Με τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Γεωργιάδη εισάγονται σημαντικές αλλαγές, με κεντρικό στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων. Όλες οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοσθούν από την Πρωτοχρονιά του 2024.

Ασφαλιστικό: Οι νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Συγκεκριμένα, τα κύρια σημεία των προτεινόμενων ρυθμίσεων έχουν ως ακολούθως:

1. Τέλος στο πέναλτι 30%! Πλέον κάθε εργαζόμενος συνταξιούχος δεν θα τιμωρείται με μείωση της σύνταξής του κατά 30%. Η νέα διάταξη προβλέπει ότι «από την 1/1/2024 καταργείται η παρακράτηση 30% στη σύνταξή τους. Στη θέση του έρχεται έξτρα φόρος 10% στο εισόδημα από την εργασία τους και αύξηση 50% στην ασφαλιστική εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών». Όπως τονίζει στην «Α» ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης: «Πλέον το εισόδημα του εργαζόμενου συνταξιούχου αυξάνεται κατά 20% και αυτό αποτελεί το μεγάλο δώρο στον Έλληνα συνταξιούχο που θέλει να εργάζεται».

2. Εργασία ΑμεΑ. Στο εξής θα μπορούν να λαμβάνουν κανονικά τις αναπηρικές αποδοχές τους. «Επί σειρά ετών τα ΑμεΑ δεν είχαν δικαίωμα για εργασία, χωρίς να διακόπτεται η αναπηρική σύνταξη και το επίδομα, με εξαίρεση τους ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα ή νοητική υστέρηση», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «εμείς καταργούμε αυτό τον περιορισμό!». Έτσι λοιπόν, τα ΑμεΑ θα μπορούν να εργάζονται κανονικά, αυξάνοντας νόμιμα το εισόδημά τους… Μοναδική προϋπόθεση η απόδειξη της ασφαλιστικής αναπηρίας, ενώ θα επιβάλλεται εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ στο εισόδημά τους.

3. Έκδοση σύνταξης σε οφειλέτες του ΕΦΚΑ. Έρχεται ανατροπή στη διαδικασία έκδοσης για ασφαλισμένους με χρέη προς τα Ταμεία. Σήμερα σύνταξη χορηγείται μόνο με οφειλή κάτω των 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Πλέον το ποσό αυξάνεται στα 30.000 € και 10.000 € αντιστοίχως, ανοίγοντας τον δρόμο της εξόδου από την εργασία για την πλειονότητα των οφειλετών.

■ Αν δηλαδή κάποιος χρωστά μέχρι 30.000 € στον ΕΦΚΑ, θα ακολουθείται πλέον η εξής διαδικασία: Θα λαμβάνει το 60% της σύνταξης που δικαιούται και το υπόλοιπο θα παρακρατείται κάθε μήνα, έως ότου το οφειλόμενο ποσό πέσει στις 20.000 €. Το υπόλοιπο ποσό θα ρυθμίζεται κατόπιν σε 60 δόσεις (πάγια ρύθμιση) με παρακράτηση έως και 30% των συντάξιμων αποδοχών.

4. Επικουρικές με 15ετία ασφάλισης. Επισπεύδεται η χορήγηση των επικουρικών συντάξεων σε 100.000 δικαιούχους. Καθορίζεται πλέον ότι «οι εκκρεμείς αιτήσεις θα εξετάζονται με βάση τη 15ετία, ενώ όλες οι αιτήσεις που είχαν απορριφθεί μέχρι σήμερα θα επανεξετασθούν». Να τονισθεί ότι η σύνταξη με 15ετία είναι μικρότερη της 25ετίας που ισχύει στο Δημόσιο. Δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι, κατά τον καθηγητή κ. Αλέξη Μητρόπουλο, «χρειάζεται να θεμελιώσουν 25ετία ή/και 35ετία για έκδοση σύνταξης». Πλέον όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα θεμελιώνουν δικαίωμα για επικουρική σύνταξη με 15ετία. Ουσιαστικά απελευθερώνονται 40.000 επικουρικές του Δημοσίου που ήταν σε εκκρεμότητα…

5. Σε κάρτα τα επιδόματα. Η αλλαγή έχει σχέση με τον τρόπο καταβολής επιδομάτων στον δικαιούχο αποκλειστικά μέσω προσωποποιημένης κάρτας. Δηλαδή δεν θα μπορεί άλλος να τη χρησιμοποιεί. Η εξέλιξη αυτή αφορά όλα τα επιδόματα της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, πλην των αναπηρικών. Με την προπληρωμένη κάρτα, μόνο το μισό ποσό θα είναι διαθέσιμο μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Στους ΑμεΑ όλο το ποσό θα παραμείνει στον λογαριασμό. Συνεπώς 2.000.000 δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους. Το μέτρο αναμένεται να μπλοκάρει τη χρήση των επιδομάτων για δαπάνες όπως ο τζόγος, αλλά και τη φοροδιαφυγή…

paradeigmata

6. Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας.

Για τις εργαζόμενες με μισθό μητέρες προβλέπεται ότι:

■ Δικαιούνται ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας για 9 μήνες με μηνιαίο επίδομα από τη ΔΥΠΑ ίσο με τον εκάστοτε κατώτατο μισθό. Δηλαδή λαμβάνουν επίδομα 780 ευρώ (με τον σημερινό κατώτατο) και άδεια για 9 μήνες για την ανατροφή του παιδιού μετά τη λήξη της άδειας τοκετού-λοχείας.

■ Οι εργαζόμενες μπορούν να μεταβιβάσουν μερικώς το επίδομα στον πατέρα (για 7 μήνες).

■ Οι μητέρες δικαιούνται ασφάλιση για όλο το διάστημα της άδειας. Σήμερα οι γυναίκες επαγγελματίες δικαιούνται επίδομα μητρότητας για 4 μήνες με μηνιαίο ποσό 150 ευρώ, ενώ οι αγρότισσες δεν λαμβάνουν καθόλου επίδομα. Συνεπώς με τη νέα ρύθμιση έρχεται από τη 1/1/2024 εξίσωση προς τα πάνω με τις απασχολούμενες με σχέση εξαρτημένης εργασίας. 7 Κάλυψη ανασφάλιστων με ενεργό ΑΜΚΑ. Ως προϋπόθεση για την παροχή δωρεάν υγειονομικής κάλυψης ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ορίζεται πλέον η κατοχή ενεργού ΑΜΚΑ.

8. Προσωπική διαφορά. Θα χορηγηθεί για δεύτερη φορά εντός του 2023 έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους με θετική προσωπική διαφορά, που δεν θα δουν αύξηση των συντάξεών τους από την 1/1/2024. Συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 € που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη έως και 1.600 € θα λάβουν έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση έως και 200 € αναλόγως του ύψους της σύνταξής τους. Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι με μηνιαίο ύψος συντάξεων α) έως 700 €, θα λάβουν ενίσχυση 200 €, β) από 700,01 € έως 1.100 €, θα λάβουν ενίσχυση 150 € και γ) με μηνιαίο ύψος συντάξεων από 1.100,01 € έως 1.600 €, θα λάβουν ενίσχυση 100 €.

9. Επαγγελματικά ταμεία εργαζομένων. Παρέχουν σε προαιρετική βάση συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές -μηνιαία σύνταξη ή εφάπαξ- πέραν και πλέον των παρεχομένων από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 19/10