«Φωτιά» παίρνουν οι τιμές των καυσίμων λόγω του πολέμου στο Ισραήλ. Οι εκτιμήσεις ωστόσο είναι ακόμη χειρότερες καθώς υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω αύξηση στην τιμή των καυσίμων εάν κορυφωθεί ο πόλεμος. Το Ιράν δείχνει μάλιστα έτοιμο να εμπλακεί στον πόλεμο και αυτό θα δημιουργήσει νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Οι πρώτες επιπτώσεις του πολέμου, φάνηκαν ήδη στην τσέπη μας. Η τιμή των καυσίμων,  της αμόλυβδης αλλά κυρίως του πετρελαίου «τσίμπησαν» 2 έως 3 λεπτά το λίτρο και ο ανήφορος όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς είναι μπροστά. Σε πολλά πρατήρια στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια η βενζίνη έχει ξεπεράσει προ πολλού τα 2 ευρώ το λίτρο. 

Διαβάστε επίσης: «Ράλι» στις τιμές της βενζίνης σε όλη την Ελλάδα - Πού άγγιξε τα 2,3 ευρώ η αμόλυβδη

«Το πετρέλαιο τσίμπησε περισσότερο, αυτό της κίνησης. Είμαστε πολύ ανήσυχοι με αυτόν τον πόλεμο που γίνεται εκεί έξω και φοβόμαστε την επέμβαση του Ιράν. Αυτό θα μπλοκάρει πλήρως την αγορά» δηλώνει η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Γκάγκα.

Πιο μεγάλες οι ανατιμήσεις στα καύσιμα στην περιφέρεια

Ίδια εικόνα και στις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου η βενζίνη τραβάει την ανηφόρα και όλοι φοβούνται τα χειροτέρα.

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται από 1,759 ευρώ έως 2,021 ευρώ το λίτρο, αλλά όλοι εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και νέα αύξηση. 

Στην Πάτρα η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται μεταξύ 1,85 ευρώ και 1,86 ευρώ το λίτρο.

Στο Ηράκλειο Κρήτης σήμερα τα περισσότερα πρατήρια πωλούν τη βενζίνη κοντά στο 1,92 ευρώ  το λίτρο. 


 Διεθνής ανησυχία για τις τιμές του πετρελαίου

Όσο διαρκεί η κρίση στη Μέση Ανατολή κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την εξέλιξη των τιμών επισημαίνουν Έλληνες και ξένοι αναλυτές, αν και σήμερα η διεθνής τιμή του πετρελαίου από 91,2 δολάρια το βαρέλι χθες, έπεσε ελάχιστα,  στα 89,5 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Τον Δεκέμβριο νέα μέτρα στήριξης: Εξετάζεται παράταση µειωµένων συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισµό, πολιτισµό, εστίαση, µεταφορές

Όπως δηλώνει ο Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών του ΑΠΘ, Περικλής Γκόγκας, «όσο υπάρχουν αυτά τα σκαμπανεβάσματα στην τιμή, τόσο θα επηρεάζονται και οι τιμές στο εσωτερικό. Είναι απλό, δε θα υπάρξει ησυχία στην αγορά».

«Αν το Ιράν εμπλακεί, αν οι ιρανικές υποδομές χτυπηθούν, τότε οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν. Έχω δει στοιχεία που μιλούν ακόμα και για 150 δολάρια το βαρέλι, εγώ προβλέπω και περισσότερο», τονίζει ο αναλυτής διεθνών σχέσεων και οικονομικής πολιτικής, Άριελ  Κοέν.

0 Πρωθυπουργός πάντως τόνισε  στη συνέντευξή του στον ANT1 ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τα νοικοκυριά αν παραστεί ανάγκη.