Όλες οι τελευταίες πληροφορίες κατατείνουν ότι η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης θα αποτελέσει τον οδηγό για τη χορήγηση αντίστοιχου επιδόματος και στο ρεύμα με χρήση για θέρμανση.

Με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια, με «κόφτη» αν κάποιος λαμβάνει παρόμοιο επίδομα, αλλά και με ποσό ενίσχυσης που θα διαφέρει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της εκάστοτε περιοχής. Δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη τόσο η οικονομική κατάσταση των δικαιούχων όσο και οι ενεργειακές ανάγκες ανά περιοχή.

Το επίδομα ρεύματος για θέρμανση βρίσκεται προ των πυλών με στοχευμένες επιδοτήσεις για ευάλωτους, ειδικό τιμολόγιο για πολυτέκνους και μια σειρά μέτρων, όπως καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές του ρεύματος, αλλά και ενέργειες αντιμετώπισης των εκτεταμένων ρευματοκλοπών.

epidotisi

Στοχευμένα μέτρα

Αναφορικά με το επίδομα ρεύματος, ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σχολίασε ότι «θα πάμε σε μια ομαλοποίηση, με βοήθεια στους ευάλωτους και στους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές, που σημαίνει βοήθεια σε αυξημένη περίμετρο. Δηλαδή είμαστε έτοιμοι με στοχευμένα μέτρα να στηρίξουμε όσους έχουν πραγματική ανάγκη».

Περισσότερο αποκαλυπτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά με το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί στους πολίτες που ζεσταίνονται με ρεύμα, διευκρίνισε ότι «ήταν οι μόνοι που δεν καλύπτονταν», για αυτό και έπρεπε με κάποιον τρόπο να τους καλύψει η κυβέρνηση. Υπογράμμισε, δε, ότι συνολικά η επιδότηση σε αυτή την κατηγορία έχει ξεπεράσει τα 9,5 δισ. ευρώ. Για το πώς θα υλοποιηθεί το μέτρο του επιδόματος ρεύματος για θέρμανση εξετάζονται ακόμη σενάρια στην κυβέρνηση, καθώς -μεσούσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή και με τις τιμές να κινούνται αποσταθεροποιητικά, το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι «αν δεν περάσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, οπότε θα γνωρίζουμε πού πάνε οι τιμές σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε απολύτως τίποτα».

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Οι πρώτες διαχειριστικές σκέψεις για την εφαρμογή του μέτρου

1. Στη χορήγηση επιδόματος ρεύματος για θέρμανση με εισοδηματικά κριτήρια τύπου πετρελαίου θέρμανσης. Ήδη υπάρχει η σχετική πλατφόρμα και δεν θα χρειαστεί άλλη επεξεργασία.

2. Η επιχορήγηση θα αφορά όσους δεν πήραν οποιαδήποτε άλλη χρηματική βοήθεια για θέρμανση. Εδώ θα υπάρχει ο πρώτος «κόφτης». Δηλαδή, αν έλαβε κάποιος επίδομα πετρελαίου, δεν θα δικαιούται επιπλέον επίδομα ρεύματος.

3. Ευάλωτοι και πολύτεκνοι θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Ενδεχομένως να υπάρξει ειδικό τιμολόγιο για τους πολυτέκνους.

4. Θα λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η οικονομική κατάσταση των καταναλωτών, αλλά και οι ενεργειακές ανάγκες κάθε περιοχής. Διαφορετικό το ποσό ενίσχυσης στην Ευρυτανία και τη Βόρεια Ελλάδα και άλλο στα Χανιά και στη Ρόδο… Εν προκειμένω, είναι διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία με βάση τα ισχύοντα για το επίδομα θέρμανσης.

5. Η επιδότηση ρεύματος αναμένεται να καταβληθεί στη διάρκεια της περιόδου μεταξύ 1ης Ιανουάριου 2024 και 30ής Απριλίου 2024.

Ενιαίο τιμολόγιο

Επιπλέον, η κυβέρνηση αναφορικά με την ενημέρωση των καταναλωτών προωθεί νομοθετική ρύθμιση που υποχρεώνει τους προμηθευτές να διαθέτουν στους πελάτες τους εκτός των ξεχωριστών τιμολογίων και ένα ενιαίο, το ύψος του οποίου θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων κάθε μήνα. Αυτό θα προκύπτει με ενιαίο μαθηματικό τύπο για όλους τους προμηθευτές. Δηλαδή, θα υπάρχει συγκριτικό στοιχείο για τη βασική τιμή.

● Για τα κυμαινόμενα συμβόλαια υπάρχει η ερώτηση «αν θα καλύψει υποχρεωτικά και όσους έχουν συμβάσεις σε ισχύ ή μόνο εκείνους που το συμβόλαιό τους έχει λήξει».

● Για τις ρευματοκλοπές οι «έξυπνοι μετρητές» ίσως λύσουν το πρόβλημα, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος εκ του γεγονότος ότι -κατά τους ειδικούς- ο σχετικός διαγωνισμός θα καθυστερήσει. Να τονισθεί ότι κάθε καταναλωτής επιβαρύνεται με συν 4% στην αξία του ρεύματος που πληρώνει λόγω των ρευματοκλοπών…

● Τέλος, σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, θα κινηθούν οι έρευνες σε διασταυρώσεις εισοδήματος, περιουσίας και κάθε οικονομικού στοιχείου, για εντοπισμό όσων «στρατηγικά» δεν πληρώνουν… και είναι πολλοί!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 31/10