Σημαντικές ειδήσεις για το ενεργειακό πεδίο βγήκαν από τη δεύτερη ημέρα του 27ου Ετήσιου Συνεδρίου του «Economist», με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη, να αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για μείωση του κόστους αερίου και ρεύματος το επόμενο διάστημα, εν μέσω κρίσης στη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για ενδείξεις που θεωρούν βάσιμες τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις. Όπως πρόσθεσε ωστόσο, στην περίπτωση που υπάρξει κρίση ανόδου των τιμών λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, τότε η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να παρέμβει σε δεύτερο χρόνο.

Παρεμβάσεις

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο παραμένει η στοχευμένη στήριξη των (ενεργειακά) ευάλωτων νοικοκυριών, σημειώνοντας ότι το υπουργείο έχει λάβει μέτρα για την προστασία τους, τα οποία θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα, με τη συνολική δέσμη παρεμβάσεων στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος εστίασε στη φιλοδοξία της Ελλάδας να γίνει ένα «ενεργειακό hub» στην Ευρώπη, μιλώντας για τις δυνατότητες της χώρας όσον αφορά τις εισαγωγές LNG, αλλά και τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Ελλάδα στο πεδίο των offshore αιολικών έργων.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης, που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών στο Αιγαίο. Ο υπουργός βέβαια επισήμανε την ανάγκη για διασυνδέσεις που θα φέρουν ισορροπία στο δίκτυο, σημειώνοντας ότι η ενεργειακή εικόνα στην περιοχή μας είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

Εύσημα από Τσούνη

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ στην 27η Στρογγυλή Τράπεζα του «Economist», αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην έμφαση που δίνει η Ελλάδα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με αποτέλεσμα να καθίσταται σημαντικό ενεργειακό hub στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

«Η Ελλάδα αναδιαμορφώνει το ενεργειακό τοπίο στην Ανατλική Ευρώπη, καθιστώντας την ενέργεια πιο ασφαλή και πιο καθαρή», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής θέσης της κατάφερε να αναπτύξει υποδομές που οδήγησαν σε ενεργειακή ασφάλεια, καθώς, σε αντίθεση με χώρες στη Δυτική Ευρώπη, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στο Top 10 των ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα των ΑΠΕ.

Τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως κόμβος ενέργειας ανέδειξε και η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, τονίζοντας ότι ο ενεργειακός μετασχηματισμός δίνει τη δυνατότητα για φθηνή ενέργεια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή