Οι συνέπειες από την κλιματική κρίση θα είναι οδυνηρές για όλους, αλλά δεν θα κατανεμηθούν ισότιμα σε όλο τον πλανήτη αφού οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώσουν το ακριβότερο κόστος στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρηςκατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο του Economist.

Στη συζήτηση με τον Sir David King, πρώην μόνιμο αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το κλίμα, ο οποίος προχώρησε σε σειρά δυσοίωνων προβλέψεων, ο κ. Περιστέρης υπενθύμισε πως με βάση στοιχεία της Eurostat οι απώλειες που θα υποστούν οι Έλληνες από την κλιματική κρίση υπολογίζονται σε 91 ευρώ ανά κάτοικο ετησίως, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι τα 27 ευρώ ανά κάτοικο.

*Διαβάστε εδώ: Γιώργος Γεραπετρίτης και Νίκος Δένδιας για τον πόλεμο στο Ισραήλ: Η Ελλάδα συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επανέλαβε πως πλέον δεν μιλάμε για κλιματική κρίση αλλά για κλιματική καταστροφή, κάτι που «πρέπει να μας ανησυχεί όλους, την κοινωνία τους πολιτικούς, το κράτος».

Για μια ακόμα φορά στάθηκε στο ζήτημα των αντιδράσεων, κυρίως τοπικών, απέναντι στις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και στις μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε νέα δίκτυα και σε συστήματα αποθήκευσης ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. «Η Ευρώπη μπορεί να μετατρέψει το πρόβλημα σε ευκαιρία» αν προχωρήσουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις τόνισε.

Ο κ. Περιστέρης είπε πως την ίδια στιγμή που ουδείς ασχολείται με τις νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας με συμβατικά καύσιμα, υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις σε σχέση με τις ΑΠΕ! «Απαιτούνται πολλά χρόνια για αδειοδότηση και έχουμε πολλές αντιδράσεις. Όταν η κυβέρνηση όταν το κράτος πραγματικά θέλει να εμπλακεί και με την ήπια δύναμή της εξηγήσει ή πείσει τους ανθρώπους τι είναι σωστό, τότε οι άνθρωποι ακούν. Αλλά οι κυβερνήσεις δεν εμπλέκονται ενεργά» σε αυτό το μέτωπο.

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστήριξε πως εσχάτως βλέπουμε στην Ελλάδα μικρή υποστήριξη για τα αιολικά και μεγαλύτερη για τα φωτοβολταϊκά, κάτι που οδηγεί σε ανισορροπία. «Το αιολικό δυναμικό είναι πιο διασπαρμένο στους 12 μήνες του χρόνου και μέσα σε ένα 24ωρο» εξήγησε.

Πρόσθεσε πως «αντί το κράτος να οδηγεί προς την ανάπτυξη των ΑΠΕ, το κράτος ακολουθεί τους ακτιβιστές κατά των ανανεώσιμων ειδικά σε επίπεδο δημοτικών αρχών». Υπενθύμισε πως «στην Ελλάδα όταν είχαμε τις πυρκαγιές (πρόσφατα, αλλά και προ διετίας) το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση ήταν να ανακαλέσει όλες τις άδεις για αιολικά πάρκα, όχι τις άδειες για οικοδόμηση, για χρήση γαιών για βόσκηση, κλπ».

 

*Πηγή: powergame.gr