το τεκμήριο του πόσο θα φορολογηθεί. Για παράδειγμα αν κάποιος το τεκμήριό του λέει ότι πρέπει να έχεις έσοδα €15.000 και παίρνει €12.000 από τη δουλειά του, μόνο €3.000 θα πάρει από το έξτρα μπλοκάκι το οποίο έχει ανοίξει. Αν είναι ένας μισθωτός υποκρυπτόμενος, οι λεγόμενοι μπλοκάκηδες που έχουν μέχρι δύο εργοδότες, αυτοί εξαιρούνται. Αν είναι ένας νέος επαγγελματίας που τώρα ξεκίνησε και πράγματι δεν έχει τόσα πολλά έσοδα και αυτός εξαιρείται. Για τρία χρόνια δεν έχει κανένα τεκμήριο, τον τέταρτο χρόνο έχει το 1/3 του τεκμηρίου, δηλαδή €3.200 έσοδο, τον πέμπτο χρόνο έχει τα 2/3, δηλαδή €6.500 και μόνο στον έκτο χρόνο φτάνει στα €10.920. Αν κάποιος δεν μπορεί έξι χρόνια και ζει κάτω από τον κατώτατο μισθό, τότε είναι ανορθολογικό να συνεχίζεις να λειτουργείς ενώ μπορείς να πάρεις τον κατώτατο μισθό κάπου αλλού.

Ερωτηθείς ποιους αφορά η μείωση και ποιας κλίμακας θα είναι

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Αφορά όλους όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν αφορά τα μπλοκάκια, δεν αφορά και τους αγρότες. Το σύστημα φορολόγησης αυτών των ομάδων παραμένει ως έχει, καμία αλλαγή. Οι ατομικές επιχειρήσεις για τις οποίες αλλάζει το σύστημα επηρεάζονται και από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Αυτή η μείωση έχει δύο κλίμακες, αυτός ο οποίος παρόλο που θα έπρεπε να δηλώνει παραπάνω από τα τεκμήρια δεν δηλώνει, δηλώνει λιγότερα, αυτός θα έχει μια μείωση μόνο 25%. Όποιος όμως δηλώσει παραπάνω από αυτά που λέει η εφορία, τότε θα έχει μεγαλύτερη μείωση, στο 50% του τέλους επιτηδεύματος.

Ερωτηθείς εάν ενόψει Χριστουγέννων η κυβέρνηση μελετά κάποια έκτακτη ενίσχυση για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Πάντοτε στον βαθμό που υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια -ξέρετε ότι είμαστε ακόμα σε ένα στάδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, πρέπει να φτάσουμε το 1,1% φέτος και το 2,1 του χρόνου-, στον βαθμό που αυτοί οι στόχοι πετυχαίνονται και υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι είναι δίπλα στους συμπολίτες μας κυρίως αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι.

Συνεπώς θα γίνει αυτή η προσπάθεια στον βαθμό που το επιτρέψουν τα νούμερα του προϋπολογισμού.

ΔΗΜ: Άρα μπορεί να δοθεί επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα...

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Μπορεί, απλώς όμως ο προϋπολογισμός ακόμα είναι σε εξέλιξη.

Για την πάταξη της ακρίβειας

Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει ανεβάσει ρυθμούς και ελπίζω να δούμε και το αποτέλεσμα στον τελικό καταναλωτή.