Για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια, χιλιάδες νέοι επιχειρηματίες θα έχουν πάλι τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη δική τους μικρή ή μεσαία επιχείρηση, με το κράτος να βάζει τα μισά λεφτά και τους ίδιους τα υπόλοιπα.

Τα δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, που ανακοινώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Νίκο Παπαθανάση, θα δώσουν τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να μπουν στον στίβο του επιχειρείν να επενδύσουν λόγου χάρη προσωπικό κεφάλαιο 40.000 ή 50.000 ή 100.000 ευρώ και να λάβουν επιχορήγηση άλλα τόσα, διευκολύνοντας σημαντικά τα σχέδιά τους.

Άμεσα η έναρξη των προγραμμάτων επιχορήγησης

Τα προγράμματα θα ξεκινήσουν να τρέχουν παράλληλα από τον ερχόμενο μήνα και θα αφορούν το πρώτο νέες τουριστικές επιχειρήσεις (καταλύματα κ.λπ.) και το δεύτερο νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τις οποίες εξαιρούνται όσες ανήκουν στην εστίαση, στο λιανικό εμπόριο και στον τουρισμό.

Από την προδημοσίευση των προγραμμάτων προκύπτει ότι θα διατεθούν συνολικά 350.000.000 ευρώ σε νέες επιχειρήσεις, εφόσον έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέσα στο 2023, βρίσκονται υπό σύσταση ή θα συστηθούν μέσα στη χρονιά. Καθεμία από αυτές θα λάβει ως επιχορήγηση το 45%-50% του κόστους έναρξης λειτουργίας. Και αυτό θεωρείται ότι είναι ένα μικρό μέρος του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πάρει η χώρα μας έως το 2029.

Τι αφορά

- Το πρώτο πρόγραμμα τιτλοφορείται «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και, με συνολικό προϋπολογισμό 160.000.000 ευρώ, θα επιδοτεί τη σύσταση επιχειρήσεων που θα ασχολούνται με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα ή δωμάτια, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, ξενοδοχεία και κάμπινγκ. Ο επιδοτούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου θα κυμαίνεται από 80.000 έως 200.000 ευρώ και ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου έως τις 400.000 ευρώ. Όλες οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν θα επιδοτηθούν στο 45% των δαπανών τους, ενώ αν συσταθούν σε απομακρυσμένη ή πλημμυρόπληκτη ή πυροπαθή περιοχή θα λάβουν ένα 10% επιπλέον.

- Το δεύτερο πρόγραμμα τιτλοφορείται «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και έχει συνολικό προϋπολογισμό 190.000.000 ευρώ. Θα μπορούν να κάνουν αίτηση για επιδότηση όσοι σκοπεύουν να δημιουργήσουν νέα επιχείρηση με έμφαση στους κλάδους των υπηρεσιών και της μεταποίησης, ενώ εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους της εστίασης, του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού. Τα κριτήρια της επιδότησης είναι ίδια με το προαναφερόμενο πρόγραμμα, όμως σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινά από τις 40.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Κρίσιμο είναι ο υποψήφιος επιχειρηματίας να μπορεί να καλύψει το 50% της επένδυσης με δικά του κεφάλαια ή τραπεζικό δάνειο, κάτι που θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει για να λάβει τη χρηματοδότηση. Επίσης, θα πρέπει ο υποψήφιος δικαιούχος να ορίσει ξεκάθαρα σε ποια ακριβώς περιοχή ενεργοποιείται και να μπορεί με έγγραφα να αποδείξει τη δραστηριότητά του. Τα δύο νέα προγράμματα είναι ήδη διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027».
Με κωδικούς TAXISnet, όλοι οι ενδιαφερόμενοι (και όχι μόνο οι λογιστές και οι οικονομικοί σύμβουλοι) θα μπαίνουν στην πλατφόρμα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (opske.gr) για να κάνουν τις αιτήσεις χρηματοδότησης. Για να συμμετάσχει κανείς θα πρέπει να επιλέξει ένα από τα δύο προγράμματα, με έναν μόνο ΚΑΔ και σε μία μόνο Περιφέρεια της χώρας. Στο ξενοδοχειακό / τουριστικό πρόγραμμα νέων επιχειρήσεων θα χρηματοδοτείται η δημιουργία ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων και άνω με τουλάχιστον 12 κλίνες, ξενοδοχειακών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων του ΠΔ 33/197 ή κάμπινγκ τριών αστέρων και άνω.

Παπαθανάσης στην «Α»: Έμπρακτη στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος ανακοίνωσε τις συγκεκριμένες δράσεις, μιλώντας στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», τόνισε: «Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία κάθε ευρωπαϊκός πόρος και να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των επενδυτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση και δυναμική στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει εκκινήσει από το 2019. Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής βρίσκεται η έμπρακτη στήριξη του επιχειρείν, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η διεύρυνση της πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό και η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης».

Κατέληξε: «Στο πλαίσιο αυτό, με τα νέα προγράμματα που ανακοινώσαμε -και με αυτά που θα ακολουθήσουν- θέλουμε να ενημερώσουμε τις νέες και τους νέους, όλους τους συμπολίτες μας, ότι μπορούν να επιχειρήσουν με αρωγό και συμπαραστάτη την πολιτεία».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»