«Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα ψαλιδιστούν λόγω της κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει διαμορφωθεί καθώς η φορολόγηση δεν είναι προοδευτική όπως γίνεται με τους εργαζόμενους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Γραμματέας της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων, Αντώνης Μπιρμπιλής.
Τόνισε πως εάν το ποσό ξεπερνά την κλίμακα κατά 0,1 λεπτό αυξάνεται το ποσό της παρακράτησης, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε πως εάν ένα συνταξιούχος παίρνει 1.400 ευρώ θα πάρει αύξηση 43 ευρώ, θα γίνει παρακράτηση 3% και η αύξηση θα είναι ένα λεπτό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αντώνη Μπιρμπιλή

Αναφορικά με τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις: Καλοδεχούμενες οι όποιες αυξήσεις, επιτέλους μετά από πολλά χρόνια, μακάρι να ήταν και περισσότερες από εκεί και πέρα υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με την εισφορά αλληλεγγύης και με τις κλίμακες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί. Το κυριότερο είναι ότι δεν ακολουθούν ενώ είναι μια πρόσθετη φορολόγηση στα θεωρούμενα υψηλά εισοδήματα δηλαδή πάνω από 1.400€ δεν φορολογούνται όπως είναι η φορολογία μας. Η φορολογία μας είναι σταδιακή, δηλαδή υπάρχει φορολόγηση προοδευτική δυστυχώς όμως στους συνταξιούχους δεν συμβαίνει αυτό.

Υπάρχουν πέντε κλίμακες που ξεκινάει από 3% και φτάνει μέχρι το 14 που έτσι και περνάς την κάθε κλίμακα κατά 0,1% αυξάνεται επί όλου του ποσού η παρακράτηση. Για παράδειγμα όταν ένας συνταξιούχος έχει 1.400€ δεν γίνεται παρακράτηση στην αλληλεγγύη. Όταν έχει 1.401 τότε ξεκινάει η παρακράτηση 3% βέβαια ο νόμος προβλέπει ότι αν η παρακράτηση που θα γίνει σε βγάζει από τα 1.400 δεν γίνεται η παρακράτηση ουσιαστικά μετά τα 1450€ ξεκινάει η παρακράτηση. Όταν θα έρθουν οι αυξήσεις που λεει η κυβέρνηση περίπου στο 3,1 ο συνταξιούχος των 1.400€, που μέχρι τώρα δεν πλήρωνε τίποτα, θα πάρει μια αύξηση που είναι περίπου 43€ και άρα θα πάει στα 1.443,4 αυτομάτως του γίνεται παρακράτηση γιατί μπαίνει στην κλίμακα των παρακρατήσεων 3% άρα θα του αφαιρεθούν 43,3 και η αύξηση που θα πάρει θα είναι 1 λεπτό. Το ίδιο γίνεται και στην επόμενη κλίμακα στα 1.700€. Στα 1700 η παρακράτηση παραμένει 3% στα 1.701 πάει στο 6%. Ο συνταξιούχος αυτός θα πάρει την αύξησή του, που θα είναι περίπου 1.752€, και ενώ πλήρωνε 51€ στην κλίμακα που ήταν τώρα θα πληρώσει 105€ και η σύνταξή του θα γίνει μικρότερη. Είναι εντελώς παράλογο αυτό.

Τα θέσαμε τα θέματα αυτά στην πολιτική ηγεσία, είχαν πει ότι στο νομοσχέδιο το οποίο θα φέρνανε θα είχαν μια πρόβλεψη προοδευτικότητας ενδεχομένως και αλλαγή κάποιων κανόνων αλλά δεν παύει να είναι μια πρόσθετη φορολόγηση χωρίς να έχει τα χαρακτηριστικά της φορολογίας. Θα μπορούσε να πει κάποιος πάνω από τα 1.400 πόσα έχεις 100€; Στα 100€ θα σου κάνω την παρακράτηση για την αλληλεγγύη.

Αυτή η αφαίμαξη σε αυτούς τους συνταξιούχους πρέπει να σταματήσει γιατί δεν παίρνουν αυτά τα χρήματα γιατί δεν τα δικαιούνται είχαν πληρώσει πολύ υψηλές εισφορές και αυτοί και ο εργοδότης τους και δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να τιμωρούνται.