Έπειτα από ένα «νεκρό» διάστημα ενεργοποιήθηκαν εκ νέου οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο. Και όπως εκτιμά ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της «Prosperty» Αντώνης Μαρκόπουλος, «μέσα στους επόμενους δέκα μήνες σε πλειστηριασμό θα βγουν ακόμα 14.000 ακίνητα, ενώ τα επόμενα πέντε – επτά χρόνια θα πλειστηριαστούν 250.000 ακίνητα».

Τα ακίνητα που θα βγουν, ωστόσο, τα επόμενα χρόνια στο σφυρί θα επηρεάσουν σημαντικά την εικόνα της ελληνικής αγοράς. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο κ. Μαρκόπουλος, έχουν πλειστηριαστεί 148.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 18,3 δισ. ευρώ. Όμως, μόνο το 13% κατέληξε σε κάποιον αγοραστή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, το ύψος των κόκκινων δανείων φτάνει τα 90 δισ. ευρώ με εμπράγματες εξασφαλίσεις 1 εκατ. ακίνητα, εκ των οποίων το 75% αφορά κατοικίες. Μάλιστα, χαρακτήρισε την αξιοποίηση αυτού του αποθέματος κατοικιών επενδυτική ευκαιρία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Prosperty» μίλησε για μια ιδιαίτερη, όπως τη χαρακτήρισε, αγορά που υπάρχει στην Ελλάδα, αυτή των πλειστηριασμών, σημειώνοντας επίσης ότι «η διαφορά μεταξύ της αρχικής και της τελικής τιμής δεν είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχουν ευκαιρίες, αρκεί να γίνει καλύτερη και η διαδικασία».

Σε μια εκτίμηση για το πώς προβλέπεται να κινηθεί συνολικά η αγορά ακινήτων, με βάση τα στοιχεία από την πλατφόρμα της «Prosperty», ο κ. Μαρκόπουλος διαπιστώνει ότι «υπάρχει σημαντική ζήτηση. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην προσφορά ακινήτων και κυρίως για καλά τιμολογημένα ακίνητα. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει σωστή τιμολόγηση ακινήτων. Συνοπτικά, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού κόστους, υπάρχει υψηλή ζήτηση γιατί το ακίνητο παραμένει ασφαλές καταφύγιο».