Το εφάπαξ είναι -ως γνωστόν- η χαρά του συνταξιούχου. Είναι το ποσό των χρημάτων που ενισχύει άμεσα τα οικονομικά του, η δυνατότητα να βοηθήσει τα παιδιά του! Για αυτό λοιπόν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζει στην «Α» ότι «δουλεύουν στο φουλ οι μηχανές!».

Στον ΕΦΚΑ έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά ώστε να εξοφληθούν έως το τέλος του έτους πάνω από 25.000 εφάπαξ σχεδόν σε όλα τα ταμεία πρόνοιας.

efapax
 Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτουν τα εξής:

► Κάθε μήνα καταβάλλονται 3.000 εφάπαξ, με προτεραιότητα στα εφάπαξ που έχουν καθυστερήσει άνω των έξι μηνών από την ημερομηνία της αίτησης συνταξιοδότησης.

► Στο τρίμηνο Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος θα έχουν πληρωθεί περί τα 7.000 εκκρεμή εφάπαξ παλαιότερων αιτήσεων.

► Η ψαλίδα έκδοσης κλείνει ταχύτερα, καθώς -κατά τον ΕΦΚΑ- η επέκταση της ψηφιακής έκδοσης συντάξεων βοηθά σημαντικά.

► Δεν λαμβάνουν εφάπαξ άνω των 4.800 συνταξιούχων, οι οποίοι δεν έχουν φορολογική ενημερότητα. Προσοχή λοιπόν αν χρωστάτε στο κράτος, καθώς δεν θα λάβετε το ποσό της εφάπαξ παροχής. Αν πήρατε σύνταξη, αλλά χρωστάτε φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ ή φόρο άλλης μορφής, δεν μπορείτε να το εισπράξετε.

► Οι νέοι συνταξιούχοι για να πάρουν το ίδιο εφάπαξ που είχαν εισπράξει οι παλαιότεροι πρέπει να έχουν περισσότερα έτη.

► Σήμερα εφάπαξ με 40 έτη ισοδυναμεί με αυτό που έδινε η υπηρεσία σε ασφαλισμένους με 33 και 35 έτη εργασίας.

► Για τα ίδια έτη ασφάλισης και τις ίδιες αποδοχές, το εφάπαξ μειώνεται κάθε έτος από το 2015 και έπειτα.

► Πέρυσι καταβλήθηκαν συνολικά 31.178 εφάπαξ.

► Στο Δημόσιο ο μέσος χρόνος για την πληρωμή του εφάπαξ δεν ξεπερνά τον ενάμιση με δύο μήνες για τις απλές περιπτώσεις. Σε παράλληλη ή διαδοχική ασφάλιση όμως υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση.

► Ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) ορίζει ότι οι εισφορές που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για εφάπαξ από το 2014 και μετά δεν έχουν ανταποδοτικότητα και, όταν βγαίνουν στη σύνταξη, τους επιστρέφονται άτοκα.

Συντάξεις: Η απώλεια στο ποσό του εφάπαξ με τον νόμο Κατρούγκαλου

Ο νόμος Κατρούγκαλου ανέφερε ότι «από τον Οκτώβριο του 2013 και μετά οι ασφαλισμένοι, αντί για εφάπαξ, θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκα!». Τότε είχε ξεσηκωθεί σύννεφο αντιδράσεων. Ωστόσο πλέον για να πάρει υποψήφιος συνταξιούχος το υψηλότερο προβλεπόμενο εφάπαξ πρέπει να συμπληρώσει 40 έτη εργασίας.

Ο νόμος Κατρούγκαλου επέβαλε ότι αυτός που βγήκε σε σύνταξη το 2017 με 35 έτη ασφάλισης λαμβάνει μεγαλύτερο ποσό από κάποιον που βγήκε το 2020! Και αυτό γιατί επιστρέφονται άτοκα οι εισφορές…

Όσο περισσότερα είναι τα έτη των άτοκων επιστροφών τόσο μικρότερο είναι και το τελικό εφάπαξ! Κατά το άρθρο 31 του Ν. 4870/2020 και το άρθρο 35 του νόμου Κατρούγκαλου, από 1/1/2014 και για όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότηση καταργήθηκε η ανταποδοτικότητα του εφάπαξ και καταβάλλονται για κάθε έτος μόνο άτοκες εισφορές! Η απώλεια στο ποσό του εφάπαξ ανέρχεται σε 500 ευρώ για κάθε έτος από το 2014 και μέχρι το έτος συνταξιοδότησης.

Τι προβλέπεται για το εφάπαξ 

Το εφάπαξ ενός υπαλλήλου - στρατιωτικού - ιδιωτικού υπαλλήλου που συνταξιοδοτήθηκε το 2021 αποτελείται από δύο ξεχωριστά τμήματα:

α) ένα τμήμα για τα έτη μέχρι 31/12/2013 που είναι το ανταποδοτικό (μέχρι και το 2013 υπολογίζεται με το 60% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013 επί τα έτη ασφάλισης έως το 2013) και β) ένα τμήμα για τα έτη από το 2014 έως το 2022 (έτος συνταξιοδότησης), που αποτελείται μόνο από τις εισφορές της περιόδου 2014-2022 χωρίς τόκο. Δηλαδή οι μεγάλοι χαμένοι των νόμων Κατρούγκαλου - Βρούτση είναι όσοι έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης πριν από το 2014 και τα περισσότερα μετά το 2014! Όσοι εργαζόμενοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά την 1/1/2014 θα λάβουν ως εφάπαξ μόνο τις εισφορές που έχουν καταβάλει και μάλιστα άτοκα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 24/10