Κατά την παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι το μέτρο των POS θα επεκταθεί και θα καλύψει όλους τους κλάδους της λιανικής.

Τόνισε πως από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού. Το ύψος του τεκμηρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους διαμορφώνεται στα 10.920 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Χατζηδάκης: Αυτές είναι οι εννέα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας

Το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται από το 2024 κατά 50% για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% για όσους δηλώνουν πιο κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ.

Τα έσοδα θα ανέλθουν σε 874 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό ποσό μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα είναι της τάξης των 606 εκατ. ευρώ ετησίως, ανέφερε ο υπουργός.

Η συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ, σημείωσε.